Kochane, syn ma 4lata. Bardzo dziwnie wymawia R, jakby podwijał język do góry, tak jak czasem się podwija język przy wymawianiu słów po angielsku.
W przedszkolu syn ma logopedę i mówi że to nie jest alarmujące jeszcze bo jest mały i trzeba ćwiczyć.
Ja sama wymawiam R bardzo twardo i nie zawsze mi drga, mój mąż w ogóle z dykcja ma problem i mówi nosowo więc chcialabym zorientować się czy faktycznie wystarczy z synem ćwiczyć w domu czy lepiej zapisać go na jakieś zajęcia?
Nie chciałabym żeby było za późno, ale też nie chce świrować
Kochana udaj się do logopedy ale nie przedszkolnego. Choć nie neguje że nie ma racji. Po prostu zaczerpnąć innej opinii. Może faktycznie ma jeszcze czas. Druga kwestia jest taka że dzieci uczące się 2 języków jednocześnie mają trochę inna wymowę np. R. Najbardziej moim zdaniem widać to w j. niemieckim. Ale w innych też. Z drugiej strony czy jest to aż tak drażniące dla Ciebie? Czy dziecku to przeszkadza? Może to jego urok, "znak rozpoznawczy". Nie zawsze inne to źle ;)
Tak trochę mi to przeszkadza ale bardziej patrzę na to czy nie będzie wyśmiewanym bo dzieci są okrutne. Ostatnio słyszałam też na placu zabaw że któreś dziecko nie zrozumiało co mój syn mówi a faktycznie tam był zlepek słów z R . Jeśli jest możliwość naprawienia tej wymowy to byliby super
Może warto udać się do logopedy. Chyba w przedszkolu też powinien być logopeda. Na tt jest profil p. Elżbieta Kud czupil i ona pokazuję fajne ćwiczenia na rozwój mowy. Polecam.
Mój syn w lipcu skończy 5 i dopiero niedawno zaczął mówić R ale tak trochę dziwnie, jakby z francuskim akcentem. Czasem to jest uciążliwe bo ja widzę, że to go męczy a przynajmniej mnie męczy słuchanie. Dziwnie to wymawia jakby niewiadomo ile wysiłku go to kosztowało i czasem brzmi to bardziej jak "tyraktor" "dyroga" tak jakby tę pierwszą część przed R oddzielał.
W przedszkolu nikt nic nam nie mówi czy to źle czy dobrze i czy mamy coś ćwiczyć. A podobno jego pani też prowadzi jakieś zajęcia w zakresie logopedii to liczyłam, że coś zasugeruje
Mała zołza mam znajomą która właśnie mówi tak jak piszesz i szczerze powiem że przy rozmowie z nią jest to dla mnie strasznie denerwujące. Może udaj się do logopedy teraz ćwiczeniami można dużo zmienić.
Mamina możesz zaczerpnąć opini innego logopedy ale do 6 rz dzieci mogą mieć problem z wymowa r
Również uważam, że 4latek ma jeszcze czas na poprawna wymowę. Moja córka miała w przedszkolu logopedę i właśnie za poważne ćwiczenia zabierali się jak dziecko ukończyło 6 lat. Ale jeśli coś Cię martwi to zawsze warto umowic się na wizytę dla świętego spokoju:).
Daj mi trochę czasu. Moja córka R zaczęła wymiarach właśnie jak miał 4,5 roku. Na początku bardzo twardo tak dziwnie, ale później jej to szło coraz lepiej. Logopeda mówił że dziecko ma czas do 6 roku życia później trzeba się martwic
Tak. Dziecko ma czas. Moja 6 latka już powoli opanowuje a 5 latek próbuje :) Logopeda tez mówiła, ze do 6 roku jest czas. Pokazała parę ćwiczeń i trzeba dać dziecku czas
Dla uspokojenia można iść do logopedy, żeby pokazał ćwiczenia. Ich wykonywanie na pewno nie zaszkodzi a zawsze może trochę pomóc. Z ćwiczeń które znam, to na przykład smarowanie ust miodem, żeby dziecko językiem zlizywało, przesuwanie językiem po podniebieniu, liczenie zębów językiem.
Jesteśmy po konsultacji ale z koleżanką mojej koleżanki, zrobiłam to na zasadzie "przyjdzie taka ciocia na kawke" I słyszała Filipa. Dala mi wskazówki co do ćwiczeń, właśnie żeby układać różnie usta,dmuchac swieczki,dmuchac ryż preparowany przez słomki, wygłupiać się typu robimy śmieszne miny ble bbbrrrr itp. No i oczywiście lubimy słowa z literka R. Ale uspokoiła mnie ze to nie jest jakaś wielka wada i faktycznie może być od tego że w przedszkolu gada w języku ukraińskim i angielskim
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.