Wysylka za granice inpost

Ja tej do srodka nigdy nie wkladalam

Bo to jest o wiele tańsze niż np wykupienie bagażu dodatkowego w samolocie. Też planuje tak zrobić przy następnej podróży :rofl:

Ja bym się bała , że moja walizka gdzieś zaginie albo nie będzie jej na czas :see_no_evil::see_no_evil: ale jak ktoś się zna , to na pewno lepiej :sweat_smile:

Moi znajomi też tak robią. Możesz włożyć co chcesz be żadnych kontroli i taniej wychodzi

1 polubienie

No to radze wkladac, bo paczki za granica to w ogole straszna męczarnia jak zaginie. Niestety ale wszędzie kurierzy przerzucają te paczki niczym ziemniaki i często jest tak że nawet pod wpływem temperatury ta etykieta się odklei albo o coś zahaczy i zgubiona Paczka jest gotowa. Bo ona nie tyle jest zgubiona co potem zostaje nie wiadomo gdzie na jakimś magazynie jako paczka bez etykiety której nie da się z niczym powiązać

I wtedy kto płaci za tą paczkę ?

A takie paczkomaty są w każdym kraju. ?

To zalezy. Ale regulamin dosc jasno mowi co robic, sama etykieta tez wiec sprzedajacy wtedy jest winny i nie dosyanie zadnego pienieznego wynagrodzenia za paczkę ani raczej jej nie odzyska. Natomiast kupujacy dostaje rekompensatę pieniezna zazwyczaj, to jest jakos wyliczane procentowo, mi kiedys przedluzyla sie przesyłka i napisali ze jesli nie dojdzie wciagu miesiaca to dostane 230zl

A pojęcia nie mam. Chyba InPost jest w tedy pośrednicząca firma. Wkładasz u nas do paczkomatu a gdzieś tam np w Hiszpanii przywozi ci firma kurierska. Jakoś nie zagłębiałam się w temat aż tak bardzo

1 polubienie

Tak. Bo jest napisane na etykiecie wyraźnie. Włóż do środka, naklej na paczkę więc to niedopełnienie obowiązku. Mogą napisać że na własne życzenie bi gdyby w środku była etykieta to nie było by problemu. Ale nie wiem do końca jak to jest bo przecież to nie wina kupującego i on ma ochronę za którą płaci więc jemu pieniądze zwracają. Sprzedający nie ma paczki bo zaginęła i jej nie odzyska a kto płaci za przesyłkę? Czy to jest tak że z ochrony kupujących płaci vinted?

Chyba placi vinted z ochrony wlasnie, natomiasy kupujacy dostaje rekompensatę wyzsza niz zaplacil.
Ja wtedy co mi napisali ze dostane 230zl to mialam przesylke za max 40zl kupiona

1 polubienie

Ooo , to nie miałam pojęcia , że tak jest . Chyba za mało zamawiam :speak_no_evil:

No rzeczywiście nigdy tak o tym nie myslalam, poprostu druga czesc odcinalam i do kosza , :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth:

Kupujacy oplaca wysylke

No dokładnie, jedyne co cię ogranicza, to rozmiar paczki, ale jest to dużo tańsze niż przewiezienie samolotem ze sobą.

1 polubienie

Wlasnie czytalam post, ze kupujaca zza granicy kupila na Vinted cos tam za 400zl.
Wysyla zdjecia do sprzedajacej ze to nie to co zamawiala…
No i jest problem bo sprzedajaca faktycznie mowi ze to nie ta paczka, nie jej etykieta !

Wlasnie dlatego sa dwie etykiety. Bardzo czesfo sie zdarza ze za granica zostaja pomylone paczki ( kurier musi nakleic nowa etykiete, wygenerowana przez siebie) czesto jednak dochodzi do pomylek. By dowiezc ze to nie ta przesylka TRZEBA DRUGA ETYKIETE wlozyc do srodka paczki.
O dziwo widzialam MNOSTWO komentarzy ze mieli taka sama sytuacje, ale po wyjasnieniu sytuacji Vinted oddaje pieniadze i kupujacej i sprzedajacej.

Oo to mi sie na szczescie nic takiego nie trafilo ale juz bede wkladac ta dodatkowa do srodka :grinning: dzieki za info :smiling_face:

Ja zawsze dodatkowo też pisze numer paczki na folii/kartonie

Nigdy tego tam nie wsadzam i problemu nie miałam jeszcze :rofl:

Paczka dotarla wiec kamien z serca teraz czekam na potwierdzenie ze wszystko ok :stuck_out_tongue:

1 polubienie