Wybielanie zębów w ciąży- bezpieczne?

Przekopałam pól internetu odnośnie wybielania zębów w ciąży i informację są sprzeczne.
Często odradzają wybielanie paskami i żelami ale już wybielanie w gabinecie dentystycznym ma być bezpieczne. ???
Nie chcę zaszkodzić dziecku, mogę znieść mój żółty uśmiech ale zbliża się ważna dla mnie uroczystość i stąd moje pytanie do Was.

Ja osobiście wybielałam zęby paskami blend a med w czasie ciąży, bodajże powinno sie je stosować raz na pół roku lub rok w ciąży używałam je raz przez tydzień :slight_smile: Synka urodziłam 3 tyg temu z punktami 10/10 :wink:

Myslę że warto abyś to skonsultowała ze swoim stomatologiem, może on Ci doradzi jaka metoda bedzie skuteczna a jednocześnie bezpieczna dla dzidzi w Twoim brzuchu. Czasami warto wziąć wszystkie zza i przeciw pewnym decyzją bo potem można żałować. Myślę że łagodne wybielanie nie powinno zaszkodzić ale lepiej sprawdzić u źródła

Myślę tak jak maraczek80 że najlepiej będzie jak skonsultujesz się ze swoim dentystą lub ginekologiem .Oni na pewno najlepiej doradzą ci w tym przypadku . Na jednego może zadziałać to dobrze i dziecku nie zaszkodzi a innemu wręcz przeciwnie . Ja bym nie ryzykowała i sama jak byłam w ciąży to bardzo dbałam by unikać takich rzeczy .Jak ci zależy polecam konsultacje z lekarzem

Ja również bym to skonsultowała z ginekologiem czy też dentystą. Bo ja osobiście wstrzymałabym się z takimi zabiegami. Sama kiedyś stosowałam tydzień te paski wybielające i zęby robią się wtedy bardzo wrażliwe. Ogólnie niszczy to szkliwo ,a w ciąży jak wiadomo zęby są i tak bardziej narażone na zniszczenia. A jaki może mieć to wpływ na dziecko… tego się lepiej dowiedz od lekarza.

Witam Panie :slight_smile:
Przede wszystkim podstawy! Wybielanie zębów to działanie chemiczne. Wiele gabinetów oferuje w swojej ofercie wybielanie zębów poprzez nakładanie specjalngo preparatu, naświetlania lampą itp. Jednak ja osobiście (pracuje w branży stomatologicznej) jestem przeciwnikiem wybielania zębów. Ze względu na wymysl 21 wieku ludzie wierzą w trend, że białe zęby są super. Białe, serowe zęby z okładki gazet! Czy to jest fajne? Dla wielu tak… pamiętajmy, że są to substancje (w gabinecie, czy paski zakupione w sklepie) które wynikają w szkliwo zębów aby zmienić ich naturalna strukturę poprzez zmianę odcienia. W gabinecie zazwyczaj jest to stężenie ok. 35% a paski zawierają ok 5%. Po takich zabiegach nie tylko oslabiamy zęby, ale są bardziej narażone na uszkodzenia i powrót do naturalnego koloru w stopniu dwukrotnym! Przede wszystkim trzeba się ograniczać, pamiętamy że przy wybielaniu zębów nie można spożywać coca coli, buraków, kawy, herbaty i innych produktów bawiących. Jesteśmy narażone na wrażliwość, przy mówieniu na wietrze sprawia to ból, dziąsła przy szczotkowaniu krwawia.
Jeśli chodzi o pasty wybielajace to zawieraja one tylko środek ścierajacy a nie substancje wybielajace!.
W ciąży należy moim zdaniem kategorycznie się z tym wstrzymać, pamiętajmy jednak ze zęby w ciąży są słabsze, dbamy o nie a nie wydziwiajmy bo kolor zębów jest tutaj najmniej ważny, lecz próchnice dziecko otrzymuje od nas juz będąc w brzuchu.
Pozdrawiam. A.

