Wzmożony apetyt w czasie połogu., potliwość

Dziewczyny chciałam zapytać czy któraś z Was w czasie połogu miała większy apetyt? Dodam że w czasie ciąży nie miewałam nawet żadnych zachcianek, jadłam tak jak przed zajściem w ciążę, a teraz 4 tyg po porodzie non stop mam ochotę na jedzenie, wyczytałam że może się to wiązać z depresją poporodową, ale ja nie odczuwam takowej, więc w moim przypadku to bzdura, do tego dochodzi nadmierna potliwość, czy to sprawa hormonów ? Jak sobie z tym radzić przecież nie mogę brać prysznica 20 razy dziennie …

Co do apetytu to jak najbardziej normalne, bo wtedy wzrasta zapotrzebowanie na dostarczaną energię, bo zmienia się nam wszystko w organizmie po takim wysiłku jakim jest poród :slight_smile: a o potliwości to nawet położna na wizycie mi wspomniała, żebym się nie wystraszyła jak nawet nic nie robiąc mogę zacząć się pocić :slight_smile:

Norma, w czasie połogu zapotrzebowanie na kalorie wzrasta, bo dziecko wysysa, ja przez cały okres karmienia jadłam dosłownie za dwoje. Jak przestałam karmić to minęło. Dlatego dziwię się kobietom, które wierzą, że karmienie odchudza. Karmienie powoduje szybsze obkurczanie macicy, ale nie odchudza, chyba, że się walczy z głodem i mimo potrzeby nie je.

No własnie to rozumiem, tylko że ja kochane karmie mm, więc dziecko ze mnie nie wysysa :frowning:

Może Twój organizm ma na coś zapotrzebowanie i tak to okazuje. W czasie ciąży przyjmowałaś pewnie jakieś witaminy a teraz coś przyjmujesz?? Jeśli nie przeszkadza Ci pobieranie krwi może warto zrobić badania??

Pomysł ze zrobieniem kontrolnych badań uważam jak najbardziej na miejscu, przecież mimo tego że nie karmisz może Ci brakować jakiś składników i stąd organizm szaleje i domaga się więcej jedzenia .

może po prostu masz wiekszy apetyt .musisz sięruszać przy maleństwie i organizm szybciej spala.
ja po urodzeniu też mam większy apetyt a większy apetyt to też więcej pokarmu w piersiach.staraj się jeść takie przekąski które nie tuczą żebyś za bardzo nie przytyła. :slight_smile:

Właśnie miałam o tym wspomnieć ,że może po prostu więcej spalasz i większe masz zapotrzebowanie :wink: Ja też mam większy apetyt ,ale ja akurat karmię tylko piersią. Co do potliwości to w czasie połogu to jest normalne i chyba mało która nie ma z tym problemu :wink: Ja gdy dziecko jest przy piersi to już w ogóle się pocę.

To zupełnie normalne. Produkcja mleka jest wymagająca:). Trzeba jeś zdrowo i produkty małokaloryczne to nie przytyjemy:)

No właśnie dzisiaj tak myślałam o badaniach kontrolnych , wizytę u gin mam za 2 tygodnie, właściwie na koniec połogu, więc jestem pewna że skieruje mnie i na krew i na mocz, w ciąży przyjmowałam witaminy, teraz właściwie nic nie przyjmuję, mam - 11 kilo a na razie jeszcze nie podjęłam żadnych kroków w celu zrzucenia zbędnych kg, ale może macie racje,że może brak mi jakiś składników :wink:

Witaminy to akurat możesz dalej przyjmować. Ja ostatnio przestałam i widzę różnicę, mimo, że jestem już 10 mcy po porodzie i nie karmię.

Tak jak napisała Silje z tymi witaminami, warto je przyjmować po porodzie, ponieważ być może nasz organizm ich potrzebuje, a nimi krzywdy sobie nie zrobisz. Co do badań kontrolnych to myślę, że warto je zrobić, możesz też morfologię zrobić na swój koszt, tak, żeby iść do lekarza już z wynikami, albo iść do rodzinnego po skierowanie.

