Wychowawczy i praca

Hej ! Może ktoś mi podpowie jak to jest bo jestem w tym temacie czarna :joy:

Posiadam pracę na cały etat umów o pracę na której obecnie jestem na urlopie wychowawczym(umowa na stałe) . Pracuje też aktualnie na pół etatu też na umowę o pracę ; tutaj czas określony na rok ) Co w przypadku gdy zajdę w ciążę i przejdę na l4 ? Będą wypłacać z obu prac ? Jak z macierzyńskim to też będą płacić i tu i tu ? . Jestem świadoma że będę musiała pisać o powrót do pracy ale mega nurtuje mnie to.

Ze mnie taki prawnik jak z Koziej dupy trąba, ale wydaje mi się, że tak.

Tak, wynagrodzenie bedzie z obu miejsc

Powinnaś mieć z obu prac skoro i tu i tu jesteś zatrudniona.

100lat temu mialam szkolenie z takich hrowych zagadnien. I jak dobrze pamietam to tam gdzie masz umowe na czas nieokreslony na wychowawczym to musisz go przerwac i wrocic do pracy zeby normalnie liczyl sie zasilek chorobowy. Tam gdzie masz pol etatu pytanie kiedy konczy Ci soe umowa. Jesli skonczy sie przed porodem i jej nie przedluzysz to nie bedziesz miec prawa do zasilku.
Ale moze jest tu jakas mama z lepszymi podstawami niz moje i Ci bardziej doradzi:)

1 polubienie

w Polsce urlop wychowawczy jest bezpłatny, jest opłacane tylko przez firmę ubezpieczenie. I w momencie jak zajdziesz w ciążę to przejdziesz na L4 i będziesz miała wypłacane wynagrodzenie za urlop macierzyński i rodzicielski.

w tej drugiej pracy jak masz umowę na czas okreslony to ważne jest kiedy zajedziesz w ciążę. Jesli koniec tej umowy trafi na czas ze będziesz po 3 miesiącu ciąży to pracodawca ma obowiązek przedłużyć tą umowę do czasu porodu ale nie będziesz otrzymywała pieniędzy za urlop macierzyński i rodzicielski

Nieprawda. Normalnie jest wtedy macierzynski.
W obu ciazach moja umowa byla przedluzona do dnia porodu i mialam normalnie macierzynski.

Powinnaś mieć raczej z obu

Jeśli w obu firmach masz umowę o pracę i obie firmy odprowadzają za ciebie składki chorobowe, to tak.
Najlepiej jest dopytać u źródła, czyli w ZUS.

1 polubienie

Powinno być z obu miejsc , :blush:

Najlepiej zapytać się w zusie , też powinni podpowiedzieć

Tak przysługuje tylko macierzynski ale właśnie jak jest spełniony warunek.

Nawet teraz zapytałam o to chata

I dalej jest napisane

Więc nie w każdej sytuacji to przysługuje.

Jesli koniec tej umowy trafi na czas ze będziesz po 3 miesiącu ciąży to pracodawca ma obowiązek przedłużyć tą umowę do czasu porodu ale nie będziesz otrzymywała pieniędzy za urlop macierzyński i rodzicielski

Bedzie otrzymywala- o tym pisalam ze nieprawda.
Jesli umowa konczy sie gdy bedzie juz po 3 miesiacu ciazy to przedluza sie automatycznie do dnia porodu o normalnie jest macierzynski :heart:

Aaaa oki to się nie zrozumiałyśmy. No oki. Chodziło mi o to że pod pewnymi warunkami.

1 polubienie

Umowa mi się skończy już po porodzie

To tym bardziej należy ci się urlop macierzyński, bo wniosek o urlop złożysz jeszcze będąc zatrudnioną.
Z ciekawości zapytam na jaki okres czasu masz umowę, skoro jesteś na wychowawczym, a skończy ci się umowa po porodzie?

Myślę, że właśnie najbardziej wiarygodną informację w tym zakresie udzieli ZUS :grinning:

1 polubienie

I można zadzwonić na infolinię :slight_smile:

Tak, powinnas dostawac z obu miejsc kase. Najlepiej zadzwonic tez do ZUS i podpytac.
@Mom_of_3 czyzby szykowalo sie mom of 4 :smiley: ?

1 polubienie