Zakrzepica-choroba zatorowo-zakrzepowa

Witajcie nie znalazłam podobnego wątku. A więc są tu mamy które borykają się z tą chorobą tzn zakrzepica ? Jak sobie radzicie ? Zmieniło to wasze życie w jakiś sposób ? Stosujecie jakieś diety ? I czy są tu mamy z zakrzepica które planują kolejne dziecko lub takie co miały zakrzepicę i zaszły w ciążę ? Mianowicie ciekawi mnie z racji że chciałabym mieć jeszcze dwójkę jak wygląda ciąża czy są jakieś dodatkowe badania zalecenia i czy można rodzic siła natury czy cc. Wydaje mi się ze cc nie jest zalecane wtedy ale mogę się mylić.

Mój lekarz ginekolog powiedział że jak będę w ciąży mam poinformować ginekologa prowadzącego ciążę co do lekarza angiologa jeszcze nie pytałam :slight_smile: wiem wiem ja do tej pory nie mogę do końca wyprostować kolana… ale jakby nie było 5 miesięcy z tym walczę a chciałabym się dowiedzieć co i jak od osób z dłuższym stażem. Wiadomo że lekarza zdanie to co innego niż wypytanie na forum też bo lekarz zna dokładny obraz ale po prostu jestem ciekawa

No to mam nadzieję że znajdziesz informacje i mamy z podobnym problemem. Zawsze to ewentualne wsparcie psychiczne :slight_smile:

Chciałabym ale cos widzę że chyba nie ma mamy która by umiała trochr powiedzieć na ten temat która to przeżyła :wink:

A może warto spróbować jakiś leków? Ja często korzystam z tej stronki - tomipomaga.pl/choroby/zakrzepica

Tutaj akurat o zakrzepicy. Może napisz tam, a ktoś pomoże. Kiedyś poleciła mi ją kuzynka i czasami tam wchodzę i patrzę co nowego tam się pojawia. Pozdrawiam

Choroba jest poważna. Ale po pierwsze mozna to leczyć. Po drugie odpowiednio leczona nie daje praktycznie żadnych objawów. Po trzecie można jak najbardziej zajść w ciążę (ciąża jednak musi być kontrolowana przez lekarza)
Na stronie jest dobry artykuł o zakrzepicy:

Który rozprawia się z niektórymi mitami na temat samej choroby. Stosuje się zwykle w leczeniu doustne leki. Czasami potrzebne jest podanie zastrzyków.

U mnie to genetyczne więc nie mam co marzyć o wyleczeniu. Zresztą po prostu chce się dowiedzieć jak to wygląda u osób które mają i są w ciąży :slight_smile: o zakrzepicy wiem dużo muszę z nią żyć więc to pismo nie jest dla mnie nowością :slight_smile: po prostu chciałabym wiedzieć czy są jakieś różnice pomiędzy opieka ciężarnej z zakrzepica a bez no i różnice w porodzie :slight_smile: