Ząbek na podniebieniu

Witam wszystkie mamy.
Mój synek ma 16 miesięcy i ostatnio obok piątki która mu wyszła, na podniebieniu wyszedł mu ząbek. Trochę mi się to wydało dziwne, ale przy okazji szczepienia zapytałam o to pediatre, która nie ukrywam była w szoku, ale potwierdziła obecność nietypowego umiejscowienia zęba. Powiedziała żeby poczekać jak się rozwinie “sytuacja” i ewentualnie pójść do dentysty.
Czy mam się tym niepokoić ?
Dodam że synkowi to raczej nie przeszkadza tylko bardzo dziwnie wygląda.

Roksana myślę ,że pediatra ma trochę racji musisz poczekać jak ten ząbek będzie dalej rósł , bo nieraz zdarzają się takie przypadki ,że ząbki rosną różnie . Dla swojego spokoju wybierz się z małym do dentysty , niech zobaczy jak ten ząbek rośnie u Twojego synka i niech powie ci co ewentualnie by zrobił jak ten ząbek urośnie .

Jeśli Cię to martwi, możesz skonsultować z ortodonta. Ja miałam taką sytuację, ale nie z mleczakami, a stałymi jedynkami. Wyrosły na podniebieniu za mleczakami. Potrzebna była interwencja ortodonty oraz chirurga. Tu jest trochę inna sytuacja, ząb ma miejsce, żeby sam naszedl tam, gdzie być powinien. Choć sama konsultacja nie zaszkodzi

Ja bym poczekała. Bo ząbki różnie rosną, mogę się jeszcze “przemieścić”. Ja też się martwiłam bo synkowi dolna jedynka nachodziła na drugą a jak wyrosła cała to się fajnie ułożyły i teraz rosną prawidłowo. Poczekaj troszkę, a pote ewentualnie skonsultuj ze stomatologiem

Rzeczywiście dziwne umiejscowienie zabka. Grunt, ze nie przeszkadza synkowi. Tez bym czekala na rozwój sytuacji i wtedy skonsultowala z dentysta. On najprędzej powie co z tym zrobić:)

Dzięki dziewczyny troche się uspokoiłam

Ja też bym poczekała chwilę na rozwój sytuacji i dopiero wtedy udała się do dentysty w celu konsultacji.

Właśnie zauważyłam, że po drugiej stronie obok piątki znów na podniebieniu wychodzi ząbek. Już sama nie wiem co robić

A masz jakiegoś dentystę dziecięcego lub ortodonte blisko siebie? Taka konsultacja Cię uspokoi, bo szkoda się stresować. A w razie jakby jednak to nie było prawidłowe, to pozwoli na szybka interwencję. Mi groziło noszenie aparatu, ale tak jak już pisałam, u mnie chodziło o stale zeby.

Roksana to proponuje udać się do stomatologa dziecięcego wtedy będziesz wszystko wiedziała i być może Cię uspokoi. Konsultacja w każdym bądź razie nie zaszkodzi.

Roksana jak ząbek wychodzi to dentysta i tak z tym ząbkiem nic nie zrobi , bo przecież go nie wyciągnie ani nie usunie , musisz poczekać aż ząbek wyjdzie , oczywiście możesz udać się do dentysty i zapytać on Ci uspokoi wizyta nie zaszkodzi .

Młody zachorował na kolejnego zęba, a że nie było w przychodni naszej pediatry to przyjęła nas inna. Poprosiłam ją, żeby przy okazji sprawdzania gardła zobaczyła na te dwa zęby. Jej zdaniem ta piątka jest po prostu taka szeroka że zaczyna się na dziąśle a kończy ba podniebieniu. Mówi że synek może być przez to bardziej marudny, gorzej spać w nocy oraz gorączkować, bo ten ząb będzie mu “rozrywał” dziąsło, żeby całkowicie wyjść.
Nie mam pojęcia ile w tym prawdy a ile jej domysłów.

Roksana lekarka może mieć racje , że ten ząbek jest taki szeroki , dziś zaglądałam na zęby mojej małej i czwórka która się do końca jeszcze nie przebiła to też wygląda jakby dwa zęby rosły obok siebie .

Widzę, że nie jestem sama z tymi zębami :slight_smile: powiem szczerze że pierwszy raz spotkałam się z czymś takim.

Także poczekaj na aż ten ząbek wyżnie się do końca i zobaczysz czy faktycznie jest jeden taki duży czy rosną dwa.
U nas to to wygląda tak odrobina ząbka napuchnięte czerwone dziąsło odrobina ząbka . Udało mi się i przyglądnęłam się temu dokładnie i to właśnie tak wygląda jakby dwa zęby rosły obok siebie .

Ja chyba wybrałabym sie jednak do dentysty żeby się nie stresować. Malemu to nie zaszkodzi a Ty będziesz spokojniejsza. Mój brat miał taka sytuacje z zębami ale tez stalymi. Żeby rosly na podniebieniu ale przez to ze miał małą szczękę a wielkie zęby.

Ja bym poczekała aż wyjdzie ząbek to bedziesz wiedziala czy jest cos nie tak , jesli do konca go nie widac to i tak nie wiadomo jak na razie co sie z nim dzieje .

Jeden już wyszedł cały :slight_smile: jednak te zęby ma takie szerokie. Zaczynają się na dziąśle a kończą na podniebieniu.

To super ze to nic groźnego:)

Roksana, dobrze że to jeden ząbek a ne dwa, już nie musisz się martwić :slight_smile: