My też często córą czytamy wierszyki i pokazujemy, np. Lata osa koło nosa. To niesamowite, ale dosłownie po kilku dniach czytania, kilkanaście wierszyków córa zna na pamięć.
Mi się wydaję że warto skorzystać jeszcze z opinii innego logopedy bo wydaje mi się że w tym wieku tovi tak nie jest źle. Każde dziecko rozwija się różnie, potrzebuje czasu a także innych bodźców. Warto dużo z dzieckiem rozmawiać i nie wyreczac w czynnościach dopóki nie powie co chce. Z czasem na pewno przyniesie to skutek
Byłam w tamtym tygodniu na szczepieniu i pediatra powiedziała, że synek dużo mówi tylko po swojemu. Poprosiła by pokazał na obrazku gdzie jest piłka i samochód, wskazał prawidłowo i jeszcze powiedzał “tu”. To drugi pediatra który twierdzi że jest wszystko w porządku i trzeba czekać.
Podstawą do nabywania mowy czynnej jest prawidłowe rozumienie mowy. Wskazuje Pani, że synek potrafi pokazać elementy dotyczące pojazdów, więc dziecko prawidłowo przyswaja słownik bierny - prawidłowo wskazuje, mimo iż nie potrafi jeszcze nazwać niektórych słów. Należy pamiętać, że dziecko spędzające przed telewizorem długi czas jest jedynie odbiorcą prezentowanych treści i ta aktywność nie mobilizuje dziecka do nadawania mowy.
Zachęcam Was do opowiadania o najprostszych, codziennych czynnościach (“Teraz ubieramy buty -noga prawa, noga lewa, o! a teraz zakładamy czapkę na głowę i idziemy na spacer”). Pozwala to dziecku na budowaniu słownika zarówno rzeczowników i czasowników, ale także uczy stronności ciała.
Świetny jest pomysł jednej z Mam, aby angażować dziecko do pomocy przy zakupach i w ten sposób uczyć dziecko pojęć podrzędnych w danej kategorii nadrzędnej (“Będziemy wybierać owoce - podaj mi dwa jabłka i pomarańczę”, a po zakupieniu wszystkich owoców w taki sam sposób przejść do warzyw czy nabiału).
Kolejnym pomysłem na wzbogacanie słownika dziecka jest wspólne śpiewanie. Dzieci są bardzo zainteresowane, co dzieje się na naszej twarzy, chętnie obserwują ją i w ten sposób budują bazę ruchów artykulacyjnych. Rozwijają się także prozodyczne elementy mowy takie jak melodia czy akcent.
Czytanie bajek to kolejny nieodzowny element rozwijania słownictwa. Jeśli synek preferuje książeczki o samochodach, to początkowo wybierajmy książeczki o takiej tematyce, stopniowo przechodząc do innych, ale podobnych (np. o wycieczce autobusem do zoo, czy o straży pożarnej jadącej gasić pożar). Przychylam się do propozycji rodziców - świetna jest seria “Pucio”, ale dzieci lubią także “Bobo. Historyjki obrazkowe dla najmłodszych”.
Możecie też założyć zeszyt, w którym kolejno będziecie omawiać dane kategorie - pojazdy, zwierzęta, ubrania, owoce, zabawki, itd. Wspólne wklejanie obrazków, rysowanie czy kolorowanie na pewno dostarczy Wam dużo radości. W zeszycie możecie wklejać obrazki, które były bezpośrednio związane z dniem dziecka (np. wizyta u lekarza - “Dziś byliśmy u lekarza. Lekarz zbadał gardło, a potem przepisał lekarstwa. A oto moja naklejka dzielnego pacjenta.”).
Na rynku pojawiły się bardzo ciekawe naklejki wielokrotnego użytku. Dotyczą wielu kategorii - pojazdy, zwierzęta, pomieszczenia w domu, itd. Naklejając kolejne naklejki na plansze można tworzyć piękne historie i przenosić dziecko do świata dzikich zwierząt w dżungli lub znaleźć się w sercu budowy pomiędzy koparkami.
Pamiętać należy, że w komunikacji bardzo istotny jest gest wskazywania palcem, gdyż w ten sposób dziecko przekierowuje naszą uwagę na coś, co je interesuje. Gest taki jest ważny, ale zachęcajmy dziecko do powtarzania prostych słów czy komunikatu “daj”. Jeśli maluch powiedział coś niewyraźnie, a zrozumieliśmy jego wypowiedź to parafrazujmy (“Masz rację, to jest miś/auto/lala”). Jeśli jednak nie zrozumieliśmy tego co maluch mówi, nie jest błędem dać mu informację zwrotną (“Nie zrozumiłam/nie zrozumiałem, spróbuj powiedzieć jeszcze raz”).
I jeszcze na zakończenie - dziecko to uczestnik dialogu. Nie zalewajmy dziecka mową, a pozostawiajmy momenty ciszy, które nasz partner w rozmowie ma wypełnić.
Jestem pewna, że wspólna zabawa i czas poświęcony dziecku już wkrótce zaowocuje pierwszymi prostymi zdaniami.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.