Ja tej do srodka nigdy nie wkladalam
Bo to jest o wiele tańsze niż np wykupienie bagażu dodatkowego w samolocie. Też planuje tak zrobić przy następnej podróży ![]()
Ja bym się bała , że moja walizka gdzieś zaginie albo nie będzie jej na czas ![]()
ale jak ktoś się zna , to na pewno lepiej ![]()
Moi znajomi też tak robią. Możesz włożyć co chcesz be żadnych kontroli i taniej wychodzi
No to radze wkladac, bo paczki za granica to w ogole straszna męczarnia jak zaginie. Niestety ale wszędzie kurierzy przerzucają te paczki niczym ziemniaki i często jest tak że nawet pod wpływem temperatury ta etykieta się odklei albo o coś zahaczy i zgubiona Paczka jest gotowa. Bo ona nie tyle jest zgubiona co potem zostaje nie wiadomo gdzie na jakimś magazynie jako paczka bez etykiety której nie da się z niczym powiązać
I wtedy kto płaci za tą paczkę ?
A takie paczkomaty są w każdym kraju. ?
To zalezy. Ale regulamin dosc jasno mowi co robic, sama etykieta tez wiec sprzedajacy wtedy jest winny i nie dosyanie zadnego pienieznego wynagrodzenia za paczkę ani raczej jej nie odzyska. Natomiast kupujacy dostaje rekompensatę pieniezna zazwyczaj, to jest jakos wyliczane procentowo, mi kiedys przedluzyla sie przesyłka i napisali ze jesli nie dojdzie wciagu miesiaca to dostane 230zl
A pojęcia nie mam. Chyba InPost jest w tedy pośrednicząca firma. Wkładasz u nas do paczkomatu a gdzieś tam np w Hiszpanii przywozi ci firma kurierska. Jakoś nie zagłębiałam się w temat aż tak bardzo
Tak. Bo jest napisane na etykiecie wyraźnie. Włóż do środka, naklej na paczkę więc to niedopełnienie obowiązku. Mogą napisać że na własne życzenie bi gdyby w środku była etykieta to nie było by problemu. Ale nie wiem do końca jak to jest bo przecież to nie wina kupującego i on ma ochronę za którą płaci więc jemu pieniądze zwracają. Sprzedający nie ma paczki bo zaginęła i jej nie odzyska a kto płaci za przesyłkę? Czy to jest tak że z ochrony kupujących płaci vinted?
Chyba placi vinted z ochrony wlasnie, natomiasy kupujacy dostaje rekompensatę wyzsza niz zaplacil.
Ja wtedy co mi napisali ze dostane 230zl to mialam przesylke za max 40zl kupiona
Ooo , to nie miałam pojęcia , że tak jest . Chyba za mało zamawiam ![]()
No rzeczywiście nigdy tak o tym nie myslalam, poprostu druga czesc odcinalam i do kosza , ![]()
Kupujacy oplaca wysylke
No dokładnie, jedyne co cię ogranicza, to rozmiar paczki, ale jest to dużo tańsze niż przewiezienie samolotem ze sobą.
Wlasnie czytalam post, ze kupujaca zza granicy kupila na Vinted cos tam za 400zl.
Wysyla zdjecia do sprzedajacej ze to nie to co zamawiala…
No i jest problem bo sprzedajaca faktycznie mowi ze to nie ta paczka, nie jej etykieta !
Wlasnie dlatego sa dwie etykiety. Bardzo czesfo sie zdarza ze za granica zostaja pomylone paczki ( kurier musi nakleic nowa etykiete, wygenerowana przez siebie) czesto jednak dochodzi do pomylek. By dowiezc ze to nie ta przesylka TRZEBA DRUGA ETYKIETE wlozyc do srodka paczki.
O dziwo widzialam MNOSTWO komentarzy ze mieli taka sama sytuacje, ale po wyjasnieniu sytuacji Vinted oddaje pieniadze i kupujacej i sprzedajacej.
Oo to mi sie na szczescie nic takiego nie trafilo ale juz bede wkladac ta dodatkowa do srodka
dzieki za info ![]()
Ja zawsze dodatkowo też pisze numer paczki na folii/kartonie
Nigdy tego tam nie wsadzam i problemu nie miałam jeszcze ![]()
Paczka dotarla wiec kamien z serca teraz czekam na potwierdzenie ze wszystko ok ![]()