Czy któraś z mam robiła swojemu dziecku badanie kalprotektyny? U nas jest ogromna walka o każdy kęs, każdą łyżeczkę i ta kalprotektyna wyszła bardzo wysoka. Ja oczywiście naczytałam się w internecie samych złych komentarzy, dlatego może któraś z Was ma podobne doświadczenia ?
Ja w ogóle pierwszy raz o czymś takim słyszę nie miałam nigdy wcześniej styczności więc niestety nie pomogę natomiast jedyne co mogę zrobić to odradzić ci abyś nie czytała w internecie bo to jest najgorsze zło i najgorsze co my mamy robimy w pierwszej chwili gdy odbierzemy jakieś wyniki to siadamy w internet A to co tam piszą nie zawsze zgodne jest jednak z prawdą i z naszym konkretnym przypadkiem więc to co mogę ci powiedzieć to nie siedź w internecie nie denerwuj się i nie stresuj na zapas po prostu umów się do odpowiedniego specjalisty na wizytę z nim skonsultuj te wyniki na pewno on postara się ciebie uspokoić i odpowiedziec na wszystkie nurtujące cię pytania zdecydowanie w lepszym stanie wyjdziesz z tej wizyty niż ze stron internetowych które tylko podniosą niepotrzebnie ciśnienie
Kasia tak naprawdę to może być wszystko z tego co czytasz i nic. Lepiej diagnozę zostawić lekarzowi i on w oparciu o inne badania i wyniki podejmie decyzję co dalej i postawi diagnozę ,ale przyznam ,że jestem ciekawa tego co powie lekarz
Monia dzięki za wyjasnienie troche rozjaśnilas nam sytuację
Kasia jak już będziesz po konsultacji z lekarzem to daj nam znać co powiedział
Jeżeli wyszła wysoka kalprotektyna idź niezwłocznie z dzieckiem do gastroenterologa. To badanie się nie myli. Coś nie tak z jelitami. Jaki jest poziom CRP ?
Moim zdaniem należy wykonać gastroskopię aby zbadać dwunastnicę i początkowe jelito cienkie, jeżeli tam nic nie wyjdzie to kolonoskopię aby sprawdzić jelito grube i jelito cienkie. U dzieci wykonuje się w znieczuleniu ogólnym zazwyczaj.
Oczywiście należy też wyeliminować alergie pokarmowe, bo skąś stan zapalny się wziął.
W jakim wieku jest dziecko?
2razy h w końcu coś konkretnego ci poradziła bo my tak ogólnie tylko z grubsza zebys sie nie martwiła na zapas ale nic konkretnego to
O matko, jak przeczytałam tytuł to sama nie wiedziałam o co chodzi. Pierwszy raz się z taką nazwą spotykam. Więc dziękuję Ci bardzo Monia. 92 za takie szczegółowe wyjaśnienie. Troszkę mi to wyjaśniło sytuację. Jednak może najważniejsze jest skonsultować wszystko z lekarzem,który jest w tej dziedzinie specjalista. dwarazyH pisze ,że konsultacja z gastroenterologiem powinna wyjaśnić ,a bynajmniej rozwiać wątpliwości. Nie ma co też martwić się na zapas tylko na spokojnie. Więc Kasia@bucka.pl jak będziesz co kolwiek wiedziała to napisz.
Też nie wiedziałam o co chodzi, dopiero jak Monia wyjaśniła to coś wiadomo,
Dwa razy H czy miałaś z tym do czynienia?
Kasia najlepiej skonsultować z lekarzem i nie martwić się na zapas... i mieć pozytywne nastawienie do sytuacji chociaż wiem,że cięzko jeśli chodzi o nasze dzieci..
Idź do lekarza i nie martw się bo nie warto
Monia dzięki za szczegółowe wyjaśnienie bo też się zastanawiałam o co chodzi. Moja pierwsza myśl że to jakieś badanie z krwi...
DwarazyH bardzo fajnie tu doradziła nie ma co się zastanawiać i gdybac tylko najlepiej udać się do specjalisty który rozwieje Twoje wątpliwości i wprowadzi leczenie.
Ja też problemu bym nie olewała tylko Myske podobnie warto zasięgnąć pomocy lekarza najlepiej specjalisty w tej dziedzinie
Jesteśmy po tygodniowym pobycie w szpitalu. Córeczka miała robioną gastroskopię i kolonoskopię, pobrano 10 wycinków. Teraz czekamy na wyniki biopsji. Wstępnie wiadomo, że ma duży stan zapalny w jelitach, a najgorzej wygląda jelito grube. Dostała leki - helicid control oraz pentasa, żeby na razie złagodzić stan zapalny.
Niepokojącym objawem u córeczki był od ok. 4 miesiąca brak apetytu, pozniej problem z rozszerzaniem diety i jedzenie mikroskopijnych ilości. Każdy mówił, że z tego wyrośnie, jednak ja uważałam, że coś jest nie tak.
Nie lekceważcie mamy żadnych objawów, jeżeli coś Was niepokoi.
Współczuję Wam.
Jak przeszła badania?
Miałam kiedyś gastroskopię ale miałam 5 lat do tej pory pamiętam ta obślizgła rurkę która trzeba było łykać z jakimś żelem
Mamaporazpierwszy wspólczuje i życzę dużo zdrowka,
jak przeszliście te badania?
Kasia jeju w ogóle rewelacja, że do tego doszliście ! bo moja przyjaciółka też ma problem i nie potrrfią do tego dojść od 2 lat ;/ musieliście trafić na dobrego lekarza, że zlecił Wam takie badania
Maziulek najgorzej jak lekarze się nie poznają i rozkładają ręce;/
idziemka często zdarza się właśnie tak. Moja przyjaciółka już 3 lata z synem lata po lekarzach i w końcu mają chyba prawidłową diagnozę ,ale to dalej chyba
Maziulek to jest najgorsze;/
Witam, czy wiadomo co dolega dziecku ? Mój syn urodził się w styczniu, od 3 miesiąca życia ma problemy z jedzeniem, zupełny brak apetytu. Ma już 9 miesięcy i wciąż walczymy o każdą łyżeczkę. Nie możemy znaleźć diagnozy , również wyszła nam wysoka Kalprotektyna w kale.
Proszę o kontakt.
Pozdrawiam
W jakim wieku jest dziecko?
Czy oprócz niechęci do jedzenia ma jakieś objawy?