Wyprawka- rzeczy niezastąpione

Drogie mamy!
Jestem w trakcie kompletowania wyprawki dla dziecka i dla siebie do szpitala. Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami!
Na rynku jest tyle produktów, że można oszaleć. Nie pytam o takie podstawy jak np. łóżeczko, wanienka itp. Chciałabym się dowiedzieć, co z perspektywy czasu okazało się dla Was “zbawieniem”? Jakimi rzeczami byłyście miło zaskoczone, choć nie byłyście przekonane przy ich zakupie? A co okazało się zbędnym wydatkiem? Dziękuję za wszystkie porady, pozdrawiam!

Wydaje mi się, że już był tu podobny wątek o przydatnych gadżetach i “bzdetach”.
Ja też będę powoli po Nowym Roku kompletować wszystko w etapach więc chętnie przyjrzę się temu tematowi :slight_smile: też jestem przerażona widząc mnogość i różnorodnosc produktów…

U mnie wyprawka dla mnie to bylo; duze podpaski, wkladki laktacyjne, recznik, szczotka i pasta do zebow, mydlo najlepsze szare, szczotka do włosów.podkkladki na łóżko, na pewno bedzoe potrzebne oscemisept dla mam które maja cc i oczywiście dla dziecka na pępek.koszule nocne ok. 3Szt. A dla dziecka; pare sztuk. Pampersow, zalezy od szpitala to ubranka ale w wiekszosc szpitali maja ubranka wiec ty potrzebujesz tylko ubranka do wypisu. , chusteczki nawilżające, czapeczke, rękawiczki ale nie zawsze sa przydatne, smoczek (rowniezn nie zawsze jest potrzebny w szpitalu) ale warto miec w torbie. I jakis krem na odparzenia. A w domu potrzebne byly ok. 2ręczniki kąpielowe, ubranka najbardziej przydatne u nas to byly body z dl. Rekawkiem, spodenki z stopkami, pare par śpiochów sa najwygodniejsze w sezonie zimowym, kaftaniki, skarpetusie, pieluszki tetrowe. Sol fizjologiczna czesto kest przydatna np. Na ropienace oczka, czy nawet lekki katarek, oraz jak pisalam wyzej oscenisept na pepek o psika sie przy kazdym przebieraniu, zeby ten kikut odpadl. A w domu nie przydatna rzecz a kupiona to byly biustonosze do karmienia poniewaz zakladalam normalne tylko nie z fiszbinami, przewijak jakos bardziej wolalam przewijac synka na lozku bo jakos zle bylo mi na przewijakui i czulam mniej bezpieczne. Oraz musialam.miec duzo koszulek z dekoltem lub odpinane na guziczki lub na zamek, poniewaz ulatwialo mi to karmienie piersia.

A no i ubranka do szpitala, około 3 kompletów. Do tego czapeczka i rękawiczki niedrapki :slight_smile:

Do powyższego zestawu dodałabym jedynie wkładki laktacyjne :slight_smile:

Tak naprawdę to wszystko zależy od Was i od dziecka. Nam np kompletnie nie przydał się rożek. Dla drugiego maluszka juz go wogóle nie kupowaliśmy, ewentualnie opatulalismy w kocyk lub pieluchę bambusową. Nie mielismy tez podkladki do wanienki, ja pewniej sie czulam po prostu trzymając dziecko. Również tak jak Kinga polecam D - vitum, z przetestowanych przez nas kapsułek te są najbardziej elastyczne, najłatwiej jest się otwiera i podaje dziecku. Na lato polecam pieluchy / kocyki bambusowe do przykrywania. Zastanawiałam się też nad poduchą do karmienia, bo czasem kregoslup mnie bolał od pochylania się nad dzieckiem, w końcu się nie zdecydowałam, a może trzeba było; )

Lena, no właśnie. Zapomniałam o wkładkach laktacyjnych :wink: Tu też polecam Lovi :slight_smile:
Alicja. Ale lepiej rożek mieć. U nas już 4 miesiąc się przydaje. Natan jest okropnie ruchliwy więc dodatkowe zabezpieczenie okazało się niezastąpione :slight_smile:

Jeśli chodzi o takie rzeczy dla dziecka do wyprawki to jeszcze tak myślę że warto jakąś małą lampkę nocną mieć.
Ja akurat miałam taką co mocno swiecila i na szybko siostra mi kupiła taka mniejszą.
Dla mnie bardzo przydatna oprócz tego była jeszcze poduszka do karmienia. Do szpitala może nie koniecznie choć gdybym wtedy ją miała już kupiona na pewno by się przydała.

