Wyprawka dla maluszka – kiedy zacząć i co warto kupić?

No my póki co jesteśmy u teściowej, i tak się dusimy w 3 na jednym pokoju ze wszystkimi rzeczami, więc trzeba było to jakoś rozwiązać :joy:

Ja jeszcze dokupuje rzeczy ale łóżeczko, wózek i większą część ubranek mam. Cześć szpitalnych rzeczy też. A zaczęłam tak ok 26 tygodnia już po 2 prenatalnych i echu serduszka. Wtedy poczułam spokój i moglam zacząć się cieszyć z szykowania wszystkiego :smiling_face:

Noi super podejście wszytsko na spokojnie :slight_smile:

wydaje mi się, że najlepiej zacząć kompletowanie wyprawki gdzieś w drugim trymestrze, wtedy jest czas na spokojne porównywanie i bez stresu. na początek podstawy: ubranka, pieluchy, kosmetyki, rzeczy do spania i kąpieli. większe zakupy, jak wózek czy fotelik, też warto ogarnąć wcześniej, bo tu już trzeba chwilę poszukać. sporo osób wybiera teraz rozwiązania, które są rozsądne cenowo i na dłużej, np. easygo zoya jako dobra spacerówka z opcją dokupienia gondoli i fotelika albo easygo reva, jeśli ktoś chce klasyczne 2w1. resztę drobiazgów i tak najczęściej dokupuje się już po narodzinach, jak wychodzi, co faktycznie jest potrzebne.

Ja zaczęłam powoli kompletować wyprwke w drugim trymestrze, a jakos na poczatku ósmego miesiąca miałam juz spakowaną walizke i bardzo się ciesze ze sie zebrałam bo nasz maluch postanowił wyjść na świat miesiąc przed czasem więc nie musialam sie stresowac i pakowac wszystkiego na szybko a tym bardziej nie musialam zostawiac tego zadania mężowi :face_with_hand_over_mouth:

Do walizki przygotowałam głównie rzeczy które byly wypisane na stronie szpitala. Jedyne co moge polecić dodatkowo to butelka do podmywania. Wspaniały wynalazek i bardzo wygodny po porodzie. A tak to zazwyczaj wystarcza to co proponuje szpital.

A do wyprawki domowej miałam sól fizjologiczną, gaziki, kremik do pupy, mokre chusteczki, paczke pampersow( nie ma co szaleć z iloscią, bo zanim znajdziesz marke ktora najbardIej odpowiada tobie i twojemu dziecku to chwile potrwa), ręcznik, szczotke do włosów, wit D, rożek, pieluszki i to chyba tyle szczerze mówiąc. Mieszkamy w duzym miescie, więc jesli przychodziła potrzeba na cos konkretnego to nie mielismy problemu zeby to kupić czy zamówić.

Wczesniej tez warto rozejrzec sie za wozkiem i nosidełkiem, bo nie w kazdym sklepie dostaniemy to od ręki

U mnie każda ciąża wyglądała pod tym względem inaczej.

W pierwszej ciąży zaczęłam kompletować wyprawkę już około 5. miesiąca — z ekscytacją, listami i dużą potrzebą przygotowania się na wszystko.

W drugiej… dopiero miesiąc przed porodem :sweat_smile:

A teraz mam już sporo rzeczy i bardzo świadomie nie chcę wpaść w wir kupowania.

Z czasem zrozumiałam, że każde dziecko jest inne. Jedno potrzebuje smoczka, inne absolutnie go nie zaakceptuje. Jedno uwielbia być otulone, inne woli przestrzeń.

Dlatego z ubrankami podchodzę ostrożnie — niewielka ilość w zupełności wystarczy, bo przecież zawsze można dokupić to, czego faktycznie zabraknie.

Dla mnie najważniejsze i najbardziej przydatne rzeczy to:

• łóżeczko na kółkach — ogromny komfort, możliwość łatwego przesuwania i bycia blisko dziecka,
  • komfort mamy: wygodna wanienka, ręcznik, delikatny olejek do kąpieli,
  • pieluszki i kocyk — proste, ale niezastąpione.

I coś, o czym łatwo zapomnieć… o sobie.

Wygodne ubrania, lekkie, sprawdzone kosmetyki i wcześniej przygotowany zestaw do szpitala robią ogromną różnicę — szczególnie w pierwszych dniach po porodzie.

A jak było lub jest u Was?

elektryczny aspirator do noska
przenośny inhalator (słabszy a można zrobić to w kazdym miejscu i częściej bo jest wygodniejszy)
laktator muszlowy
poduszka do karmienia z zamkiem
bujaczek
wanienka ze stelażem
nam się bardziej sprawdziły pieluszki muslinowe niż tetrowe

Zgadzam się , elektryczny aspirator mega się może przydać :slight_smile:

1 polubienie

15 tydzień. Bliźnięta 😍 Nie mam jeszcze nic.

Obecnie malowanie pokoi (starsza córka przenosi się do innego pokoju :)) i w tym tygodniu zamawiam wózek. Łóżeczka, wanienka i foteliki do auta wybrane czekają w koszyku na “kup teraz” ☺️

Ubranka, kocyki, pieluszki, otulacze wciąż oglądam (u mnie zakupy w większości online) ale za chwilę 🙂

Całą resztę, czyli smoczki, butelki, kosmetyki, pieluchy jednorazowe i tp. zakupi mąż tuż po porodzie 😁

Inhalator! Przy drugiej ciąży jestem już mądrzejsza i kupiłam go jako pierwszy! Przy pierwszym dziecku przydał się zaraz po powrocie ze szpitala! Poduszka do karmienia - kolejny must have! Plecy Nam za to dziewczyny podziękują! :wink:
W tym tygodniu przyjechało do nas łóżeczko Waldin - piękne i praktyczne! Prezentuje się przecudnie. Wyprawkę pościelową mamy z Milemon - wzór Stokrotki! Bardzo polecam - jakość bardzo wysoka i wygląda obłędnie! Zwłaszcza kokon niemowlęcy!

Planuje dokupić jeszcze kilka prześcieradeł na zmianę do łóżeczka, pieluszek i otulaczy. Macie coś do polecenia w tym temacie?