Wyprawka do przedszkola

Co warto jest skompletować w ramach wyprawki do przedszkola? 

Co powinno sie w niej znaleźć? 

Wydjem mi się że był już podobny wątek :) ale najlepiej zapytać w przedszkolu myślę, że każde ma inne wymagania, w naszym potrzebowaliśmy bucików na zmianę,  kołderki, pizamke oraz ciuszki na zmianę w razie zamoczenia.:)

Najlepiej zapytać w oddziale przedszkolnym, każdy inaczej :)

Pewnie będą kapcie, ciuszki na zmianę, możliwe że teraz rzeczy do dezynfekcji. 

Zależy czy przedszkole jest publiczne czy państwowe. Każde  ma inne wytyczne i potrzeby 

Zależy od przedszkola

U nas były kapcie piżama do spania i mała poduszka

Na materiały plastyczne

itp jest zawsze składka

No i co jakiś czas chusteczki przynosimy mokre i suche

to zalezy co dane przedszkole ustaliło..ale u nas była pizamka,mokre chusteczki suche chusteczki papier toaletowy.na wyprawke piśmiennicza sie składaliśmy,ja dokupiłam ryze papieru i kolorowe ryze z racji tego ze córka uwielbiała malować

oczywiscie kapciuszki na zmiane,ubranka na zmiane gdyby sie dziecko polało przy posiłku lub posikał

Chyba zależy od placówki;)) mój chodzi do publicznego to tylko  uty na przebranie i zapasowe ubranka na zmianę;)) 

Chyba każde przedszkole ma listę co należy przygotować

Jest dokładnie tak jak dziewczyny pisały. Każde przedszkole ma listę wymaganych rzeczy dla dziecka. 

DOkładnie każde przedszkole ma swoją listę wyprawkową

mi sie podobało w 1 przedszkolu gdzie chodziła córka, wpłacało sie jakąś niewielką kwote i wszystkie dzieci korzystały z takich samych rzeczy nic nie trzeba było dokupować, nawet ksiażki i cwiczenia też były załatwiane przed przedszkole;) 

Anita zazwyczaj w przedszkolu podręczniki ogarnia dyrektor a rodzice dają tylko pieniądze

U nas było to do decyzji rodziców mogliśmy indywidualnie lub zbiorowo;) kilka osób kupowało na własną rękę, wszystko zależy od przedszkola i od rodziców, zawsze znajdzie się ktoś komu bedzie coś  nie pasować;) stąd moze była taka decyzja wyboru;) 

w szkole córce brakujące ksiażki np. do religii każdy kupował sam był termin kiedy maja dzieci mieć książki i do tego czasu miały je mieć;)

U nas to co musieliśmy zakupić to były kołderki  kapciuszki no i wpisowe na książki a reszta była kupowana wspólnie z rady rodziców jak kredki farby plastelina itp. 

Nawet nie wiedziałam, że do przedszkola książki są potrzebne. Mowicie o zerówce czy dla takich 3-5latkow też podręczniki się kupuje? 

Córka chodziła jak skończyła 3 latka i już kupowaliśmy zestawy ćwiczeń

Ogólnie to zależy od placówki u nas np 3-5 latki pracuja na tzw nauce poprzez zabawę co za tym idzie my jako nauczyciele mamy więcej pracy żeby się przygotować do zdjęć dopiero w grupie 6 latków mamy podręczniki żeby dzieci mogły się zapoznać z obsługą książki podręczników przed pójściem do szkoły

To prawda z 6 latkami jest już taki program jak w niektórych 1 klasach ;)

córka 2 lata chodziła z grupą 6 latków ;0 wiec przez te 2 lata mimo ze bardzo dużo chorowała i sporo opuszczała dni w przedszkolu to w szkole nie miała żadnych problemów, my sporo w domu z nia pracowaliśmy ale to wszystko przez zabawę, czytanie pisanie rysowanie szlaczków, kolorowanie, wiec można powiedzieć ze panie które miała dobrze przygotowywały dzieci do szkoły,

w grupach po za cwiczeniami było dużo konkursów w których dzieci też brały udział co dodatkowo zachecało do pracy ;)

Jestem w szoku, nie sądziłam że 3 letnie dzieci już się uczą z zeszytów ćwiczeń.. 

Kverve ale one nie są obowiązkowe i ja raczej wole żeby takie maluchy poznawaly wiedzę przez diswiadczenia i zabawę ale każda placówka ma inne podejście