To co mnie zawiodlo to rozek. Nasza corka w ogole nie chciala w nim spedzac czasu, wolala byc spowita kocykiem, rozek ani razu Nie zostal uzyty. To samo ze spiworkami, ktorych mala ma multum… Woli spac pod koldra i w nocy ja z siebie zrzucac… W koncu wie ze mama zawsze ja okryje ;p. Zbedna okazala sie takze karuzela nad lozeczko, ale mam cicha nadzieje ze to sie zmieni - mala za 4 dni skonczy 7 msc, takze na karuzele moze przyjdzie jeszcze czas. Niezastapiane okazaly sie wkladki laktacyjne, biustonosze do karmienia piersia i termometr do wody. Najlepsze okazaly sie rowniez smoczki i butelki z Lovi z wypustkami imitujacymi sutek - z innych nasza corka nie chce korzystac. Dobry okazal sie tez malutki, biurowy smietnik w pokoju na pieluchy. Dzieki czestemu wymienianiu workow nie ma problemu z zapachem pieluch, tym samym zaoszczedzilo to nam wydatku na spacjalny kosz na pieluchy, jak dla nas to zbedny wydatek.

Ja zrobiłam swoje trzy listy może się komuś przydadzą a jak nie to można sobie pozmieniać lub dopisać inne rzeczy.
Lista 1 to " wyprawka do szpitala"
Lista 2 to " Wyprawka do domu"
Lista 3 to " Wypis ze szpitala"

Wyprawka do szpitala
TORBA DLA MAMY:
DOKUMENTY:
☐ dowód osobisty
☐ karta ciąży
☐ bieżące wyniki badań (grupa krwi-oryginał, morfologia, badanie moczu, HBS, WR, wyniki badań USG, HCV, HIV ewentualnie wypisy z pobytu w szpitalu
☐ NIP pracodawcy
☐ zgłoszenie położnej , plan porodu
☐ akt małżeństwa bądź akt uznania dziecka w łonie

KOSMETYKI:
☐ szampon, mydło w płynie
☐ pasta do zębów
☐ szczotka do włosów
☐ szczoteczka do zębów
☐ ręczniki papierowe
☐ krem i pomadka do ust do natłuszczania ust
☐ chusteczki higieniczne
☐ tantum rosa
☐ rozpylacz (taki jak do kropienia bielizny)
☐ mały żel pod prysznic
☐ płyn do higieny intymnej
☐ maść na brodawki (Bepanthen, Linomag)
☐ chusteczki do demakijażu (nie zawierające chemii)
☐ dezodorant
☐ kosmetyczka z kosmetykami

HIGIENA I UBRANIA:
☐ podpaski duże poporodowe
☐ jednorazowe podkłady poporodowe (20 szt.)
☐ majtki siateczkowe jednorazowe (10 szt.)
☐ koszula rozpinana do karmienia (3 szt.)
☐ duży ręcznik kąpielowy (2 szt.)
☐ mały ręcznik
☐ ręcznik jednorazowy po porodzie
☐ szlafrok
☐ bluza
☐ biustonosz do karmienia (2 szt.)
☐ wkładki laktacyjne (30 szt.)
☐ torba na brudne ubrania
☐ ubranie na wyjście
☐ majtki bawełniane (ok. 3 szt.)
☐ skarpetki (ok. 3 szt.)
☐ klapki do szpitala do chodzenia
☐ klapki pod prysznic

AKCESORIA:
☐ woda niegazowana mała i duże
☐ laktator
☐ sztućce, kubek, talerz
☐ coś do przegryzania
☐ ładowarka do telefonu
☐ gumka do włosów

DODATKOWO MOŻE SIĘ PRZYDAĆ:
☐ jednorazowa maszynka
☐ mały ręcznik do higieny intymnej
☐ getry
☐ herbatkę na laktacje

TORBA DLA DZIECKA:
UBRANKA:
☐ czapeczka (2 szt.)
☐ śpiochy/pajacyki (3 szt.)
☐ skarpetki (3 pary)
☐ łapki niedrapki (3 szt.)
☐ body
☐ ubranie na wyjście

PIELĘGNACJA:
☐ nawilżane chusteczki
☐ patyczki do uszu
☐ octanisept

INNE:
☐ pieluchy tetrowe (4 szt.)
☐ kocyk
☐ smoczek
☐ pieluchy jednorazowe z różnych firm po 2 op.

