Zaczerwienienie blizny po szczepieniu

Zaczerwienienie blizny po szczepieniu

Hej Dziewczyny.

piszę do was pytanie ponieważ niepokoi mnie jedna rzecz. 2 dni temu byłyśmy z córką na szczepionce skończyła rok i była jej podana pierwsza dawka na różyczkę odrę itp itd dziś zauważyłam że miejsce wkłucia jest leciutko zaczerwienione ale bardziej zaczerwieniona jest blizna po pierwszym szpitalnym szczepieniu na gruźlicę z czego wynika zaczerwienienie tej blizny? Czy powinnam udać się z tym do lekarza?

Ja udałabym się z tym do lekarza

Mi w przychodni mówiły, że na świeże zaczerwienione miejsce po szczepieniu robić okład z sody oczyszczonej. Na pół szklanki wody łyżeczka sody i tym przemywać gazikiem. A z tą blizną po szpitalnej szczepionce to lepiej udaj się do lekarza bo wydaje mi się, że nie powinno z tym się nic już dziać.

Po szczepionce na gruźlicę zaczerwienienie jest normalne.
Moja córka miała nawet miejsce opuchnięte i ropień.ale zeszło bo położna i lekarz nie kazali nic tam robić ani oczyszczać.

U nas też było zaczerwienione i minęło po kilku dniach.

Ja dla spokoju udała bym się na konsultację z pediatrą.Nie ma co ryzykować z maluszkiem.

też słyszałam od położnej, że może się tak zdarzać, ale ja również zgłosiłabym się kontrolnie do pediatry

Aga jesli cie to niepokoi to udaj sie do lekarza z mala, zawsze będziesz miała pewność, że jest ok

Ile czasu utrzymuje sie to zaczerwienienie? Nadal jest widoczne?

Agnieszka - a teraz szczepionkę miała dokładnie w tym samym miejscu co ma bliznę? My po pierwszej dawce na odrę nie mieliśmy żadnego zaczerwienienia. I po szpitalnym szczepieniu nie mamy blizny… Jeżeli zaczerwienienie się nie zmniejszy przez 2 dni to lepiej idź do pediatry aby spojrzał swoim okiem

Ja usłyszałam dokładnie taką samą radę od pielęgniarki jak Paula95, na zaczerwienienie po szczepieniu najlepsza będzie woda z sodą, bo powoduje zmniejszenie obrzęku. U nas akurat nie było to konieczne, bo żadnych “powikłań” poszczepiennych nie było.

Dziewczyny, zaczerwienienie ustąpiło. Mamy jednak inny problem. Założę nowy wątek.

Dobrze, ze ustąpiło, ale ba przyszłość warto mieć w Domu altacet i z niego Robić okład. Jeśli nie to właśnie soda z wodą jest skuteczna. Wystarczy namoczyć wacik lub gazę i przykładać do tego miejsca po szczepieniu. Zwykle po szczepieniu tez warto nie przemęczać dziecka i nie planować Intensywnych czynności na czas po szczepieniu i następnego dnia. Dziecko przeżywa olbrzymi stres w czasie szczepienia, ból, dyskomfort i często po szczepieniu tez czuje się „nieswojo”

Na obrzęki po szczepieniu woda z sodą albo okłady z altacetu. Chyba że jest bardzo duże i brzydko wygląda no to pediatra

Obrzęk poszczepienny