hej, w pierwszej ciazy miałam bardzo wysokie ciśnienie i moja cc odbyła sie wcześniej niż planowano
po cc jeszcze długo brałam leki i w szpitalu tez cieżko było je zbić po paru miesiącach wszystko nie uspokoiło aktualnie jestem juz w 35+4 tygodniu od wczoraj boli mnie głowa i ciśnienie rośnie
aktualnie 149\99
mam nie pojawić u lekarza ciagu 2 dni jeśli nie spadnie
chciała nie dowiedzieć czy ktoś był w podobnej sytuacji ?
nigdy nie nie dowiedziałam skąd to ciśnienie i takie problemy
Kasia jeśli chodzi o cisienie mialam podobnie zaczelo rosnąć największe miałam 200/120 będąc w gabinecie, z pomocą lekarza zbite 2 dni potem pojechalam z cismoeniem około 150/95 do szpitala Gd mnie zatrzymali.
U mnie zaczęło skakać ciśnienie w 38 tygodniu, czyli bardzo późno. W tym czasie co tydzień byłam na wizycie u lekarza, jak u niego wyszło ciśnienie 167/110 to dostałam skierowanie do szpitala i miałam wywoływany poród. Po porodzie miałam jeszcze skaczące ciśnienie przez 2-3 tygodnie, unormowane lekami.
Myślę, że przy takim ciśnieniu powinnaś mieć już przynajmniej wdrożone jakieś leki, a nawet dostać skierowanie do szpitala.
35 tydzień a w zasadzie juz 36 to w szpitalu pewnie cie potrzymają pare dni na obserwacji unormują cisnienie i będziesz pod kontrolą lekarza, ja trafiłam pod koniec 36 tygodnia po 2 dniach już bylam w 37 i mialam wywołany porod ze względu na ryzyko
U mnie wystraszyło to jak mi w szpitalu lekarz powiedział ze jest ryzyko ze łożysko moze sie odkleic nastąpi stan przedzucawkowy;( i wtedy to się liczy każda chwila wiec bez żadnej dyskusji zostalam w szpitalu a i tak przy porodzie byl ten stan ale to już bylam w szpitalu pod kontrolą lekarze reagowali.
Daj znać jaka decyzje podjęłaś.
Mysle ze powinnas jechac do szpitala najwyzej cie wypuszcza ;)
U mnie odpukać takich problemów nie było na szczęście Bardzo ci współczuję kontroluj i dobrze że masz umówioną wizytę jeżeli dasz radę wytrzymać te 2 dni to wytrzymaj a jeżeli będziesz widziała że dzieje się coś bardzo niepokojącego to po prostu Moim zdaniem Jedź do szpitala ale to na pewno jest dla ciebie jasne i wiesz to sama od siebie teraz zdrowie twoje i maluszka najważniejsze
w szpitalu maja zakres 170/120 dopiero wstedy są przyjecia spokojnie mam mierzyć i podejść do przychodni jutro / pojutrze jak bym się źle czuła to odrazu
prawdopodobnie dostanę jeszcze tabletki na zbicie ciśnienia ale termin cc pewnie będziesz szybciej niż 1.03 jak ustalaliśmy ostatnio
Dobrze ze byłaś to jesteś spokojniejsza a co dali ci na zbicie ?
Ja przyjmowałam dopegyt ale już jak pojechalam do szpitala to już zostalam ale u mnie mogły być dodatkowo inne przyczyny, dlatego mowie nie każdy przypadek jest taki sam ale warto trzymać rękę na pulsie ;)
Kasia hmm to duże normy mogą w TWoim szpitalu bo jednak te 170/120 to juz spore przekroczenie i tak jak dziewczyny piszą przy niższym już były przyjęte na oddział
Kasia, ojej, to bardzo wysokie to ciśnienie musisz mieć, żeby cię przyjęli. Ja na izbie przyjęć miałam kilka razy badane i miałam ok. 140-150/90, a i tak mnie wzięli, specjalnie szukali łóżka dla mnie (musiałam długo czekać), bo praktycznie wolnych nie było. Mi lekarz ginekolog powiedział, że może mi przepisać leki na nadciśnienie, ale co z tego, jak on nie będzie miał nad tym kontroli. W szpitalu też mi podawali dopegyt, ale zdarzało się, że nie działał, nie pamiętam nazwy.
Idziemka, chyba niskie ciśnienie poza ciążą nie ma tutaj znaczenia. Ja zawsze mam książkowe 120/80, w I trymestrze miałam nawet 80/50, a w III mi skoczyło ponad normę.
Mi lekarz mowil ze właśnie pod koniec ciąży są różne przygody najczęściej;(
U mnie akurat z cisnieniem był problem przez całą ciaze bo skakało raz za niskie raz za wysokie a na koniec to już kosmos ;(
Niby cisnienie w ciaży nie powinno być wyzsze niż 140/90 ja jak mialam powyzej to mialam dzwonic do swojego lekarza i tak zawsze robilam na koniec ciąży jak już mi nie odpisał na smsa to się przejechałam do szpitala I już tam zostalam w szpitalu podali mi od razu mocniejsze leki na zbicie ciśnienia i podpięcie pod ktg I pomalu zaczynała się indukcja.
Poczatkowo położne jak się przyjmowalam to myślały ze żartuje z tym moim cisnieniem;) ale potem to już biegały i co chwila mierzyly;) a ja ze strachu mowilam aby mi nie mówiły jakie mam ;)
Ale piszesz o dopegyt? Mi odrazu po porodzie zmienili jak pytalam lekarza czy mogę wybrać bo mam 3 opak to powiedział ze ich po porodzie się nie bierze
Ja na szczęście nie miałam problemów z ciśnieniem i takich przygód jak wy, ale lekarz na wywiadzie pytał mnie czy moja mama ma nadciśnienie i jak to u niej wyglądało w czasie ciąży. Moja mama leczy się do dzisiejszego dnia na nadciśnienie i właśnie zaczęło się od tego jak ze mną była w ciąży, dlatego też lekarz mnie kontrolował z tym ciśnieniem
Dziwne ze mi dali inny metocard;( ale może na mnie już tak nie działał dopegyt bo powyjsciu ze szpitala I tak trafiłam do przychodni i dostalam dodatkowo aldan
Kasia, moja mama jest położną i dla niej też było oczywiste, że dostałam dopegyt.
Aniska, może ci zmienili ze względu na ten stan przedrzucawkowy co miałaś. Czytałam też, że dopegyt ma związek z depresją poporodową, więc może dlatego nie chcieli ci podać. W każdym razie ten lek jest bezpieczny w ciąży i przy karmieniu piersią.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.