TORBA DLA TATY:
TATA:
☐ dokumenty
☐ klapki
☐ napoje
☐ suchy prowiant

Wyprawka do domu
DLA MAMY:
UBRANIA I AKCESORIA:
(50-56 wcześniak) (56-62 3-5 kg)
☐ biustonosz do karmienia (3 szt.)
☐ wkładki laktacyjne
☐ nakładki na sutki (ewentualnie)
☐ maść na brodawki (Bepanthen, Linomag)
☐ koszula do karmienia (3 szt.)
☐ herbatka wspomagająca laktacje
☐ laktator

KOSMETYKI I HIGIENA:
☐ podpaski poporodowe
☐ płyn do higieny intymnej
☐ osobny ręcznik do higieny intymnej
☐ majtki siateczkowe jednorazowe (6 szt.)
☐ balsam ujędrniającym
☐ kolagen na rozstępy

DLA DZIECKA:
UBRANKA I AKCESORIA:
☐ pajacyki (7 szt.)
☐ body z długim rękawem (7 szt.)
☐ śpioszki (7 szt.)
☐ body z krótkim rękawem (7 szt.)
☐ rampersy (4 szt.)
☐ skarpetki (6 szt.)
☐ bluzeczki długi rękaw (3 szt.)
☐ spodenki luźne (3 szt.)
☐ koszulki z krótkim rękawem (3 szt.)
☐ rękawiczki niedrapki (4 szt.)
☐ sweterek/bluza rozpinana (2 szt.)
☐ czapka wiązana bawełniana (2 szt.)
☐ czapka bez wiązania (6 szt.)
☐ kombinezon
☐ kokon
☐ otulacz/śpiwór
☐ rożek (2 szt.)
☐ śliniaki (4 szt.)
☐ pieluchy tetrowe (15 szt.)
☐ pieluchy flanelowe (np. do kąpieli) (20 szt.)
☐ pieluchy jednorazowe (2-5 kg)
☐ prześcieradło bawełniane z gumką (3 szt.)
☐ pościel (3 szt.)
☐ kocyk bawełniany
☐ kocyk grubszy
☐ kocyk bambusowy (2 szt.)
☐ rajtuzy
☐ buciki

PIELĘGNACJA I HIGIENA:
☐ butelki do mleka
☐ smoczki do butelki
☐ smoczki
☐ myjka
☐ mleko modyfikowane
☐ nożyczki do paznokci
☐ gaziki jałowe/płatki kosmetyczne
☐ szczotka do włosów z miękkim włosiem
☐ szpatułki do uszu
☐ podkłady pod prześcieradło
☐ oliwka/balsam/emulsja
☐ płyn do kąpieli niemowląt
☐ proszek do prania dla dzieci
☐ płyn do prania dla dzieci
☐ chusteczki nawilżane
☐ płyn do mycia butelek i smoczków
☐ duże ręczniki do kąpieli (2 szt.)
☐ ręczniki z kapturem (2 szt.)

APTECZKA:
☐ witamina K i D
☐ sól fizjologiczna (ok. 20 ampułek)
☐ aspirator do odkurzacza
☐ krem na odparzenia (sudocrem)
☐ termometr
☐ wapno
☐ krem z filtrem mineralnym
☐ krem na wietrzną, zimną pogodę
☐ roztwór do pępka (octanisept)
☐ czopki przeciwgorączkowe
☐ czopki glicerynowe

MEBLE I AKCESORIA:
☐ lampka o małym natężeniu światła
☐ karuzela nad łóżeczko
☐ pierwsze zabawki
☐ książeczki do czytania
☐ komoda na ubranka
☐ łóżeczko
☐ ochraniacz na szczebelki
☐ pudełko na kosmetyki dla dziecka
☐ worki do przechowywania pokarmu
☐ miś Szumiś
☐ parasolka
☐ przewijak
☐ wanienka + stojak
☐ materac kokos-gryka
☐ woreczki na brudne pieluchy
☐ sterylizator
☐ jednorazowej podkłady do przewijania
☐ fotelik samochodowy
☐ wózek gondola
☐ torba na wózek
☐ szczotka do czyszczenia butelek
☐ leżaczek

Wypis ze szpitala
DLA DZIECKA:
☐ kocyk
☐ rożek
☐ śpiworek lub sweterek
☐ śpioszki
☐ koszulka + kaftanik
☐ czapeczka
☐ rękawiczki
☐ skarpetki
☐ 2 pieluszki tetrowe
☐ 2 pampersy
☐ rękawiczki niedrapki
☐ kombinezon
☐ fotelik samochodowy

DLA MAMY:
☐ bielizna (biustonosz, majtki, podkoszulka)
☐ rajstopy, skarpetki
☐ spodnie (spódnica, sukienka)
☐ bluzka, sweter
☐ czapka, szalik
☐ buty
☐ kurtka

DOKUMENTY:
☐ dowód osobisty męża
☐ NIP zakładu pracy

Pozdrawiam :slight_smile:

