Wyprawka dla mamy i dziecka - Must have

Hej dziewczyny,

jestem na wczesnym etapie kompletowani wyprawki i chciałam poznać Wasze doświadczenia - co się Wam sprawdziło, a co nie. Do śledzenia ciąży korzystam z aplikacji Preglife, w której jest fajna lista wyprawkowa i pewnie na niej oprę swoje zakupy , natomiast chciałabym poznać jeszcze Wasze zdanie, może podpowiecie mi coś, na co wcześniej nie wpadłam. :wink:

1 polubienie

Dużo tego napewno​:grin: więc napiszę rzeczy które mi się najbardziej przydały i które były zbędne :wink: te co się najbardziej przydały smoczek, laktator elektryczny biustonosz do karmienia, wkładki laktacyjne,torebki na pokarm, femaltiker, no ubranka ale to wiadomo :wink: do pakowania do szpitala polecam torebki strunowe można fajnie oddzielić kompletami, ja rodziłam w maju kocyki bambusowe sprawdziły się idealnie natomiast nie używałam rożków z rzeczy aptecznych na start co się przydało to bio Gaia, woda morska,balsam od 1dnia życia ja mam akurat dady super nawilża . Witaminka d można kupić wcześniej żeby po porodzie nie biegać po aptekach. Co jeszcze… Butelki do karmienia ja polecam LOVI medical+ w razie awarii paczka mleka modyfikowanego bo nigdy nie wiadomo jak to będzie. Napewno zapomniałam o połowie ale jak sobie przypomnę napiszę :sweat_smile:

No u mnie to najbardziej co tak pamiętam to laktator mąż musiał w nocy jechać bo dostałam mocnego zapalenia pełne piersi a nie byłam na to przygotowana i na szczęście przywiózł mi ręczny chociaż .

Najlepszym zakupem był kolektor - dzięki niemu uratowałam dużo pokarmu :slightly_smiling_face:
Kosmetyczka ratunkowa dla mamy: lanolina, okłady na biust, wkładki laktacyjne.
Zaopatrzyłam też się w bidon - po cesarskim cięciu dużo łatwiej było się w ten sposób napoić, a zachłyśnięcia z dużych otworów butelek nie były przyjemne :hear_no_evil:

Dla dziecka: pqmpersy, chusteczki i pieluchy tetrowe. Całej reszty po raz drugi bym nie zabrała - ubranka były szpitalne (nasze do nas nie wracały), rożek również.

@Pola1991 juz był taki wątek, masz od tego lupę żeby wpisać słowa klucze.
Czytałaś regulamin ?

Nie powielamy na forum ,nie dublujemy Tematów.

Mnie osobiście to irytuje jak osoba o nowym nicku chce tu robić szoł , tworząc takie same wątki, a inne mamy to ciągną niepotrzenie ,zamiast ukrócić temat wpisując ,że taki wątek już był i koniec bez zbędnych komentarzy.

7 polubień

Nie powielamy wątków.
Byl watek must have wyprawka.
Piszac nowy komentarz odświeżamy stary watek, wtedy jest widoczny nq gorze i znowu mozemy sie rospisywac co nam sie przydalo.
Ale akurat taki watek jest dosc swiezy

2 polubienia

Rzeczywiście taki wątek na pewno się pojawił i to już nie raz. Teraz nawet jak wpisuje się swój nowy temat, to pokazują się propozycje podobnych tematów, które już są stworzone. Aż dziwne, że to nie wyskoczyło a może i wyskoczyło :slightly_smiling_face:
W każdym razie to na pewno warto dostosować wyprawkę do pory roku w jakiej urodzi się dziecko. Mi na przykład bardzo przydały się rożki do spania, wełniany śpiworek, wełniany kombinezon na wyjścia a przy dziecku urodzonym latem to wszystko odpada.
Z takich uniwersalnych rzeczy to stojący przewijak, chusteczki wodne, lampka nocna ze ściemniaczem. Na pewno warto mieć przygotowany jakiś smoczek, ale na początek jeden, bo dziecko może nie zaakceptować danej firmy. Podobnie z butelkami, dobrze mieć jakąś w zanadrzu, ale nie robić dużego zapasu, bo może się okazać, że akurat nie podpasuje. Za to warto mieć zapas pieluch tetrowych, tego nigdy dość.
Dla mamy laktator, wkładki i słód jęczmienny (zamiast femaltikera, dużo taniej wychodzi) jeśli chcesz karmić piersią. Mogą przydać się też kompresy na piersi, lepiej mieć w pogotowiu.

@danutka ty się strasznie nerwowa zrobiłaś :rofl::rofl::wink::wink: ale masz rację w 100% wystarczy jak jedna mama napisze ,wątek już był znajdź w lupce, i tyle w temacie

4 polubienia

Dokładnie, ma rację . Bynajmniej jest tu porządek :smiling_face:

Danutka, nie poznaję Cię:laughing::slightly_smiling_face:… Ale faktycznie, watki sie stale powielają

1 polubienie

Dokładnie tak :+1:

Rzeczywiście @DaNutka zazwyczaj kojarzę, że byłaś oazą spokoju, ale też każdy kiedyś traci cierpliwość :sweat_smile: a mając dwójkę maluchów w domu to jest o to na pewno łatwo :sweat_smile:

1 polubienie

Hihi nooo doooobrraaaa przywolałyscie mnie do porządku :wink:

2 polubienia

Cześć,
Jeżeli mówimy o wyprawce do szpitala, to warto sprawdzić, czy na steonie internetowej są rozpiski, bo co oddział to inaczej to wygląda. W domu na wstępie pomyśl o karmieniu, czyli laktator, butelka, smoczek o niskim przepływie, mleko 1,bo z laktacją na początku bywa ciężko. Kocyki, rożek, przydaje się kokon. Ja myślisz o bliskości z dzieckiem pomyśl o chuście do noszenia dzidziusia. Z ubrankami nie szalej, dziecko szybko rośnie. Tych najmniejszych lepiej mieć mniej. Pomyśl o niedrapkach, rękawiczkach. Kosmetyki dla dziecka ogranicz do minimum. Coś do kąpieli, do smarowania okolic imtymnych, na sam początek jałowe waciki do przemywania oczu. Smoczek wr konieczności. Jeżeli chodzi o ciebie, to środki do pielęgnacji higieny intymnej, wkładki laktacyjne, herbatka wspomagająca laktacje. Wr pytań służę pomocą.

U nas jest taka rozpiska i fajne jest to że dla dziecka nic nie trzeba brać wszystko dają , tylko na wyjście ze szpitala wystarczy ubranka

Pytanie o przewijak. Szwagierka ma komodę o głębokości 40 cm i chciałaby zamontować na niej przewijak. Jednak nakładka standardowa pasuje do komody 50 cm. Czy któraś z Was montowała na takiej wąskiej komodzie przewijak? Proszę o pomoc i propozycje rozwiązania.