Za wysoka beta hcg

Witam się z wami serdecznie po długich staraniach chyba się udało ale tylko chyba…. Dlaczego? Wierzę, że rozjaśnicie mój mózg bo moja Pani ginekolog będzie dopiero od wtorku 30 stycznia a innym już nie ufam (przynajmniej tych z najbliższej okolicy). Już streszczam wszystko: dokładnie 11. 11. 2023 r. Miałam 1 dzień okresu i wariowałam i się cieszyłam bo 6 grudnia 2023r. zobaczyłam na teście cien cienia. Niestety jeszcze przed wizyta u lekarza 9 grudnia dostałam okres, 13 grudnia na wizycie nic nie było widać, beta hcg 16 grudnia 2023 r. Nie wykazała nic więc to była poprostu pomyłka i wkręciłam sobie tylko prezent na mikołaja. W styczniu okres powinnam 6. Nie przyszedł zrobiłam test i ku mojemu zdziwieniu piękne grube kreski. Z kalkulatora i dnia miesiączki w dniu zrobienia badania bety hcg powinnam być w 5 tc + 4 dni a tymczasem wynik bety mnie przeraził bo wyszło z wyników referencyjnych 7-8 tc (52562mlU/ml) nie jest to możliwe zważywszy na opisaną sytuację. Dodam że w grudniu współżyłam z mężem tylko raz 20. Naprawdę nie wiem co k tym myśleć. Szczerze nie zagłębiałam się bardzo cieszyłam się że beta jest ale jak zaczęłam czytać tutaj wpisy o becie to się przeraziłam ! Co myślicie ?

A masz regularne miesiączki? Może masz nieidealne cykle i to rzeczywiście późniejszy tydzień niż się wydaje? Czasem wystarczy stres a już cykl może się rozregulować. Powtórzyłabym tez betę, mi się w innych badaniach tez zdarzały pomyłki wiec jak coś wychodzi dziwnie najlepiej powtórzyć w innej diagnostyce.

Mam regularne miesiączki i robiłam betę 13 grudnia i nie było wskaźnika bety a raptem nawet gdyby owulacja przesunęła się to maksymalnie mógłby to być 4 tc, chyba że pomyłka w laboratorium…

Może faktycznie późniejszy termin 

Nie stresuj się bo nawet to że się tym przejmujesz może opóźnić cykl i stąd też może być późniejszy termin. Może też być pomyłka w labolatorium.

Na twoim miejscu powtórzyła bym Betę w innym punkcie żeby mieć 100% pewności.

Na Twoim miejscu wykonałabym badania jeszcze raz tylko w zupełnie innym miejscu, aby mieć pewność bo to już by nie było możliwe, aby dwa razy doszło do pomyłki w takiej sprawie. Spróbuj wykonać test jeszcze raz ale gdzie indziej :)

Stężenie 6 tygodniu ciąży - od 1080 do 56500 mlU/l więc u ciebie te rozbierznosci nie są jakieś ogromne powtórz badanie i idź do ginekologa. Cykl mógł ci się przesunąć o kilka dni możesz być 6+1 i to już będzie dawało z tabelki 7-8 tydzień idź do ginekologa i potwierdź USG 

nie wiem cz wiecei ale wyniki w innych laboratoriach moga byc rozne. 

Mogą być inne tym bardziej że to jest tylko 3968mlU/ml i daje jakby następny tydzień więc to jest taka różnica że w innym laboratorium wyjdzie mniej i będzie dobrze 

Z tabelki referencyjnej jest za dużo az o 20 803 mlu/ ml a nie niestety Tak jak Pani napisała :(

To przepraszam chyba źle panią zrozumiałam. Ale 52562mlU/ml to 6 tydzień i myślałam że takie stężenie beta hcg pani ma 

Myślę, że nie ma co się przejmować na zapas. Najlepiej udać się do ginekologa. Na tym etapie zarodek powinien być widoczny. USG rozwieje wszelkie wątpliwości. Powodzenia!

Dostałam inny zakres bo z innego laboratorium. 

Nie przejmuj się na zapas. Jeśli miałabym taką sytuację to poszłabym raz jeszcze pobrać betę najlepiej do innego labolatorium i chyba nie zwlekałabym aż do 30 na wizytę tylko poszła do innego ginekologa, nawet dojechała do miejscowości dalej potwierdzić ciążę. A potem na kolejną wizytę już bym poszła do kolejnego lekarza, który miałby być moim prowadzącym. To zależy od Ciebie, ale ja nie wyobrażałabym sobie ten tydzień czekać. Oszalałabym z nerwów. 

Tak jak pisze EwelinaSt też nie wytrzymałabym tygodnia a stres też źle działa. Już dziś bądź jutro zrobiłabym powtórne hcg i też poszła jak najszybciej do jakiegokolwiek ginekologa potwierdzić ciążę 

Najlepiej sie przejść do lekarza. Na prawdę. Nawet do rodzinnego. Żeby spojrzał na wyniki i oczywiście przed powtórzyć też badania. Nie stresować sie na zapas o ile to możliwe. 

Też jestem zdania jak niżej. Poszłabym do lekarza już teraz. My tu możemy gdybać a i tak nic nie powiemy co by Cię uspokoiło. Lekarz zrobi usg i będzie wszystko jasne ;) bo oszalejesz z nerwów 

Kaczka leć do lekarza rozwieje wątpliwości;) może jednak to prezent od Mikołaja tyle że nie rozpakowany;D

Najlepiej wybierz się do lekarza i powtórz betę bo tu też niejednokrotnie cuda dziewczynom wychodziły , bały się że nic z tego nie będzie, a u ginekologa piękna ciąża :)

Jest Beta wiec ciąża jest napewno gratulacje:) może taka wysoka beta bo ciąża mnoga ? Tak miala moja przyjaciółka:) wizyta po niedzieli więc na spokojnie zarodek będzie widać powodzenia:D