Właśnie miałam się zabrać za pisanie wyprawki ale myślę , że Kinga i Paulina już wszystkie potrzebne rzeczy wymieniły . Świetne listy dziewczyny , przejrzyste, czytelne

PaulinaFlor, oj, wydaje mi sie, ze wśród rzeczy z Twojej listy jest wiele zbędnych pozycji na które ja na pewno nie będe nalegac. Ale moze lepiej wyjsc z zalozenia ‘przezorny zawsze ubezpieczony’ :slight_smile:
Każdy inaczej do tego podchodzi…

Ja wlasnie mialam wrzucić swoja listę ale widzę ze dziewczyny i tak wszystko super powypisywaly. Wiec bez sensu wszystko wypisywać znowu . Chociaz z obaerwaxji widzę ze często coś dla kogoa niezbedne dla innych jest całkowicie nieprzydatne. Pozatym uwazam ze ze wzgledu na to ze zawsze możemy coś dokupić nie należy przesadzać z wyprawka. Tym bardziej jeśli ktoś mieszka w miescie i wie ze zawsze będzie możliwość zeby ktoś w razie czego coś dokupił.

Te listy są na prawdę rozległe. Chyba z niektórych rzeczy można zrezygnować, ale każdy kupuje coś indywidualnie pod siebie, więc może się przydać.
U nas np. rożek się nie przydał. Ale poduszka do karmienia była świetna. Przy kp jest pomocna w pierwszych miesiącach, więc warto się w nią zaopatrzyć. Podgrzewacz do butelek kupiłam, ale był zbędny, użyłam go kilka razy i schowałam do pudełka. Natomiast nie zaopatrzyłam się w laktator, i bardzo mi tego brakowało.
Z ubranek, gdy synek był malutki najczęściej używałam pajace oraz body i półśpiochy. Nie wybieraj ubranek, które zapinają się np. na plecach, bo jest to nie wygodne.
Pampersy 1 wystarczy kupić jedno opakowanie, potem już potrzebne są większe. Do mycia zamiast chusteczek fajnie sprawdzają się płatki kosmetyczne, namoczone w ciepłej wodzie.
Do smarowania pupci, używałam Bepanthen i go polecam, bo do teraz żadnych problemów z odparzeniami nie mieliśmy.
Mleko zazwyczaj dostaje się w wyprawce szpitalnej, ale gdyby u Was tak nie było, to warto miec małe opakowanie, bo laktacja początkowo może być niewielka i trzeba będzie dokarmić maluszka mm.
Potrzebny jest też termometr, najlepiej bezdotykowy. Po szczepieniach trzeba kontrolować temperaturę, czy nie narasta gorączka.

Bardzo fajne listy:-) Paulina chyba o wszystkim pomyślała, przyda mi się w najbliższych miesiącach przy kompletowaniu wyprawki :slight_smile: a pamiętam, że moja siostra wysyłała męża do sklepu po koło dmuchane, bo po porodzie usiąść nie dała rady na płaskim. Teraz są te poduszki rogale, to mogą się przydać w szpitalu do siadania i do karmienia dzidziusia.

Dziewczyny, a to nie jest tak , że dziecko w szpitalu jest zaopatrywane w pieluchy szpitalne? Ośrodek ma obowiązek zapewnić środki higieniczne. U Was tak nie było?

Wioletta kazdy szpital ma swoje wytyczne. Najlepiej wejdz na strone interesujacego cie szpitala i tam przeczytaj czy owy szpital zaopatruje mamy i dziecko czy kobieta.musi wyprawke przyniesc ze soba. U nas wszystko musielismy zapewnic nmy, ale wiem, ze sa szpitale do ktorych trzeba przyniesc tylko pieluchy dla dziecka a reszte dostaje jako wyprawke ze szpitala. Co szpital to inne zasady i wymagania.

Wioletta u nas na poczatku powtwszu dzien dWali swoje a na drugi dzien juz musialam dac swoje…moze juz na kolejne dni nie daja jak ktos lezy 4doby po cc tak jak bylo.to u mnie…

To pewnie wszystko zalezy od szpitala. Ja wiem.ze tam gdzie bede rodzila wszystko dla dziecka jest. Najlepiej dowiedziec sie bezposrednio w szpitalu

Niby się wydaje że nie potrzeba dużo ale potem się okazuje że jak nie zapiszesz szczotki do włosów to jej nie zabierzesz. Lepiej sobie wszystko spisać. Mnie się raczej wszystko przydało A miałam dużą listę naprawdę. Tylko tego kolka dmuchanego nie miałam i jak pójdę na wiosnę to go kupie na pewno.