Zakończenie kp - miesiączka

Witam, od początku karmiłam kp. Okres dostałam 4 miesiące po porodzie - był regularny. Gdy synek skończył 10 miesięcy, postanowiłam zakończyć naszą przygodę z kp. Jak wygląda sytuacja z okresem? To prawda że po odstawieniu kp mogą nastąpić opóźnienia? Mi na razie spóźnia się 3 dni.

Każdy jest pewnie inny wiec ciężko mi powiedzieć czy takie opóźnienia po zakończeniu kp są normalne ale ja nie miałam takiego problemu, cały czas było regularnie. 

Możliwe ,bo jednak po zakończeniu karmienia hormony się zmieniają :) Może wystąpić opóźnienie. Ale u każdej kobiety będzie inaczej ,więc nie ma reguły. Ja miesiączkę dostałam dopiero pół roku od odstawienia od piersi ,a karmiłam ponad rok.

Partycja ale miałaś super :D ja okres dostałam po 6.5msc od porodu. kp nadal a córka teraz ma 8.5msc. okres teraz mam bardzo regularny póki co. 

U mnie za każdym razem okres bym regularny. Nic mi się no nie spóźniało nawet jak skończyłam kp

ja dostałam pierwszą miesiączkę 4 msc po porodzie i bardzo się przestraszyłam bo bałam się, że stracę pokarm.. ale ona była jakaś jednorazowa bo potem dostałam znowu po 11 miesiącu i wtedy już została, ale nieregularnie. Tyle że u mnie te sprawy nigdy nie występowały regularnie :)

U mnie było dalej tak samo po pierwszej ciąży jakieś kilkudniowe opóźnienia co najwyEj 

Chyba zalezy od organizmu w moim przypadku piszac o tym jak bylo po 2 porodzie miesiaczki zakazdym razem sa nieregularne;/ a przed porodem bylo jak w zegarku, no coz moze jeszcze musi troche czasu uplynac aby sie wszystko unormowalo;)

Ja dostałam miesiączkę dopiero kilka dni temu, a synek ma 11 miesięcy. Cały czas karmię piersią. Długo się więc cieszyłam brakiem okresu :) Czy regularnie będę dostawać, to się dopiero okaże.

ja też nie dostałam od razu okresu po porodzię. I u mnie okres nigdy nie był regularny i tak też było po ciązy.

U mnie podobnie 

A u mnie był okres przed ciążą dość regularny a teraz mam wrażenie że jest jeszcze bardziej regulowany niż wcześniej

Oo zazdroszcze regularnych cykli. Ja mam niestety po porodzie bardzo nieregularne cykle a to by też może wina stresu w pracy

Wiele kobiet zastanawia się czy po zakończeniu laktacji od razu pojawi się miesiączkowanie. Przy karmieniu piersią podwyższoną jest prolaktyna, która utrzymuje sie jeszcze przez jakiś czas w organizmie po zakończeniu laktacji.

Przy podwyższonym poziomie prolaktyny funkcja jajników (produkcji estrogenów) jest obniżona. Estrogeny są niezbędne, by doszło do wzrostu śluzówki macicy, czyli do powstania tkanki, która jest w prawidłowym cyklu kobiecym wydalana jako krew miesiączkowa. Każdy organizm potrzebuje troche czasu,aby doszlo do powrotu regularnej miesiaczki. Warto w tej sparwie być w kontakci ze swoim lekarzem ginekologiem, który oceni czy brak miesiączki jest tylko spowodowany zakończoną laktacja. 

Bardzo dziękujemy za mądre słowa :) ja to akurat miesiączkę dostałam jak jeszcze kp. 

ja również dostałam szybko po porodzie 

No właśnie też słyszę u niektórych kobiet że miesiąc po porodzie dostają okres a ciągle kp. Ciekawe

ja miesiaczki dostałam bardzo szybko wrecz z połogu na miesiączke weszłam;( wystaraszyłam sie silniejszego krwawienia i pojechałam do szpitala,zaznaczajac ze poród był dosyć ciezki jak również towarzyszył mu krwotok;( wiec wolałam to skonsultowac z lekarzem.

To co zauwazyłam i moge dodac to mała wówczas wchodziła na dodatkowe dawki mleka  w butelce bo mojego mleka było powoli za mało;( wiec prawdopodobnie organizm dawał znać ze już czas na miesiączkę;/

Kurczę, jestem w szoku, że tak szybko miałyście miesiączkę. To ja miałam chyba jakieś szczęście...

Ja dostałam okres po 6 miesiącach kp mimo, że wyłącznie karmiłam piersią bez dokarmiania dziecka mm.