Zachowek

Dzień dobry. Mój tata ma córkę z innego związku. Zrobił testament notarialnie że wydziedzicza pierwszą córkę i cały spadek po nim zapisuje mnie. Podał powód że córka nie interesuje się nim, nie chce kontaktów z ojcem. A ja się nim opiekuje i pomagam przy chorej babci. Moje pytanie, czy po śmierci taty siostrze należy się zachówek?

Jeśli tak od czego zależy suma zachówku?

Kompletnie się na tym nie znam szczerze mówiąc. Ale przecież przepisał Tobie testament. 

Sory ale dla mnie to brzmi tak jakby Twój tata miał zaraz przejść na drugi świat :/

Jeżeli w testamencie jest solidnie uzasadnione, dlaczego się kogoś wydziedzicza, to takiej osobie i jej rodzinie nie należy się zachówek.

Szczerze mówiąc, myślę, że takie pytanie lepiej zadać na jakimś forum prawnym, a najprościej byłoby zadać pytanie notariuszowi, choćby temu, który sporządził testament.

Aha, czyli mamy kolejny wątek założony po to, zamieścić jakiś link sponosorowany do zwiększenia klikalności. To wczorajsze pytanie o rozliczenie pit też pewnie takie było.

Tez minsie wydaje, że jak jest testament to wszystko jasne, ale jakby zamiast niego po prostu było na Ciebie zapisane to co mówisz, to byłoby prościej..

Fajerka ja to już nie wchodzę w takie linki, bo właśnie zauważyłam, że do tego to zmierza...