Wymuszanie przez dziecko kaszlu

Co zrobic kiedy dziecko wymusza kaszel gdy slyszy jak ktos inny to robi ?

Uśmiechnęłam się czytając Twoje pytanie ponieważ przypomniała mi się sytuacja sprzed kilku lat kiedy to znajoma mamy przyjechała do nas z mężem Włochem dużo starszym od niej który kaszlał z powodu jakiejś choroby i kiedy tak siedzieliśmy przy stole moja maleńka siostrzenica zaczęła go naśladować i również kaszlała - tak jakby chciała go naśladować. Dzieci są bardzo dobrymi obserwatorami i często naśladują to co m robimy ale w przypadku udawanego kaszlu nie reagowałabym w żaden sposób ponieważ za chwilę zapomni o tym i skupi się na innej czynności. :slight_smile:

często dzieci naśladują różne odgłosy a kaszelek jest chyba ulubionym. Moje dzieci też jak ktoś kaszlnie zaraz go małpują, :slight_smile:

To prawda dzieci często naśladują to co robią inni dorośli czy rówieśnicy. Jeśli jest to udawanie i naśladowanie to nic z tym nie zrobisz, jeżeli będziesz szczególnie zwracać na to uwagę to może tak być, że maluch będzie to wykorzystywał aby zwrócić na siebie Twoją uwagę. Bo tak też może być:)

To jest naturalny przejaw naśladowania, w taki etap dzidzia wkroczyła. Może też pokasływać by zwrócić uwagę rodziców jak się nudzi (nasz teraz nawołuje poprzez “e”). Także spokojnie krzywda mu się nie dzieje.

Didisia ma rację. Może to być chęć zwrócenia na siebie uwagi. Dzieci mają taki etap w swoim rozwoju, że chcą bardzo zwracać na siebie uwagę.
Także spokojnie nic się nie dzieje.
Moja znajoma kiedyś miała taki przypadek; gdy jej synek zaczął dziwnie, nienaturalnie pokasływać.
Myślała, że Synek zachorował wiec poszła z nim do lekarza. Lekarz uspokoił ją, że nic się nie dzieje a dzieciaczek wszedł w taki etap rozwoju.

Polecam inhalacje tym inhalatorem Novama Familino Pro - stosuje od 2 msc zycia u małej i jestem bardzo zadowoloa, nigdy mnie nie zawiodl a katarek czy kaszel znika raz dwa

Spokojnie nic się nie dzieje , moje dzieciaki też tak naśladowały kaszel. U nas było to papugowanie pomocne przy chorobie kiedy trzeba było odkaszlec a dziecko nie chciało , wystarczyło wtedy że ktoś zakaslal i dziecko pięknie powtarzało tym samym pomagając sobie :wink:

Dzieci tak chcą zwrócić na siebie uwagę.

Moja córa swojego czasu miała z tego od groma zabawy! A gdy kiedyś poszliśmy na szczepienie z młodszą, to starsza zaczęła udawać kaszel, bo zawsze jak była chora to pan doktor prosił by zakasłała, to wtedy postanowiła sama zaprezentować kaszel :stuck_out_tongue: