Wypluwanie mleka

Musimy dokarmiać syna butelką. Już wcześniej dostawał kilka razy mm i wszystko było ok. Teraz nagle wypluwa mleko, wypija jedynie kilka łyków. Butelka i smoczek od początku ta sama, z dostosowanym do wieku przepływem, więc Mały jest na pewno przyzwyczajony. Proszę o poradę!

Może spróbujcie inna butelkę? A może mleko za ciepłe albo mu nie smakuje? Trzeba próbować po kolei

Możliwe że mleko nie po smakowało. Próbowałaś innego mleka?

Też obstawiam, że mleko może mu nie podeszło, jeśli był przyzwyczajony do smaku mleka z piersi. Może spróbuj odciągnąć trochę swojego mleka i podać w butelce, zobaczysz jaka będzie reakcja.

Możesz spróbować zarówno innej butelki ale i innego mm. Ale może maluszek zwyczajnie nie jest głodny?? Jak dziecko jest najedzone to też nie będzie chciało jeść więc wydaje mi się, że zaczęłabym jednak od tej kwestii.

srebrnooka, podjęłaś kolejne próby? Jeśli to była sytuacja jednorazowa to faktycznie maluch mógł nie być głodny, jeśli jednak się powtarza to zmieniłabym butelkę ze smoczkiem, a później spróbowała innego mleka.

Ja tez dokarmiałamach córkę mm .Po 2 tygodniach na piersi nie przybierają na wadze więc przeszłysmy na mm. Miesiąc szukałam odpowiedniej butli.był avent ,canpol 2 rodzaje i potem nuk. Okazało się,że chodziło o kształt smoczka i zostaliśmy z nuk.potem mleko niedobre i tak z enfamil na bebilon i w końcu hipp. Młoda najadała się w 10 minut i zero problemów z brzuszkiem .teraz ma 15 mies.

Emcia bo mówi się, ze pasować ma butelka ale to chodzi o smoczek. Dziecku musi pasować smoczek bo to jego ma w ustach i ssie właśnie jego. W butelce jest tylko mleko i nie ma ona najmniejszego znaczenia.

Dokładnie, zgadzam się z Kasią. Butelka dla dziecka nie ma znaczenia. Tak mówimy, że pasować ma butelka, jednak to smoczek pełni w niej największą rolę. Dlatego musimy zwracać uwagę czy jest prawidłowo dobrany do wieku, z odpowiednim przepływem, nie zaburzający odruchu ssania itd. Dla dziecka najważniejsze jest aby w butelce zawartość i jej ilość się zgadzała, żeby było najedzone- a co za tym idzie zadowolone :smiley: :slight_smile:

No właśnie smoczek jest najważniejszy ale każda firma ma smoczek pasujący tylko do swojej butli i w ten sposób nazbierało się niepotrzebnego plastiku. Potem jest lepiej trzeba wyszukać pierwszy kubek niekapek .mam już 3 rodzaje i bidon ze słomką na szczęście tylko jednej firmy. Moja córcia jest wybredna haha

Niektóre dzieci szybko odrzucają mleko modyfikowane z dnia na dzień i w sumie nie wiadomo dlaczego. Syn od mojego brata odrzucił mleko w wieku 6 miesięcy, podobnie, bo wieku około syn od szwagierki. Natomiast mój 5 latek do tej pory rano wypija 210 ml i ani mu się śni przestać :wink: