Cześć, jesteśmy na smoczku 0-3 mały ma 2,5 miesiąca. Kiedy poznać, że trzeba mu wymienić na 3-6?
Ja po prostu wymieniam smoczki zgodnie z wiekiem. Co miesiąc zmieniamy średnio na nowy. A sugerujemy się właśnie widełkami na opakowaniu. 3-6 zaczęliśmy zaraz po 3 miesiącu bo akurat tak nam wychodziła zmiana na nowy. Teraz wymieniamy często na nowy bo młoda non stop przegryza.
Jeśli chodzi o te uspokajające, do buźki, to ja tak samo. Mniej więcej co miesiąc, bo widać, że się robią już brzydkie i trzymam się oznaczeń.
Jeśli chodzi o te do butelek, to na 3m+ przeszłam później, troszkę przed 4 mcem, bo za szybko małej leciało.
Ja wymieniałam tak na oko, czasem przed czasem podanym na oznaczenia czasem po. Zależy w jakim stanie był używany aktualnie smoczek. Jak będzie za mały to też pewnie dziecku będzie prędzej wypadać z buzi.
Na pewno nie ma się co stresować że z dniem osiągnięcia wieku granicznego już trzeba pędzić po nowy smoczek :)
Smoczek uspokajający wymieniałam wraz z wiekiem. Smoczek do butelki jakoś 2 tyg później niż oznaczenia, syn sygnalizował że coś za wolno leci i się denerwowal
Smoczek zawsze wymieniałam z wiekiem. Każdy ma przeznaczony wiem od ile do ile. Jeśli widzę że ten wiek przekroczył po prostu wymieniam na nowym a z butelek w zależności od zurzycia.
Mniej więcej jak wypada wiek ale to tak mniej więcej jak widziałam że smoczek już się zużywa a wiek jest taki jak trzeba to kupowałam już inny rozmiar. Tydzień w przód czy w tył nie robi żadnej różnicy
Ja również wymieniałam na oko. Teraz córka ma 6 tygodni,a położna już mi sugerowała by spróbować jej dać większy rozmiar czyli od 6, miesięcy bo za bardzo nie chce smoczka i nie idzie jej uspokoić. Mam już trzy marki w testach i rozmiary i skubana nie chce smoczka . Jak zasypia już prawie to tak, ale by uspokoić nie ma opcji
Ja na oko wymienialam
Sama zauważysz jak dziecko będzie niespokojne, nie będzie chciało pić albo pije z przerwami , to znak że już mleczko za wolno mu leci:)
Dokladnie , sama zauważysz ;) jeżeli wymienisz za wcześnie smoczek i dziecko zacznie dławić się to wrócisz do smoczka z mniejszym przepływem ;) u nas tak było i syn był ok 6 miesięcy na smoczku 0-3
Jeżeli chodzi o smoczki uspokajające to wymieniałam zgodnie z wiekiem. A te do butelek z opóźnieniem nawet 2 miesięcznym, bo mały za bardzo sobie nie radził z większym rozmiarem smoczka i mleko uciekało mu bokiem.
Ja wymieniałam jak już skończył dany miesiąc. Skończył 3 - dawałam ten 3-6 itp :) Dzieci też często sygnalizują, że im smoczek nie odpowiada i wypluwają lub się denerwują.
na opakowaniu masz także zalecane miesice dla danej marki i smoczka :)
A do butelki smoczek myślałam że taki normalny. Do butelki to wymieniałam jak widziałam że mały nie za bardzo chce pić albo coś mu nie pasuje. Nie koniecznie zgodnie z wiekiem. Na 6+to wymieniłam chyba pod koniec 7 miesiąca
Ja na 6+ wymieniłam bardzo późno bo mój syn wolał pic z tego 3+
Też córce zamieniłam smok z 3- 6 na 6+ w jej 9 mcu , widzę różnicę, szybciej butla się kończy i mniej się odrywa , choć też przez dzień woli jeść co innego jak mleko i czasem ją muszę zająć zabawką aby piła to mleczko
U nas kilka butelek sprawdzonych, pomimo wszechobecnych 0+ trzeba nam było kilka prób, by wybrać tę odpowiednią. Obecnie bardzo dobrze sprawdza się Mammafeel że smoczkiem 0+
To u mnie jest problem z tymi smokami. Używamy mało - gdy trzeba. Małą w sumie tez nie przepada. Ale zaczeliśmy od Lovi 0-2. I nie chciała w ogóle przejść na 0-3. Niby miesiąc różnicy ale ten 0-2 jest mniejszy i ma mniejszą tarczę. Teraz ma już prawie 4mce a najbardziej jej pasuje ten 0-2
A to ja nie zauważyłam żeby mały preferował bardziej większe czy mniejsze smoczki uspokajające, ale on to w ogóle długo, długo wypluwał smoczki. I generalnie dostawał smoczki tylko w wyjątkowych sytuacjach.