Zakopane czy Szklarska Poręba?

Dziewczyny takie szybkie pytanie - co lepsze na wczasy z dwójką dzieci ? Rok i cztery lata córki mają. Niby Bieszczady dobre ale za daleko gdyż ja z Wielkopolski…doradzcie szybciutko ;)))

Ja byłam w Zakopanem dwa razy. Teraz będę trzeci raz bo mam tam wesele. Więc ja bym wybrała szklarska Porębe. Jeszcze tam nie byłam to bym tam z chęcią pojechała.

Ja w sumie nie byłam ani w Zakopanym ani w Szklarskiej :p. Ale mi osobiście Zakopane kojarzy się przede wszystkim z tłokiem, tłumem ludzi i korkami na zakopiance, o których wciąż trabią w radiu, wiec ja chyba bym się zdecydowała na Szklarska Porębę, bo chyba to jest spokojniejsza miejscowość. W tamtym roku nawet się nad nią zastanawiałam i z tego co czytalam to jest tam.dużo atrakcji dla dzieci, no i z Wielkopolski byście mieli chyba bliżej.

Ja nie byłam ani tu ani tu więc bym chciała w oba miejsca pojechać ale faktycznie patrząc na dzieci to wybrałbym to miejsce tak jak pisze Alicja które kojarzy się z mniejszym tlokiem . Zakopane jest chyba bardziej popularne i też wybralabym szklarska Porebe a z tym ze bliżej to czasem można zrobić jak brat męża pojechać przez Częstochowa do szklarskiej (tak go GPS poprowadził :stuck_out_tongue: ) i sporo nadlozyc a też jesteśmy z Wielkopolski, ale to było jakiś czas temu. Miłego wypoczynku Ewcia :slight_smile:

Obie miejscowości sa ładne. I obie są inne. Szklarska poręba jest moim zdaniem bardziej kameralna niż Zakopane. Widoki sa rónwież ładne, ale nie są to góry skaliste jak w przypadku Zakopanego. Góry są niższe, moim zdaniem jednak więcej ciekawych szlaków spacerowych jest w Zakopanem… .Wiele osob narzeka na komercję Zakopanego ale przecież w okolicy jest wiele mniejszych bardziej kameralnych miejscowości, w których mozna znaleźć sobie miejsce do spania jak przykladowo Murzasichle. W którym będzie na pewno o wiele taniej,
Noclegu poszukajcie tutaj: https://www.findbed.pl/hotels - na stronie jest wykaz hoteli w okolicy

Zakopane! Szkoda tylko, że tam takie tłumy…

Mi sie podobało i tutaj i tutaj.Aczkolwiek większe wrażenie zrobiła na mnie Szklarska Poręba. Widoki bardzo ładne,sama miejscowość klimatyczna. I mam wrażenie, ze jest jednak taniej niż w Zakopanem. Polecam wybrać się tam albo wiosną albo jesienią. Jest tam o wiele mniej turystów i można wypocząć spokojniej.
Jeśli zastanawiałybyście się nad jakimiś sportowymi atrakcjami to wejdźcie sobie na te stronę
https://www.m-canoe.pl/rafting

Ekipa organizuje spływy kajakowe oraz pontonowe w Polsce i za granicą. Warto jest zaszczepic w dzieciakach taką pasję :slight_smile:

Sezon w górach jest całym rokiem.

i też po tak zwanym sezonem jest taniej ogólnie :slight_smile:

Ja najbardziej lubię zakopane. Jeśli pogoda jest niesprzyjająca można wybrać się na spacer po słynnych Krupówkach, dla dzieci atrakcyjna jest Gubałówka, skocznia narciarska, a przy pięknej pogodzie prawdziwą przygodą jest wyprawa na Kasprowy.

Co mogę odkopuje i nadrabiam he he otóż ostatecznie wybraliśmy Wrocław ale…No właśnie, my z mężem chyba nie nadajemy się na wakacje w miastach, mieliśmy jakiś niedosyt i w ogóle więc w piątek zamiast siedzieć jeszcze we Wrocławiu do wieczora to z samego rana pognaliśmy na Karpacz- przez to że było najbliżej. Mąż prowadził A ja szukałam noclegu. Udało się. A widok był boski, ach te góry;) od razu nam się humory poprawiły i chociaż byliśmy tylko tak na dobrą sprawę półtora dnia w Karpaczu to warto było…kochamy góry i te klimaty :wink: za rok już pomyłki nie zrobimy - albo morze albo góry już żadne miasto he he