Wyprawka do szpitala dla noworodka

Wyprawka dla noworodka do szpitala ? 
Artykuły higieniczne, kosmetyki: 
1 paczka pampersów 
1 paczka chusteczek nawilżających 
1 krem do codziennej pielęgnacji pośladków, który ochroni, natłuści, nawilży i zregenruję pośladki Twojego bobasa (niezwierający w swoim składzie tlenku cynku- może wysuszyć delikatną skórę maluszka) 
1 krem na odparzenia, który wyleczy występujący już stan zapalny skóry (posiadający w swoim składzie tlenek cynku, który działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i ściągająco) 
1 emulsję do kąpieli, którą będzie można użyć, gdy noworodek będzie miał suchą, wrażliwą skórę, gdy pojawi się rumień noworodkowy

Wyprawka dla noworodka do szpitala? 
Ubranka: 
3 pajacyki (jednoczęściowy ciuszek z rękawkami i nogawkami, rozpinany na całej długości) 
3 kaftaniki (zapinana bluzeczka)  
3 pary śpioszków (spodnie zapinane na ramionach) 
lub 3 pary półśpioszków (spodenki) 
2 bawełniane czapeczki (bez troczków) 
2 pary skarpetek 
2 pary niedrapek (Stosować tylko wtedy, kiedy noworodek ma długie, ostre paznokcie i się zdrapie !!! Niedrapki zaś mają za zadanie ochronić buzię dziecka przed podrapaniem się. W szpitalu nie powinno się obcinać dziecku paznokci, ponieważ ewentualne skaleczenie byłoby „bramą” dla szpitalnych bakterii. Co więc powinnaś zrobić? Obciąć dziecku paznokcie zaraz po wyjściu ze szpitala i schować niedrapki głęboko do szuflady!)? 
1 ręcznik 
1 kocyk 
1 rożek 
4 pieluchy

Myślę, że warto dodać, aby najpierw skontaktować się z szpitalem, w którym kobieta zamierza rodzić, co należy wziąć, a co dany szpital zapewnia.

W szpitalu, w którym pracuje dla noworodka wystarczy mieć chusteczki nawilżane i krem ochronny, a także rzeczy na wyjście ze szpitala, wszystko pozostałe, to co wymieniłaś zapewnia już szpital. Tak samo, u mnie nie kąpie się noworodków, więc ręcznik czy emulsja do kąpieli są zbędne, a najlepiej spakować się kompaktowo.

U nas emulsje do kompieli i balsamy się nie przydały... Pielęgniarki miały swoje i przy kąpieli prosiły tylko o swój ręcznik. Nie drapki też nie potrzebne gdyż córka jak i syn byli otulani ściło w rożku �

Hm.. jak do szpitala to trochę dużo tych rzeczy.  Większość szpitali daje swoje ciuszki (gdzie to jest lepsza opcja, bo jak sie bierze swoje to później trzeba je dobrze wysterylizowac), kocyki, czy rożki także zapewnia. Krem na odparzenia? Po co, skoro w szpitalu się jest góra 3dni, za ten czas raczej odparzenia się nie zrobią, tym bardziej że na liście jest krem ochronny. Emulsja także jest zbędna, tym bardziej, że noworodka nie powinno się kąpać w emolientach , bo po co ;)

To co jest potrzebne dla dziecka do szpitala to najlepiej sprawdzić na stronie szpitala co konkretnie potrzeba. Ja akurat dla dzieci potrzebowałam tylko pampersy chusteczki i krem do pupy wszystko inne zapewniał szpital. Wzięłam też swoje pieluszki tetrowe bo te szpitalne są dosyć szorstkie 

Ja balsamu nie brałam tylko krem do pupy, emulsji do kapeli też nie bo widziałam, że i tak córeczka nie będzie kąpana. Ubranek mój szpital nie zapewniał więc wzięłam trzy pajace,niedrapki, czapeczkę i ubranko na wyjście :) kilka pieluch tetrowych, rożek, pampersy, chusteczki i pieluchę bambusową do okrycia przy wyjściu. To chyba wszystko :) 

Tak to prawda najlepiej zobaczyć na stronę szpitala co będzie potrzebne. Ja nie brałam żadnych ciuszków. Rożków, pieluch czy kremów. Wszystko było zapewnione. Tylko chusteczki nawilżające miałam i to tyle. Nawet pieluchy dawali i nam podpasowały 

Ja też w sumie nie brałam żadnych ciuszków rozmów, w sumie tylko krem do pupy, pampersy, chusteczki i tyle, był problem z ciuszkami bo Gabryś urodził się duży to mąż doniósł na drugi dzień ale to taka sytuacja no i mieliśmy wysypke więc znalazły tam u siebie resztkę kremu z cynkiem, bo nie miałam a napewno by się przydal. 

Był taki już wątek, wyprawka do szpitala ostatnimi czasy trochę się zmieniła w czasie pandemii warto zabrać wszystkiego więcej albo dowiedzieć się czy jest możliwość dowożenia rzeczy przez męża i przekazywania przez położne 

Najlepiej zajrzeć na stronę szpitala, w którym będzie się rodzić bo każdy szpital ma inne wytyczne. W jednym muszą być ubranka w innym nie. Ale rozpiska przydatna. 

Niedrapki u nas sie nie prxydaly 

U nas niedrapki były must have, miałam ze sobą identyczne zestawienie. Trochę nie rozumiem tej emulsji do kąpieli,bo położne miały swoją w której kąpały bobasy. 

U nas też szpital zapewniał ubranka ale ja mimo to przebierałam córkę we własne. 

U nas szpital dawał swoje ubranka, kąpiel również kąpali swoimi żelami czy czymś innym, resztę ja już miałam mieć czyli pampersy, chusteczki nawilżające , krem na odparzenia, pieluszki tetrowe i jeszcze miałam swoje niedrapki bo synek często się drapal swoimi rączkami, ale.dlugo ich mu nie ubierałam. 

Większość oddziałów teraz i tak nie kapie maluszkow po porodzie więc może faktycznie emulsja zbędna, plus z tego co widziałam to większość oddziałów neonatologii ma swoje kremy do pielęgnacji pupy. Niektóre nawet  kiedyś dawały "na wynos", np. Zaspa w Gdańsku. 

A tak patrzę na ta rozpiske to body się nie przydadza? Tylko pajacyki wystarcza? 

Kverve ja body wzięłam tylko na wyjście ze szpitala. W szpitalu najlepiej się sprawdziły pajace. 

Moja była co prawda w szpitalnych ubrankach ale miała body na sobie. Na wyjście też się przydały 

Ja musze zadzwonic do szpitala gdzie chce wlasnie rodzic zeby mi ewentualnie podpowiedzieli czy mam wszystko brac czy jednak cos od nich dostane ;) do szpitala chce wziasc jak najmniej aby tych bakterii spowrotem do domu nie przynosic ;) tak samo odnosnie klapek dla siebie to biore jednorazowe zebym mogla je pozniej bez problemu wyrzucic i tak samo koszule do rodzenia najtansza bo i tak pojdzie do kosza z tej duzej ilosci krwi ;) 

Zapakowałam już wszystko do torby i wyszło tego bardzo dużo. Na szczęście na wyjście będzie już mniej do zabrania. Ubędzie pampersów, wkładek poporodowych i podkładów. 

Dokładnie najlepiej zadzwonić do szpitala i zapytać co jest potrzebne i w jakich ilościach albo na stronie przeczytać.