Zabawy z dzieckiem 12-18 miesięcy

W zeszycie zapisywałam ulubione zajęcia Julci w danym okresie,teraz jak podczytuje to Emilka uwielbia bawić się tak samo jak jej siostra w tym wieku:)U nas króluje GOTOWANIE
Emi potrafi godzinę przesiedzieć przy plastikowej kuchence i gotuje,przelewa udaje,że je łyżeczką,pije:)Uwielbiam ją obserwować:)Do gotowania używa kubeczków z wieży takich samych jak na zdjęciu.Kubeczki są jeszcze po starszej siostrze ta tania zabawka jest najbardziej trafioną zabawką i ma przeróżne zastosowania u moich dziewczynek:)Podczas gotowania Emi karmi swoją lalkę i siebie,czasami udaje że coś rozlała wtedy szybko biegnie do kuchni po ścierkę i wyciera:)

Kolejną zabawą i zabawką która jest uwielbiana to autko pchacz:)Emi dostała auto na roczek teraz już jazdę opanowała do perfekcji siada na auto zapala i jeździ po całym mieszkaniu.Umie już nawet zawracać,starsza ma takie samo autko dostała na chrzciny,musiałam znieść go ze strychu teraz jeżdżą na wspólne wycieczki :slight_smile:

No i zabawy,które starsza siostra przynosi z przedszkola.Emi umie i bardzo lubi tańczyć Boogie Woogie,kaczuszki i ostatnio jeszcze tańczą do nowej zabawy,mała bardzo szybko uczy się nowych kroków i gestów i komicznie wygląda jak tańczą układy razem:)Emi wie z wyprzedzeniem co trzeba do jakiej zabawy pokazać:)

mamunia, swietne masz te coreczki, wesole takie :slight_smile:
a ile ma Emilka teraz miesięcy?

Emilka 16 mies skończy 18 lutego:)Gwiazdko może kup takie kubeczki córeczce może by się zajęła dłużej,moja od dawna się nimi już bawi wystarczy plastkiowa łyżeczka i kilka kubeczków i udaje,ze je dodatkowo przy tej zabawie szkoli sobie umiejętność samodzielnego jedzenia na prawdę jej super jedzenie łyżką już wychodzi:)

my na razie bawimy sie w chowanego , kacpi to uwielbia - oczywiscie ja musze sie schowac a on szuka .
Ukladamy klocki …bawimy sie pileczka …samochodzikami
wszystkie zabawy jakie tu wyroznilyscie sa swietne i sie doczekac nie moge az sie pobawie z synem ! :slight_smile:

mamunia, wlasnie wystartowalam w konkursie mamo to ja o takie kubeczki :wink: moze wygram, a teraz dam jej do zabawy plastikowe kubeczki z ikei kolorowe (maz kupil ) tez sa fajne, tylko tych samych rozmiarow
zobaczymy dam jej, moze sie zabawi chwile
kuchnie plastikowa mala ma, ale nierozpakowalm jeszcze bo za mala jest na nia jeszcze, uwazam ze jeszcze nie umialaby sie bawic w kuchnie, moze za 2 miesiace sprobuje
jak narazie probuje ja nauczyc ukladac klocki drewniane, i ostatnio wozi sobie wozeczek plastkiwoy z lalkami po domu, daje lalakom pic, krzyczy na nich, heheh tak tak, udaje ze krzyczy do nich i grozi im palcem
wyobrazcie sobie jak komicznie to wyglada

a ja widziałam podobne klocki co ma mamunia na zdjęciu
firmy Fisher Price w Smyku za 9,99 zł
my mamy podobne z Pepco, można z nich układać wierzę często też zabieramy je do kąpieli

mamabasia mamy tez z papco te kubeczki i uczymy sie dzieki nim kolorów …Ja najpierw pokazuje wszystkie kolory , potem powtarzam a na koniec pytam kacperka gdzie jest czerwony kubeczek ? I bierze do raczki ten o ktory prosilam…tzn na razie wiemy gdzie jest zielony , czerwony ale jak na 16 msc wystarczajaco :slight_smile:
doszły zabawy

• majsterkowanie
    -w koncu przekonal sie do jezdzika
    i polubil ukladanie drewnianych klocków …zwierzatka z fermy:)

Mojego synka ciężko czymś zająć na dłużej ma 14 miesięcy. Jak układamy klocki to on je zaraz wszędzie układa. Lubi oglądać książeczki, jak czytam/ opowiadam co się znajduje to on zaraz przerzuca stronę dalej 

Ja też jesten w trakcie wyszukiwania jego umiejętności w zabawach :) póki co to jeździ samochodami po domu, kręci śrubki z clementoni, książeczki ogląda, układa taki pociąg z drewnianych klocków i takie puzzle z kształtami zwierzątek i pojazdów, uczy się fajnie naśladować odgłosy zwierząt. I oczywiście próbuje sprzątać :D 

Abc mój też próbuje sprzątać jest to bardzo urocze ale chwilę później zaraz wszystko rozrzuca 

Ale poza tym już mi brakuje pomysłu czym zająć czas malucha...

Moja to nie sprząta tylko z szuflad wszystko wyrzuca hehe.

Przyjdzie czas to wymiesza Ci skarpetki z pampersami :) albo wyrzuci i będzie z powrotem wkładać

Abc domyślam się że różnie może być i wesoło hehe.

Ojj tak, wszystko przed wami :) u mnie na krześle nic nie może wisieć, żadne ubranie bo Olek ściąga i daje mi do ręki żebym schowała do szafy :D

Abc lubi porządek hehe u nas naszczescie tak nie ma narazie nawet prania nie ściąga z suszarki 

Zabawa klockami drewnianymi;) syn sobie radził sam w budowaniu