witam od jakiegos czasu zauwazyłam ze mój maluszek zawsze wieczorem ma czerwony pępuszek. Byłam z tym u lekarza została przepisana maść ale jak dla mnie to nic nie pomaga jest ciągle tak samo. Czy wasze maluszki miały coś takiego?
A przemywa Pani czymś pępek? Może za ciasno był pampers zapięty podrażnił okolice ubranie pępka lub ubranie. A jak płacze synek to zauważyła Pani zgrubienie, wypukłości wokół pępka?
Zawsze w czasie kapieli go myje a po powycieraniu ręcznikiem psikam jeszcze na pepek octanisept i czyszcze patyczkiem. Czasami wyciagam z pępuszka jakieś białe coś. Nie wiem czy nie jest to martwy naskórek. Staram sie nie za ciasno zapinac pampersa a przy placzu niczego nie zauwazylam
A może Pani dzieciątko ma wrażliwą skórę i przy pielęgnacji patyczkiem troszkę ją Pani podrażnia. A czy tylko wieczorem jest takie zaczerwienienie. Czy dziecko płacze przy tym? A jak długo był kikut pępowinowy?
Nie płacze i tylko wieczorem jest zaczerwienione. A kikut był równy miesiąc. Syn ma cztery i pół miesiąca a problemy z pepkiem zaczęły się jakieś dwa i pół tygodnia temu
Z tego co pamiętam moja mała po kilku miesiacach miała czerwony pępuś.
Z tego co piszesz moze to być wina czyszczenia pępka, ja również codziennie czyściłam pepuszeka po tym psikałam roztworem spirytusu, być moze było delikatne podrażnienie w końcu skóra maluszka jest bardzo delikatna.
Pani doktor zaleciła wówczas psikanie okceniseptem i wywijanie pieluszki aby nie podrażniała pępka.
Jeśli czyścisz pepek dodatkowo psikasz okceniseptem, to nie widze powodu aby zonowu czyścić pępek, spróbuj stosować płatek zamiast patyczka.
Grunt, to aby z pępusia nic nie smierdziało i nei było zadnej wydzieliny, ja byłam na tym temacie przewrażliwiona i jak już było wsyztsko ok to też po jakimś czasie poleciałam do lekarza, bo “Ja” widziałam zaczerwienienie.
Mozesz spróbować jeden dwa dni nie czyscić pępuszka i zobaczyć czy bedzie tak samo. Moze to obtarcie patyczkiem to powoduje
Anita spróbuje. Zobaczymy czy będzie tak samo czy nie.
ja zauważyłam ze jeśli małej czyszcze np. bardzo dokładnie uszka to również sa pod czerwienione, a ma już prawie 2 latka wiec stawiam na delikatność skóry, tym bardziej, ze po czyszczeniu dodatkowo psikasz octeniseptem.
Mam nadzieję ze w jakis sposób pomogłam a moze uspokoiłam nerwy młodej mamy ;D
Również myślę ze to oznaka delikatnej skóry maluszka . Jak zakładasz pampersa to dodatkowo staraj się założyć tak żeby bezpośrednio nie ściskał pępka
Lekarka mi ostatnio tlumaczyla czemu synek ma taki pepuszek. Czerwony robi sie gdyz gromadzi sie tam martwy naskorek i woda po kapieli a to dlatego gdyz on ma go taki gleboki i bardzo “zawiazany”
nosia ja do tej pory czyszczę dla małej pępuszek
patyczkami do ucha i wodą, a potem myjemy mydełkiem
bo z zakamarkach gromadzi się brud
Wlasnie tak robie i juz sie nic nie dzieje
U nas z kolei pępuszek w środku był taki jakby brązowy, ale z czasem jaśnieje .
Ojej Nosia strasznie długo masz ten problem z pepusiem ciężko tak na odległosć coś poradzić zwłaszcza ze się nie widzi w jakim jest stanie, wazne ze lekarz to widział i na pewno wie co mówi a mamy często panikują nie potrzebnie pamietam siebie w tym czasie;)
Nosia musisz dokładnie go osuszać i może staraj się pieluszkę tak odginać trochę, żeby jednak więcej powietrza dostawało się do pępka.
Moja córka ma brązowy pępek, pytałam pediatry czy to normalne, ale w sumie mnie zbyła. Nie wiem czy to normalne i czy trzeba coś szczególnego robić. Zawsze czyszczę i osuszam. Ale to odbarwienie jest pod naskórkiem.
mraczek80 kiedy Twojemu dziecku zaczęło schodzić?
U nas zaczą on jaśnieć ok miesiąc temu a Jaś ma 7 MIESIĘCY , nie wiem ile ma Twoja córcia ale mi się wydaje że u nas się tak zrobiło na samym początku jak niezbyt głęboko wymywałam patyczkiem , dopiero jak przyszła położna pokazała jak to robić. Ale teraz już lepiej to wygląda
Córka nie ma jeszcze 3 miesięcy, to myślę że i u nas zrobi się ładny
Ja z kolei myślę, że stało się tak, bo po kikucie utrzymywał się jeszcze niewielki strupek. Albo może to taki “urok” niektórych maluchów
a może maluszek był rozgrzany i to dlatego, hmm u nas długo kikutek był czerwony dostaliśmy antybiotyk i stosowaliśmy okłady z niego, ale dodatkowo u nas się ślimaczyło
już od dawno z pępuszkiem jest wszystko dobrze. Musze od czasu do czasu wyciągać z niego grud który zachodzi w fałdki w pępuszku