Na potliwość chyba innej rady nie ma jak prysznic, to kwestia hormonów niestety, a apetyt karmienie piersią i skoki hormonów to wszystko wywołuje różne objawy. Wiem, że jest ciężko ale jesteś świeżo po porodzie (4 tygodnie to jeszcze nie jest długo) więc może te hormony bardziej szaleją. Z czasem się powinny uspokoić. A co do apetytu może spróbuj jeść mniej a częściej, może Twój organizm nie chce się najeść tylko zjeść trochę a częściej (z resztą wskazane jest to przy karmieniu piersią, żeby jeść często mniejsze porcje, wtedy jest stała produkcja mleka). Ja np po porodzie miałam przez około 3 miesiące wstręt wręcz do jedzenia, jadłam bo musiałam, a nie bo chciałam. A teraz jadłabym cały czas takie zmiany zachodzą nadal mimo, że to już 7 miesięcy. I cały czas się nadziwić nie mogę, że obie ciąże tak się różniły od siebie i teraz dochodzenie do siebie po ciąży też jest zupełnie inne niż za pierwszym razem. Dlatego pewnie, że inaczej już te hormony reagują, dużo pewnie zależy czy sn czy cc. Ale moja rada spróbuj jeść po trochu a często może to wystarczy, poza tym jeśli karmisz piersią to się nie martw maluszek widocznie potrzebuje i “wysysa” z Ciebie dużo.

A.Sosnowska tak jak napisała Kikacu 4 tygodnie to przecież nie tak długo , ja pamiętam że zdarzało mi się podjadać gdzieś do 2 miesięcy po porodzie a co do pocenia się to trwało zdecydowanie dłużej a najgorzej było podczas karmienia maluszka. Ale dałam radę i przetrwałam i faktycznie zdarzało się że brałam prysznic 3 razy dziennie . Ale wiadomo że u każdej kobiety czas połogu może mijać zupełnie inaczej i inne zmiany w organizmie mogą zachodzić. Więc nie przejmuj się , wiadomo że ciężko pewne rzeczy zaakceptować ale staraj się myśleć pozytywnie że niedługo to minie:)

Podobno po porodzie kobieta bardzo się poci ponieważ pozbywa się wody nagromadzonej w trakcie ciąży (obrzęki, puchnięcie w trakcie ciąży) i jest to normalne, a dodatkowo działają hormony, które po porodzie muszą się ustabilizować. Podejrzewam, że z jedzeniem jest tak samo- wina hormonów- tak jak niektóre kobiety mają przed okresem- również zwiększony apetyt :wink:

Ja jeszcze jestem przed porodem- zobaczę jak to u mnie będzie :slight_smile: podejrzewam, że również zwiększona potliwość mnie nie ominie, gdyż jestem już opuchnięta a dodatkowo upały w lecie :slight_smile:

Proponowałabym oznaczyć poziom hormnonów tarczycy przede wszystkim TSH i ew fT3 i fT4.

Wzmożony apetyt po porodzie jest naturalną koleją rzeczy oznaczającą zuzycie zapasów przez organizm, w związku z czym domaga się większej porcji kalorii. Taki stan rzeczy nie stanowi problemu gdyż pomimo większej ilości jedzenia, waga nie wzrośnie gwałtowinie. Czasem odczucie głodu spowodowane jest spadkiem poziomu cukru we krwi.

Jeśli nie karmisz (karmienie by wszystko tlumaczylo), to warto zmierzyć poziom cukru

Po ciąży pocenie się jest wzkazane! Organizm się oczyszcza i po co temu przeciwdziałać?

Ja bym radziła zrobić badania w kierunku hormonów tarczycy, bo może po porodzie jakaś jej nieprawidłowość się aktywowała.

Generalnie pamiętam, że po samym porodzie jeszcze w szpitalu pociłam się strasznie i nic na to chyba by nie pomoglo. Jednak już po powrocie do domu wszystko wróciło do normy. Co do apetytu to jeżeli autorka wątku, ale i większość innych mam karmi piersią to apetyt wzrasta, chociaż często wręcz nie ma czasu zjeść, a wszystko dlatego, że zapotrzebowanie kaloryczne w trakcie karmienia wzrasta o około 500kcal i organizm walczy o zaspokojenie tego zapotrzebowania.