Mam problem a zarazem pewne przemyslenia. Moze Wy doradzicie co zrobic w tej sytuacji.
Otoz starszak chodzi do przedszkola,z którego ja i on jesteśmy zadowoleni. Cudowna kadra, fajne zajecia, nauka poprzez zabawe.
W listopadzie zalozylam na messengerze grupę dla rodzicow. W grupie jest 14 dzieciaczkow. Oczywiscie nie wszyscu byli od wrzesnia.
Zalozylam grupe nie po to zeby pytac kto dzis ugryzl itp a np zeby sie integrowac, proponujemy lody w parku, sale zabaw czy pytamy kto bedzie na wydarzeniach typu Eksplozja Kolorów. Rowniez ta grupa jest po to by na święta czy dzien nauczyciela zlozyc sie i wreczyc symboliczne podarunki, zazwyczaj to jakas herbata sypana, bombonierka, kwiaty. Nic ekskluzywnego czy mega drogiego. Skladka zazwyczaj jest po 10 albo 15 zl.
Mimo usilnego kontaktu z mojej strony sa rodzicw dwojki dzieci ktore sa po prostu wykluczone sila rzeczy. Rodzicow nie ma na grupie, nie integruja sie dzieci na spotkaniach. Na urodziny tez te dzieci nie sa zapraszane. Strasznie mi tych dzieciaczkow szkoda, juz pisalam pod postami na fejsie ze prosze rodzicow o kontakt, zostawialysmy z rodzicami koperty ktore mialy Ciocie przekazac tym rodzicom. Cisza.
I ok, skladka jest dobrowolna. Ale co w sytuacji kiedy robimy odciski palcow dzieci na kartce z podziekowaniem na zakonczenie roku ? Mamy to dac razem z prezencikiem podczas pikniku rodzinnego w poniedzialek. Beda wszyscy. Strasznie szkoda mi dzieci, ktorych rodzice sa tak dziwni ze nawet nie raczą się odezwac. Nie chce zeby te dzieci dalej byly wykluczane ale nie mam pomyslu co zrobic skoro nawet odcisku palca rodzic nie byl w stanie nam dostarczyc ( zostawiali mi rodzice te odciski na polce mojego dziecka w szatni). Ja rozumiem zapracowanie, rozumiem ze ktos moze nie chciec czy nie moc isc na sale zabaw. Ale przez to te dzieci sa po prostu… malo znane.
Czy macie jakis pomysl by te dzieci nie poczuły sie zle w poniedziałek na pikniku ? Zaznacze ze to nie bariera językowa.
Pomozcie !
Może warto z rodzicami takich dzieci porozmawiać. Że to dla ich “dobra” nic złego nic takiego rażącego aby rodzic źle reagował. Może mają swoje sprawy na głowie i nie pamiętają, nie patrzą czy no nie wiem. Tak delikatnie zapytać upomnieć nie zaszkodzi
Myślę że jedyny sposób to jakoś ich złapać jak odbierają dzieci , ale pewnie i tak będą mieli to gdzieś i powiedzą że nie mają czasu . A tą dwójkę dzieci bym wzięła w poniedziałek przed piknikiem żeby szybko paluszki odcisnęły . Może Ci się uda i złapiesz ich właśnie po tym pikniku bo chyba wszytskie dzieci w miarę równo będą wracać do domu
Może warto po prostu dołączyć ich odciski i imiona do tej kartki , nawet jeśli rodzice się nie odezwali? W końcu to gest od dzieci dla cioć, a nie od rodziców. Można symbolicznie wciągnąć ich do wspólnej pracy nawet jeśli technicznie nie mają odcisku, może ich imiona można dopisać i dać serduszko albo mały symbol obok? Tak, żeby były widoczne jako część grupy. I na samym pikniku, może postarajcie zachęcić do zabawy, wciągnąć w grupę. Czasem to dzieci potrafią złamać mury, które stawiają dorośli. Szkoda, żeby przez brak zaangażowania rodziców one czuły się inne czy pominięte.
Możecie przygotować symboliczne podziękowania także od tych dzieci np. odcisk palca zastąpić serduszkiem z ich imieniem. Chodzi o gest, by każde dziecko czuło się częścią grupy
Dzis piknik. Narazie odciski palcow beda schowane. Bo ciężko logistycznie to ogarnac, nie ma pewnosci ze te dzieci z rodzicami będą na pikniku nawet. Ja nawet nie wiem jak rodzice wygladaja, bo wszysykim sie mowi w przejsciu dzien dobry.
Dzieci będę pewno kolo tych rodziców więc podejdziesz do nich, nawet jeśli nie będą chcieli finalnie współpracy to powiedz im że krzywdę będą robić dziecku a nie Tobie czy paniom przedszkolankom.
Z drugiej strony też czy jest sens. Myślę, że rodzice gdyby chcieli, to by się zaangażowali. Szkoda, że dzieciaki na tym cierpią, ale czasami zwrócenie uwagi mimo wszystko nic nie daje
To jednak bardzo fajnie, że interesujecie się dzieciaczkami
Tak jak myslalam ! Tych chlopcow nie bylo na pikniku bardzo bardzo szkoda no ale ja calego swiata nie zbawię. Dzieci bawily sie swietnie, byl dmuchany zamek, wata cukrowa, popcorn, lemoniada, szaszlyki owocowe i hot dogi ! Tance i zabawy, tatuaze, warkoczyki kolorowe. No sztos ! Wiecie ile lat nie jadlam waty cukrowej ?
Piknik wyszedl swietnie ! Ale dalej gdzies na koncu glowy mam tych chlopcow, ktorych nie bylo
Hmmm a w tej rodzinie nie było jakieś tragedii albo coś w tym rodzaju? Nie wydarzyło się nic? Może przez to rodzice są tacy wycofani. I nigdzie nie chodzą. No ciężko stwierdzić ale to nie jest normalne. Rozmawiałaś z panią z przedszkola? Może ona coś zauważyła. A chłopcy normalnie bawią się z rówieśnikami ?
Może warto podpytać panią z przedszkola, bo ona ma szerszy obraz widzi, jak chłopcy funkcjonują w grupie i czy coś ją niepokoi. Dobrze byłoby wiedzieć, czy to kwestia charakteru, czy może faktycznie coś się dzieje
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.