Moja niespełna 4 miesięczna coórka uwielbia kąpiele, kiedy wyjmuję ją z wanienki bardzo płacze. Czy wyjście na basen z takim maluchem to dobry pomysł? Jeśli tak to jaki basen wybrać? I jak się najlepiej przygotować na takie wyjście, co ze sobą zabrać?
Cześć Kochane !
Od jakigo wieku (miesięcy) można iść z dzieckiem na kryty basen ?
Czy można iść na basem z wodą chlorowaną czy tylko ozonowaną ?
Czy termy dla Maluszka to dobry pomysł ?
Karolino wyjście na basen to świetna zabawa dla ciebie i dziecka …Przed wyjściem na basen zwróć uwagę na to czy dziecko jest zdrowe oraz czy nie ma żadnych zadrapań czy skaleczeń , z basenem muszą się powstrzymać osoby których dzieci mają azs , alergię , wysypkę czy np. skazę ale to wszystko zależy od stanu skóry i od gojenia …Kazde dziecko jest inne ,Moja córka kocha wodę ale basen mam omijać do 1 roku życia bo ma azs skazę i wszystko na raz
Na basen musisz zabrać ręcznik dla ciebie i dla dziecka, płyn do kąpieli, klapki dla ciebie , jeśli trzeba to suszarkę bo czasami nie ma na basenach,hm nie wiem czy takie maluszki muszą mieć coś na głowie , chyba nie ale pewna nie jestem , i oczywiście pieluchy te do pływania miłej zabawy
Z basenem to jest taka niepewna sprawa. Dobrze byloby sprawdzić wcześniej kiedy na danym basenie były wykonywane badania mikrobiologiczne. Zabawa jest swietna jednak ryzyko zakażenia tak samo duże. Najlepiej wybrać basen tzw. Szkolny czyli ten z którego korzystaja dzieci i młodzież w roku szkolnym bo tam badania wody są wykonywane najczesciej. Obawiałabym sie niecek przeznaczonych tylko dla dzieci z woda stojącą. Sama byłam świadkiem gdy dziecko zgłaszało potrzebę siku bądź kupki i tato mówił “rób do wody”. To jest karygodne ale częste. A moze wykorzystasz swój balkon albo działkę i stworzysz dziecku prywatna plywalnie. Małe baseniki nie są takie drogie. Zabawa dla dziecka jest super, a ryzyko zakażenia dużo mniejsze. Basen mozna kupić większy jak masz warunki a i Ty skorzystasz.
Paula teraz jak się idzie na basen to nikt ci nie powie kiedy ostatnio była woda badana , tylko ci powiedzą że była i już , nikt ci papierów nie pokaże i nie będziesz miała 100 % gwarancji kiedy co tam było robione ,to że jakaś karta wisi to jeszcze nie znaczy że tak było ,
A co do wyboru basenu …ja przez 10 lat regularnie jako dziecko chodziłam na basen i te szkolne wcale nie są lepsze …nie raz będąc z wychowawczynią jechaliśmy z małymi szkrabami na basen i na słowo …"Proszę panią chce siusiu " Pani odpowiadała ,no to rób do wody bo ja 15 dzieci bez opieki nie mogę zostawić , aż szczęka opada … ale tak jest niestety i nie ma znaczenia ile ludzi na basenie siedzi czy w jakim są wieku i czy jest to basen ogólnodostępny czy dla dzieci ,takie przypadki zdarzają się wszędzie …
za to pomyśl z basenikiem na działce ŚWIETNY na pewno każde małe dziecko będzie zachwycone zabawą w basenie i do tego jeszcze swoim własnym
Maly szaleje, dzisiaj tez mamy juz basen zaliczony, a teraz juz spi.
Dzisiaj maly nie chc,.ial nawt siedziec w jacuzzi tylko od razu chcial isc do duzego basenu
Ja bardzo lubię basen, do 9 miesiąca ciąży chodziłam i nie mogłam się doczekać kiedy pójdę z maluchami. U nas jest szkoła pływania dla bobasów i jest na basenie z wodą ozonowaną czyli ponoć najlepszą dla dzieci jednak ceny powalają więc zrezygnowałam poczekałam aż będą mieli pół roku i poszliśmy na zwykły basen. Zabawa świetna, dzieciakom nic nie było po wodzie. jednak przy bliźniakach to jest takaaaa wyprawa, że niestety nie za często na ten basen idziemy. Ale jak tylko jest okazja to bardzo chętnie. Tak jak mówię moim nic po wodzie nie było a kuzynka była właśnie w tej szkole pływania i mały dostał wysypki jakiejś, teraz nie wiadomo czy od wody czy od tej pieluszki ale więcej już z nim nie poszła.
