Zabawa z piłką

Mój synek ma 11 miesięcy i już całkiem dobrze radzi sobie z chodzeniem :slight_smile: mój mąż zaczął podawać mu piłkę pod nogi żeby już się z nią oswajał, czy to nie za wcześnie na takie zabawy?

Mój piłkę miał bardzo szybko jak jeszcze raczkowl sobie turlal. Na piłkę jak dla mnie nigdy nie jest za wcześnie

karolina, zabawy z piłką można zacząć już gdy dziecko stabilnie siedzi. Ważne żeby piłka była lekka i gumowa. Mamy z “kolcami”-wypustkami i córka bardzo lubi się nią bawić. Córa nie ma jeszcze sześciu miesięcy, ale bawi się nią leżąc na pleckach i brzuszku. Piłkę możecie też podrzucać, wrzucać do miski

popieram, ze jak tylko dziecko siedzi można już wprowadzić piłkę gdyż z nią można wymyśleć pełno zabaw dla maluszka. my mamy taką szmacianke wypełnioną jakimś pluszem - oj się nabiegały za nią moje dziewczyny na czworaka ;)) przy piłce dziecko uczy się łapać , kulać…itp. itd. jak najbardziej polecam

Zabawy z piłką są super, rozwijają zarówno sprawność fizyczną jak i pobudzają kreatywność. Dziecko potrafi wymyślić przeróżne rzeczy z piłką. Jeśli dziecko ma 11 miesięcy, już chodzi to jak najbardziej może bawić się z piłką, łapać ją do rączek, chodzić za nią, podawać rodzicom - a jeśli zmęczy się taką zabawą to będzie lepiej spać, także same plusy :slight_smile:

Teraz ma już 15 miesięcy i uwielbia grać w piłkę. Nie ważne czy jest mała czy dużo

I super! My też gramy i rzucamy różnymi piłkami, większymi, mniejszymi, taką z dzwoneczkiem w środku, taką z kolcami - polecam, bardzo fajna zabawa i dużo wrażeń przy tym.

Oczywiście, ze nie jest za wcześnie. My tez bawimy się piłeczką od 11 miesiąca.

Mój Synek jak zaczął Sam siedzieć i raczkować to miał Swoją pierwszą piłę , miał wtedy 7 miesięcy

Myślę że nie jest zawczesnie. Tez tak zaczynaliśmy 

Ja kiedyś pisałam artykuł nawet, że u dziecka 9- miesiącznego można już zacząć taką zabawę,  a osobiście uważam, że jak juz siedzi to spokojnie można uczyć turlania piłki 

Mazią nawet jak raczkuje to może za piłką ganiać

Aneczka no dokładnie masz rację 

Jak najbardziej gdy dziecko raczkuje może juz ganiac różne przedmioty

Warto zachęcać różnymi zabawkami, aby dziecko jak najwięcej się przemieszczało

Beta jak najbardziej ruch jest ważny w życiu małego dziecka jak wszystko się mu uksztaltowuje w ciele