Wycofane leki i produkty spożywcze

Cześć! 

Czasem w mediach pojawiają się informacje o wycofaniu leku lub produktu spożywczego z obiegu. Nie zawsze każdy kto posiada taki produkt trafi na tą informację, więc chciałabym zebrać je w jednym miejscu. Jeśli posiadacie informację o wycofaniu jakiegoś leku lub produktu spożywczego podzielcie się nią w tym wątku z innymi rodzicami. 

Wczoraj czytałam artykuł o Pulneo...kiedyś był artykuł że wstrzymuja produkcję A wczoraj czytałam że mógł powodować zaburzenia pracy serca, alergie....niestety nie skopiowalam sobie wątku bo nie przypuszczałam że będę gdzieś to wklejać....A ile jest w tym prawdy to nie wiem...dla mnie to jest po prostu paranoja....jak można wyprodukować coś dla dzieci A po jakimś czasie wycofać to bo są  jednak jakies skutki uboczne ....idiotyzm

Też słyszałam o pulneo, ale niedowiadywałam się.

Znalazłam artykuł : Gif wycofuje kilkanaście syropow na kaszel m.in. Pulneo,  Fosidal...

https://www.google.com/amp/s/www.rmf.fm/magazyn/amp,25471,gif-wycofuje-kilkanascie-syropow-na-kaszel-to-m-in-pulneo-fosidal-i-eurefin.html

Kontrola jakości- ja też nie wnikalam w artykuł bo moje nie używają tego syropu...rok temu raz mi to przepisali ale odstawiłam bo moje po nim wymiotowaly,  choć pediatra kazała kontynuować...A teraz czytam Że skutki uboczne ból brzucha, wymioty, rozwolnienie 

Neurolog mojej córce zmienił leki. Niestety nie mogę ich podać bo nie można ich z niemiec sprowadzić do polski. Zamiast córka być na nowych lekach jest dalej na starych. Tu jest problem bo nie można ich dostać. W jej przypadku jest to niebezpieczne. Jak tak dalej będzie to będzie trzeba wziąć inne leki ale nie wiadomo czy będą działać. 

Tu macie co wycofali 

https://www.gif.gov.pl/pl/decyzje-i-komunikaty/decyzje/decyzje?ida%5B3%5D=2

Za dwa lata temu moja córka zażywała Pulneo nawet jej pomagał.Teraz jak czytam o tym to mam nerwy na to wszystko.To się w głowie nie mieści!Leki dla dzieci-tragedia!!!

Dziewczyny a podobno teraz na dniach też jakieś chusteczki dla niemowląt wycofali, wiecie może jakiej marki?

Bambino o zapachu gruszki i brzoskwini wybrane partie.W razie posiadania takich można zwrócić do sklepu bez paragonu a zwrócą pieniądze.

Link na fb

Nie wiem czemu nie chce  się dodać link :(

Wiecie, w głowie mi się to nie mieści. U nas te syropy działały bardzo dobrze na syna. Pediatra przepisywała nam je zamiennie. podawalam je dziecku, a teraz czytam że zawierają szkodliwy składnik. Wcześniej nie wiedzieli że jest szkodliwy??

MamaMegg, też jestem oburzona bo córka też często miała zalecane te syropy! Cholera mnie bierze co się dzieje! Siostry dzieci ,to samo ,co infekcja to któryś z tych syropów miały przepisane.Małe dzieci spożywały coś co okazuje się szkodliwe,nosz poprostu nóż w kieszeni się otwiera!

Jakiś czas temu z rynku został wycofany Pulneo, moje dzieci miały go przepisane jak były chore ale nie chciały go pić więc poszłam do apteki po zamiennik a tam facet mi mówi,że ten lek został wycofany żeby go nie podawać dziecku. Normalnie ręce opadają . Aktualna lista wycofanych leków .

https://nto.pl/popularne-leki-dla-dzieci-wycofane-z-aptek-wielu-rodzicow-ma-je-w-domowych-apteczkach-leki-dla-dzieci-wycofane-z-aptek-gif-2708/ar/c14-14369723

Agata od samego początku tego wątku mówimy o Pulneo...

Mnie też dziewczyny szlak trafia ,że tak sie nie ładnie wyrażę,  produkować coś dla dzieci A potem to wycofywać bo coś nie tak...nosz choinka, to są dzieci...

A o wycofanych chusteczkach pisałam już jakiś czas temu na innym wątku,  bodajże o husteczkach jakie kupować- były to na pewno bambino o zapachu gruszki i jeszcze jakieś...

Dokładanie, tym bardziej, że jest to chyba jeden z najpopularniejszych syropów na rynku, znany chyba każdej mamie choćby ze słyszenia:/  Także tutaj zdrowie i dobro pacjentów przysłonił super marketing

Ewcia wiem, ale do tej listy pochodzą inne leki dla dzieci krople, syropy itd.

A do tego mogły one zaburzać akcję pracy serca więc jakim cudem tak długo były one sprzedawane ,ponoć to najchętniej przepisywany syrop przez lekarzy dla dzieci. 

Poczytałam troszkę więcej i tutaj jest wszystko opisane, dużo czytania ale warto się zapoznać. 

https://www.ajwendieta.pl/blog/pulneo-niewinny-syrop/

Też chętnie przeczytam.

Też słyszałam o tych syropach pulneo.masakra.

Dziewczyny nie dziwię się wam bo wasze dzieci to brały,też bym była wściekła...