ja jestem wstrzemięźliwa jeżeli chodzi o basen ze względu na jakość wody, zanieczyszczenia itp, w ciepłe dni dziecko pluska się w dmuchanym baseniku a na wyjście na prawdziwy to myślę ze jak podrośnie do ok 2 lat
Ja z 15 miesięczna córką chodze do pobliskiego basenu w szkole , co kilka dni .Mała bardzo uwielbia tam kąpiele w sumie najgorszy był pierwszy raz ( chodzimy od niedawna ) Czasem idziemy też do teściów na ogródek i tam też jest basenik ale do takiego prawdziwego na dworze to raczej ciężko bym miała by ją wsadzić .Tak jak do piasku , nie umiem się przełamać brzydzi mnie on hehe
Mój synek bardzo lubi się kąpać,on jak tylko widzi wodę to kopie rączkami,nożkami i piszczy z radości.Jeszcze nie byłam z nim na basenie ale czekamy tylko jak się zrobi ciepło i będę chciała jechać z nim na gorące źródła,posiedze z nim troszkę w małym basenie,napewno będzie się cieszyc już nie mogę się doczekać.
my mamy dokladnie tak samo jak Agusia8. Synus uwielbia sie kąpać, przy wieczornych kaapielach jest bardzo szczesliwy, pluska sie, smieje:) rowniez czekamy z pojsciem na basen jak zrobi sie cieplej…
Uwielbiam z dzieciakami chodzić na basen i robimy to raz na dwa tygodnie. Fakt już są ciut starsze ale za jakiś czas przyjdzie na świat kolejny dzidziuś i mam zamiar pójść z nim na basen jak tylko będzie można, oczywiście w granicach rozsądku.
Mój mały też uwielbia się pluskać w wodzie. Jednak my musieliśmy się wstrzymać gdyż mały cierpiał na refluks żołądkowo - przełykowy który jest przeciwskazaniem. Co do basenu to są fajne zajęcia dla rodziców z maluszkami już od ok. 4 miesiąca. Wybierając basen warto wcześniej sprawdzić czy w pobliżu nie ma takiego właśnie z wodą ozonowaną (jest to lepsza alternatywa dla maluszków od basenów z wodą chlorowaną). Zapisując się na zajęcia często wymagane jest też zaświadczenie od pediatry o braku przeciwskazań). Myślę też, że wybierając się samemu pierwszy raz z maluchem warto wcześniej dziecko przebadać. Optymalna temperatura też jest ważna, gdzieś czytałam, że najlepsza to ok 32-34 stopnie.
My bylismy juz z mala na basenie:) oj ale bylo radochy:) na poczatku zglupla bo co to za duza wanna i tyle wody, i tyle ludzi sie z nia kapie:) ale potem juz bylo super:) bedziemy czesciej chodzic gdy tylko zrobi sie cieplej na polu:)
My pierwszy raz na basen poszliśmy jak mała miała 3 miesiące (zawsze lubiła tez zabawy w wanience i kiedy zbliżała się pora kąpieli to szalała z radości). Niestety nie był to trafiony pomysł. Mała przestraszyła się ;-( i problemem nie jest sam basen tylko otoczenie - stanowczo zbyt dużo ludzi, zbyt głośno i tłoczno. Także myślę że warto się zastanowić nad tym aspektem i w zależności jakie dziecko macie i do czego jest przyzwyczajone (my raczej nie zabieraliśmy 2 miesięcznego dziecka do sklepów czy bardzo zatłoczonych miejsc) przemyśleć czy nie będzie to zbyt duży stres dla dziecka a na basen wróciliśmy jak mała skończyła 6 miesięcy i od tamtej pory to jedne z jej ulubionych miejsc.
A pora roku nie ma znaczenia-ważne żeby z takim maluszkiem nie wychodzić prosto z szatni na dwór. U nas doskonale sprawdzało się karmienie dziecka po basenie. Tzn jak już wyszliśmy z wody, wysuszyliśmy się i ubraliśmy, siadaliśmy sobie z boku i jeszcze 15-20 min karmiliśmy mleczkiem albo zupką. Po basenie maluch ma znakomity apetyt i przy okazji mógł ochłonąć po emocjach związanych z basenem. Polecam!
Ja też z małą byłam na basenie. Nawet to nie był po prostu taki basen zwykły a często chodzimy sobie do akwaparku. Bo to jest wtedy lepiej uważam. Nie zawsze jest tam aż tak bardzo dużo ludzi i po prostu można sobie jakoś iść na zjężdżalnie oczywiście bez dziecka - bo wtedy się zajmuję dzieckiem tatuś hihi
Ja myślę o wyjściu na basen ale tu w okolicy mamy tylko dwa ale jest zimna woda a synek 14mc wątpię ze chciałby w zimnej wodzie, balabym się ze zacznie płakać i tyle by było.dlatego wole poczekać do lata i pojechać np. Na gorące źródła tam masz zimna i ciepła wodę o zawsze to inaczej na świeżym powietrzu i też jak woda się znudzi można sobie pochodzić tam i coś zjeść na miejscu nie przebierając sie:-]:-]
Ewcia a Twój syn lubi się kąpać? jeżeli tak to myślę, że zimna woda go nie zrazi a będzie świetna zabawa. Jeżeli zacznie płakać to przecież zawsze możesz wyjść lub spróbować oswoić go z wodą. My chodzimy co jakiś czas na basen z dzieciakami siostry. Pierwszy raz na basenie byliśmy jak miały ok 10 miesięcy. Super się bawiły i bawią, za każdym razem co raz lepiej. Myślę, że nie powinnaś się bać a basen jest super sprawą.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.