Witajcie :)
Jak z Waszym poziomem żelaza w trakcie ciąży ? U mnie w 1 ciąży nie umiałam unormować żelaza nawet mocnymi tabletkami na receptę ,a teraz nie łykam zupełnie nic z żelazem ,tylko zdrowa dieta i mam podwyższony poziom żelaza �
Witaj na forum #teamLOVI!
Witajcie :)
Jak z Waszym poziomem żelaza w trakcie ciąży ? U mnie w 1 ciąży nie umiałam unormować żelaza nawet mocnymi tabletkami na receptę ,a teraz nie łykam zupełnie nic z żelazem ,tylko zdrowa dieta i mam podwyższony poziom żelaza �
U mnie było wszystko idealnie , ale po ciąży jakos gorzej
Ja przy każdej ciąży miałam niedobór żelaza i przyjmowałam tabletki.. Może powinnaś ograniczyć z diety produkty zawierające żelazo:
podroby zwierzęce, np. wątroba
• mięso
• jaja
• nasiona roślin strączkowych, np. soja, soczewica, groch oraz fasola
• natka pietruszki
• produkty zbożowe, a zwłaszcza ciemne pieczywo, płatki owsiane, kasze (np. kasza jaglana lub gryczana)
Przyswajalność żelaza wspomaga witamina C , która podajże można znaleźć w soku z pomarańczy, pietruszce.
U mnie w ciąży było w normie. A teraz to nie wiem. Jutro idę właśnie na badania to się odezwę jak już bd miała wyniki. Po ciąży zawsze trzeba wykonać badania krwi kontrolnie. Ciąża i karmienie piersią jest dużym obciążeniem dla organizmu kobiety .
Ja ogólnie zawsze miałam niski poziom żelaza, więc w ciąży spadł mi poniżej normy. Najpierw miałam zwykle tabletki na żelazo, a potem już mocniejsze na receptę i dopiero te drugie zaczęły działać.
Jeżeli masz podwyższone żelazo,to może powinnaś ograniczyć trochę produkty,które zawierają go dużo?
Ja całe życie problemy z niedokrwistością i małopłytkowością :) Zawsze problem z żelazem ,więc nie łykając witamin z żelazem chciałam uzupełniać dietę w produkty zdrowe i bogate w tej pierwiastek :) nie przypuszczałam ,że w ciąży tak mi podskoczy. Jestem zaskoczona :)
A może to co jadłam dzień przed badaniem wpłynęło równie na ten wynik :) a jadłam akurat produkty bogate w ten pierwiastek ; płatki owsiane na śniadanie ,kaszę gryczaną z gulaszem na obiad , kubek barszczu na rozgrzewkę i kaszka manna przed snem �
Ja na szczęście nie miewałam problemów z żelazem tylko teraz pod koniec drugiej ciąży ale nie było to jakieś poważne
Ja miałam zaś nie dobory i musiałam uzupełniać suplementacja oraz dietą
Mysle, ze rzeczywiście posiłki bogate w żelazo zjedzone dzień przed badaniem, mogły wpłynąć na wyniki, warto byloby je powtorzyć :) polecam również badać poziom ferrytyny, jest to badanie, które określa zapasy żelaza w organizmie :) lekarz mi to tłumaczył tak, ze ogólnie zelazo moze być w normie, ale to Właśnie ferrytyna jest bardziej wiarygodnym badaniem (ale
robomy zawsze oba badania, zeby je ze sobą zestawić)
Rozumiem, że wychodzi Ci podwyższony poziom samego żelaza? A jak hemoglobina i hematokryt?
Skoro dzień przed badaniami jadłaś posiłki bogate w żelazo to może one tak podniosły poziom żelaza we krwi, pierwsze słyszę, żeby w ogóle w ciąży był problem z za wysokim poziomem żelaza. Myślałaś o powtórzeniu badań?
U mnie żelazo w normie. Choć bałam się że mogę mieć niedobor. A jakie są skutki nadmiaru żelaza w diecie. Bo jednak więcej się słyszy o niedoborach.
Ania nie wydaje mi się żeby posiłki bogate w żelazo mogły tak bardzo podnieść jego poziom. Raczej faktycznie będzie tutaj problem ze zbyt wysokim poziomem żelaza
Staram się jeść zdrowo :) A że odrzuca mnie od kawy to i z przyswajaniem łatwiej :) Dieta bogata w witaminę C ,która jak wiadomo pomaga w przyswajaniu żelaza :)
Dodam ,że lubię do porannych płatków czy owsianki dodać miód gryczany :) Który jest bogaty w żelazo i magnez :) Pomaga ponoć przy anemii :)
Homoglobina w normie ,ale nie na jakimś wysokim poziomie :)
Ja za każdym razem musiałam uzupełniać i w dodatku słabo się przyswajało a to z jedzenia prawie wcale . Może faktycznie tak jak dziewczyny piszą ze przez zjedzony posiłek z dużą wartością żelaza ale w sumie chyba nie powinien podnieść aż tak ;)
można ograniczyc mięso bo z niego jest najbardziej przyswajalny a z warzyw mniej ;)
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.