Mi kilka razy udało się oszukać syna mm w nocy i właśnie zageszczalam kleikiem ryżowym albo kaszka manną. Po to żeby go dłużej przetrzymaly. Tylko u ciebie dopiero 17 Tyg. więc nie wiem czy to rozwiąże kwestię ulewania
Dzień dobry.
Mam pytanie odnośnie zagęszczania mleka modyfikowanego. Mój synuś kończy za tydzień 17 tydzień życia, ostatnio coraz częściej ulewa, słyszałam o możliwości dodania niewielkiej ilości kaszki ryżowej do mleczka. Czy któraś z mam stosuje tę metodę? Spytałabym naszej Pani doktor, ale w tych czasach dodzwonienie się do przychodni graniczy z cudem.
Kaszki teoretycznie można wprowadzać po 4 mc więc bym się jeszcze wstrzymała na Twoim miejscu. Poza tym nie jestem pewna czy to wogole pomoże. Mój synek do tej pory nie da się oszukać na zagęszczone mleko a próbowałam kilkukrotnie jak był starszy.
Ja bym w tym czasie nie eksperymentowala za bardzo bo potem moga wyjsc z tego jakieś problemy a tak jak piszesz do lekarza sie nie dostaniemy a telefonicznie sie dodzwonic do lekarza jest ciezko. Jak sie uspokoi koronawirus wowczas byl probowala modyfikowac mleko ale nic na wlasna reke lepiej zapytac pediatry co o tym sadzi ;)
Moja córeczka ulewala stosowalismy różnicy sposobów nic nie pomagało więc nawet mleka nie zagęszczalismy. Od razu jak miała 5 miesięcy i zaczęlismy rozszerzać dietę to już spróbowaliśmy podać kaszkę w butelce .
Nie wiem czy jest sens rozpychać żołądek takiemu maluchowi .Też uważam,że najlepiej się skonsultować telefonicznie z pediatrą.
Synek skończył już 4 miesiąc, więc ja bym spróbowała. Mi pediatra kazała wcześniej zacząć rozszerzać dietę u syna, który był karmiony mm. Myślę, że nic się nie stanie jak spróbujesz z niewielką ilością kaszki. Pamiętaj tylko o wymianie smoczka na trochę większy.
Zamierzasz zagęszczać każdy posiłek? Jeden w ciągu dnia myślę, że nie zaszkodzi. Sama zobaczysz jak dziecko reaguje na kaszkę. Moje w 5 miesiącu po kaszce płakało pół nocy, dopiero w 6 znów podałam i już było ok. Nawet jak po nim nie uleje to co z resztą posiłków? Dodawanie do każdego faktycznie może rozepchać żołądek. Może warto poszukać innych sposobów? Wiem, że dziecko w tym wieku jest już ruchliwe o ciężko je układać wyżej bo zaraz i tak się będzie wiercić
Ulewanie jest naprawdę normalne w tym wieku z którą mama nie rozmawiam jej dziecko ulewa wiadomo że można się tego przestraszyć ale naprawdę nie musisz się martwić jeśli dziecko normalnie przybiera na wadze.
Ulewanie u dzieci jest normalne. Nie martw się, ponieważ to minie. Myślę, że możesz spróbować zagęścić np. Bebilon Nutriton niezależnie od tego czy karmisz piersią czy mlekiem modyfikowanym. Na początku warto spróbować dodawać niewielkie ilości aby zobaczyć jaką konsystencję ma mleko. Są też mleka tzw. AR dla dzieci, które ulewają.
Ja bym nie zagęszczala mleka tylko poczekała na rozszerzanie diety. Parę dni więcej nie zbawi nas że dziecko ulewa
Zalecam rowniez trzymania sie sposobu przyzadzenia mleka przez producenta. Jak masz o jedna miarke wiecej niz zaleca producent to tylko mozesz pogorszyc sprawe i skutek bedzie jeszcze gorszy. Tak jak jest przekazane przez producenta to jest wystarczajaca ilosc aby dziecko bylo w pelni najedzone i dostala odpowednia ilosc witamin i mineralow ;)
Kasia zagęszczanie mm jest czasem niezbędne np jak dziecko przybiera słabo na wadze. Tylko trzeba zaleceń się trzymać do do zagęszczania. Nawet mleko matki czasami zagęszczają
W to nie neguje ale bez powodu bym nie zageszczala chyba ze polozna tak zaleci czy lekarz i sa do tego podstawy ;)
Kasia z tym się zgodzę że takie coś to powinno się po konsultacji z lekarzem robić. A nie na własną rękę
Do zagęszczania mleka mimo wszystko polecam skonsultować się z lekarzem :) Ja tak strasznie chciałam zagęszczać , bo mała mało jadła czasem ulewała i myślałam, że słabo przybiera, ale nasza pediatra mnie opieprzyła, że żeby zagęszczać mleko to muszą być podstawy . Koniec końców doradziła, żeby poprostu częściej odbijać dziecko i faktycznie pomogło. Teraz ma prawie 11 miesięcy i do tej pory czekam aż jej się odbije i dopiero wypuszczam z krzesełka.
Adelka to prawda. Samo ulewanie nie daje podstaw do zagęszczania mleka
Tym bardziej że prawie każde dziecko ulewa. W końcu mają do tego prawo no jeszcze ich brzuszki nie pracują tak jak powinny. Kaszą może być jeszcze cięższa do strawienia i może tylko pogorszyć sytuację. Jeśli dzidzia przybiera na wadze a lekarz nie mówił nic o zagęszczaniu mleka napewno bym tego nie zrobiła.
Dodawanie kaszki do mleka to rozszerzanie diety jakby nie patrzeć... czy żołądek małego dziecka będzie na to gotowy tak szybko? Nie warto eksperymentować bez konsultacji z lekarzem, są specjalne mieszanki dla dzieci z refluksem, zagęszczacze do mleka typu Bebilon Nutriton, ale na własną rękę bym tego nie stosowała... nawet na opakowaniu piszą, że produkt nadaje się do stosowania tylko pod nadzorem lekarza!
Ja zagęszczam mleko od 3 miesiąca z zalecenia pediatry. Tylko że specjalnym zagęszczaczem z Bebilonu ?