Zabawki do 6 miesiąca życia

Cześć, chciałam spytać o najbardziej polecane zabawki dla niemowląt. Chodzi o zachęcenie dziecka do leżenia na brzuszku.

My mielismy wlasnie problem z lezeniem na brzuszku… maly mial drutowana klate piersiowa jak mial miesiac i dopiero po 6 tyg od operacji mogl zaczac lezec… co go kladlam to placz byl dopiero po jakims tygodnou wyskoczyla mi reklama slonika … zamowilam i byl strzalem w 10 :slight_smile: najpierw wlaczalam mu jak lezal na pleckach potem jak kladlam na brzuszku :slight_smile:

My mielismy mate wodna oraz taka mate z lusterkiem i jak dziecko na niej lezalo to moglo sie widziec.

1 polubienie

Mysle ze wszystkie zabawki z lusterkami byłybt super dziecko sie zaciekawi i moze polubi lezenie na brzuszku :wink:

U nas najlepszą zabawką było rozkładane lusterko zwykle z Pepco. I mata wodna tam fajnie sobie mały rączkami naciskał wszystko

Ja też ją polecam :slight_smile:

Ja używałam zwykłego lusterka, sowy bańki wstanki, maty wodnej i kart kontrastowych.

Mata wodna , kaczkę Monikę mamy :smile:

Szeleszczące zabawki, książeczki., woreczki tak aby paluszki dziecko tez zajęło i wtedy odciagnie uwagę i dłużej Ci poleży na brzuszku :slightly_smiling_face::slightly_smiling_face:

U nas sprawdzały się karty i książeczki kontrastowe (najfajniejsze takie ala harmonijki) oraz kontrastowa kostka pluszowa, która na jednej ściance ma lusterko, na innej pandę i każda kolejna ma rozne wzorki, zawieszki itd, z firmy Canpol :blush:

Ja jeszcze miałam krabika chodzącego…. Widziałam filmiki ze go można puszczać w kole hulaj hop :upside_down_face:
Widziałam też że można też różne suche produkty jak makaron wrzucić do woreczka strunowego i też położyć dziecku na matę

Synek szybko się denerwował na brzuszku i żadne zabawki go nie zachęcały na dłużej więc na samym początku starałam się żeby synek jak najdłużej był na mnie na brzuszku - wtedy wytrzymywał dłużej i się nie denerwował :slight_smile: teraz ma 5 miesięcy i interesują go książeczki, zabawki z lusterkiem. Od 1,5 miesiąca hitem jest jeżdżąca pszczółka

Matą wodną zaczął się interesować dopiero miesiąc temu

Mi cos takiego wyskoczyło jak przeglądałam insta

2 polubienia

Mata wodna super ! U mnie tez sprawdzila sie kostka od Canpol z pandą , karty sensoryczne i ksiazeczki kontrastowe takie rozkladane jak harmonijka

1 polubienie

Ja rozkładałam matę przed lustrem, to była najlepsza zabawa w tamtym czasie :sweat_smile:

wszystko zależy od dziecka i wieku ale my stosowaliśmy starszemu mate wodna, ksiazeczki kontrastowe chociaż lepiej podeszla ksiazeczka z wstawkami sensorycznymi takimu do dotykania, duzo bywa czasem w biedrze takich, zabawki grajace, zabawki typu "wańka wstańka " i przede wszystkim lezenie z dzieckiem i zabawa … szukalam po necie pomyslow nawet na domowe worki sensoryczne wypelnialam makaronami i innymi rzeczami aby tylko chociaż chwile polezal
młodszy mniej wymagajacy i nawet szeleszcząca ksiazka z canpola póki co wystarczy i elementy lusterka.

U nas sprawdziła się mata wodna u jednego dziecka a drugi często leżakuje na macie edukacyjnej i podkładam mu co chwilę inne zabawki żeby mu się nie znudziły i dlugo potrafi tak poleżeć sobie na tej macie :blush:

Na początek zabaweczki kontrastowe:) u Nss sprawdzily sję te z Canpola- książeczki, kostka kontrastowa.
Zdecydowanie mata wodna jak wspomniano wyżej- przy Synku bardzo pomogla!

Ile maluch ma?

U nas 2 msc na pokładzie i najlepiej nam się sprawdzają :

1. szeleściki z mom care,
  2. kupiłam również karuzelę czas na brzuszku z Tiny love i Wanke wstanke (ale dopiero będziemy testować bo dziś ma przyjść),
  3. co do lusterka to nasz maluch średnio jest zainteresowany,
  4. mamy jeszcze wszelkiego rodzaju obrazki kontrastowe i zabawki z balibazoo :wink:
  5. matę wodną też mamy, ale maluch jeszcze u nas za mały i nie bardzo wykazuje nią zainteresowanie, na razie rządzą kontrasty :hugs:
  6. chcemy jeszcze kupić kaczkę Monikę , pingwina Kiwaczka i wałek krowę z balibazoo :grinning:
1 polubienie

U mnie mały akurat lubi leżeć na brzuszku, ale wydaje mi się, że super opcją jest mata wodna :blush: Przyciąga uwagę, ma ruchome elementy i kolory, więc dziecko chętnie podnosi główkę i dłużej wytrzymuje w tej pozycji :dolphin: