Proszę o poradę. Mam wysokie tętno spowodowane przez tarczyce i lekarz kazał mi odłożyć leki obniżające puls. Na dniach moje tętno wynosi 100-110 uderzeń na minutę. Lekarz mówił jak nie przekracza 130 a ciśnienie jest prawidłowe to nie mam sie co martwić.
Ale jak sprawa wygląda jeśli chodzi o poród czy jest szansa urodzić siłami natury czy jednak tylko w grę wchodzi cesarskie cięcie??
Ja zawsze miałam tętno w okolicach 100, ciśnienie niskie i lekarz nie mówił mi, że może to być wskazaniem do cc. Myślę, że jeżeli twój też tak powiedział, to nie ma powodu do zmartwień :)
Myślę że jeżeli były by jakiekolwiek przeciwskazania do porodu naturalnego Twój lekarz napewno by Tobie o tym powiedział. Tak więc nie musisz się tym przejmować.
Myślę że nie ma powodu do zmartwień jeśli twój lekarz nie widzi żadnych przeszkód do porodu siłami natury. Podczas porodu będziesz pod opieką położnych i gdy tylko zobaczą, że coś się dzieje Od razu będą reagować
A jakie masz ciśnienie? Robisz regularne pomiary? Ja miałam ciśnienie max 134/86, ale puls dochodził do 100. Mam niedoczynnosc tarczycy i biorę euthyrox 88 (w czasie ciąży dawka była modyfikowana). Lekarz zapisal mi isoptin 40, w celu regulacji pulsu i ciśnienia. Dziwię się trochę że Tobie nie zalecił. Moim zdaniem to może być przeciwwskazanie do porodu naturalnego. Ja musiałam bardzo tego pilnować i lekarz na każdej wizycie pytał o ciśnienie. Mierzyłam regularnie - dwa lub trzy razy dziennie dzięki czemu lekarz miał pełny obraz.
Ja mam niedoczynność tarczycy przyjmuję Euthyrox 175 (podczas ciąży również przyjmowałam). Przed ciążą i podczas ciąży, po ciąży przyjmuję leki na nadciśnienie. Podczas ciąży kardiolog zapisał mi Dopegyt. Codziennie 3 razy dziennie a gdy bolała mnie głowa to nawet więcej mierzyłam ciśnienie, które następnie zapisywałam i pokazywałam kardiologowi. Obecnie również pilnuję pomiarów i zapisuję wartości ciśnienia. Podczas ciąży miałam nie raz za wysokie ciśnienie. W dniu porodu ciśnienie pomimo przyjętych leków wynosiło 160/100, dodatkowo miałam infekcję -gronkowca. Groziła mi rzucawka i wykonano nagłe cc. Oczywiście też miałam zaświadczenie o tokofobii w razie "w".
Jeżeli masz taką możliwość aby druga osoba zmierzyła Tobie ciśnienie to najlepszą metodą mierzenia ciśnienia jest mierzenie ciśnienia cisnieniomierzem lekarskim (ciśnieniomierzem zegarowym).
Kasiu najlepiej jeżeli masz taką możliwość aby druga osoba wyczuła puls na Twojej ręce i liczyła podczas minuty.
Kasiu, jeżeli zależy Tobie na cięciu cesarskim to można spróbować załatwić zaświadczenie np. o tokofobii (lęku przed porodem siłami natury).
Kasiu, myślę, że najlepiej byłoby to skonsultować z kardiologiem. Jeżeli kardiolog nie widziałby przeciwskazań do porodu siłami natury to warto byłaby posłuchać kardiologa.
Kasiu, w czasie ciąży zwiększa się minutowa pojemność wyrzutowa serca (ilość krwi wtłaczanej przez jedną z komór serca do odpowiedniego zbiornika tętniczego w czasie pojedynczego skurczu serca).
Zmiany te powodują wzrost tętna. Najwyższe wartości tętna najczęściej obserwowane są około 30 tygodnia ciąży. Wpływ na to mają między innymi wzrost podczas ciąży objętości krwi krążącej będący wynikiem wzrostu objętości osocza oraz wody stymulowane odpowiednimi hormonami. Podczas ciąży zwiększa się również kurczliwość mięśnia sercowego.
Tak mam co miesiac wizyte i co miesiac robie prywatnie badania i oczywiscie prywatna wizyta. Tarczyce i jej leczenie mam bardzo dobrze ustawione. Cisnienie max to mam 130/80
Uwazajcie na eutyrox bo niedawno zostala wydana nowa paria lekow i opakowania nie co sie zmienily ale zmienil sie tez jego sklad. Teraz euthyrox nie posiada w skladzie laktozy to jest zdecydowanie na plus. Ale wazne zeby kazdy kiedy zacznie brac nowe opakowania euthyroxu po skonczeniu tych starych to musi czesciej kontrolowac wyniki tarczycy bo moze sie tarczyca rozwachac na zmiane skladu. Mowili nam o tym ba szkoleniu a lekarze pierwszego kontaktu nawet o tym nie wspominają pacjentowi.
Kasia mi lekarz nie wspomniał o badaniach po nowy Euthyroxie.Za to kochana Pani farmaceutka szczególnie zaleciła zbadać poziom tsh po miesiącu stosowania. Mowila ze ze.wzgledu na sklad dawka może się zmienić. Raczej nie ma sensu częściej kontrolować niż co 3m, chyba że lekarz zaleca inaczej. Jeśli po miesiącu nowego opakowania tak jest w normie to po co później badać częściej??
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.