Co do słabości naszych zębów to w zupełności zgadzam się z Aleksandrą , ja dbałam o zęby chodziłam do stomatologa leczyłam ale po porodzie i tak zaliczyłam maraton u dentysty. Więc jeśli to nie jest sprawa dla Ciebie życia i śmierci to się wstrzymaj lub skonsultuj z lekarzem.

oj ja z zebami wojuje do teraz wiec wstrzymalabym sie :wink: wybielanie zebow niszczy szkliwo przez co prochnica ma uzywanie… a w ciazy zeby wrazliwe baaardzoo, po co sobie narobic klopotu?

Chyba macie rację. Lepiej wstrzymam się z tym wybielaniem. Po co sobie kłopotów dokładać.

Co do wybielania zębów mnie osobiście lekarz powiedział, że w ciąży jest to niezalecane. Jak wrócę do domu swojego to znajdę taki fajny miałam informator od lekarza, co można a czego lepiej unikać jeśli o zęby chodzi z czasie ciąży.
Wybielanie zębów ale jaką metodą też jest ważne. Bo np plastrami cytryny nie zaszkodzi na pewno, ale w gabinecie stomatologicznym mogą odmówić wybielania.
Co do zębów mnie np lekarz lecząc zęby założył tylko bazę taką twardą (taką jak się zakłada jak lekarstwo się ma tylko jeszcze twardsza zrobił. Pytałam czemu nie założy mi plomby po prostu i stwierdził, że już wielu pacjentką po ciąży szybko się popsuły, powypadały plomby te z okresu ciąży. I że z tym podkładem mogę chodzić i rok i nic się nie powinno dziać, a nie będę później musiała drugi raz płacić. No i fakt trzyma się juz prawie 10 miesiecy. Dobrze czasem mieć stomatologa, który doradzi, a nie idzie tylko na ilość.

Kikacu tu masz racje dobry stomatolog jest na wage złota:)

paski wybielające i żele są niezalecane, nikt nie wie, jaki wpływ na płód ma np. tlenek karbamidu, odradza się je nawet przy karmieniu piersią. a już wybielanie w I trymestrze to pomysł najgorszy z możliwych. dobry dentysta też nie zdecyduje się wybielić Ci zębów, nie tylko ze względu na wpływ zastosowanych substancji na dziecko, lecz także ze względu na wrażliwość dziąseł w czasie ciąży. mnie krwawiły przy zwykłym myciu zębów - nie wyobrażam sobie, co mogłoby się dziać przy wybielaniu.

A. Sosnowska, myślisz, że skala Apgar określa wpływ stosowania środków wybielających na dziecko? co z tego, że jest 10/10. wiesz, że używanie różnych substancji może dać o sobie znać po kilku tygodniach, miesiącach lub latach?

Tutaj zgodzę sie z Aleksandra. To ze bylo 10/10 to nie znaczy ze wybielanie w okresie ciazy jak tez karmienia jest bezpieczne dla dziecka. Ja z Takumi zabiegami napewno bym poczekała, no po co później zastanawiać sie, czy dana wada u dziecka nie wystąpiła z powodu wybielaniami. Myślę, ze jak odłożymy taki zabieg na później nic sie nie stanie, bo to nie chodzi o nasze zdrowie tylko o wygląd, dlatego takie jest moje zdanie. A jeżeli mamy zaufanego dentystę i dobrego, który zna sie na rzeczy to napewno tez odradzi nam taki krok. W ciazy jak tez po byłam stała klientka na fotelu dentystycznym, dlatego myślę że na pierwszym miejscu to zdrowie zębów, a na końcu ich upiększanie.

Kobieta która pije alkohol i pali w ciąży ,urodzi dziecko 10/10 pkt to też przecież nie znaczy ze to nie zaszkodziło .Dopiero potem gdy dziecko ma kilka lat wychodzi na przykład astma czy inne niepożądane skutki tych zachowań . Również tutaj zgodzę sie ze stwierdzeniem że lepiej jest mieć żółte i zdrowe zęby a nie białe i zepsute :slight_smile:

Jak chcesz by zęby lepiej wyglądały to polecam dobrą paste do zębów typu blend-a-med i mycie nią zębów po 2-3 razy dziennie po 2-3 minuty i po kilku dniach zobaczysz efekt :smiley:

Tak robię mamavan ale pasty zawierają drobiny ścierne a paski jakieś tlenki.I po paście nie widzę wybielających efektów, a gdy kiedyś użyłam pasków to różnica diametralna.
A może macie jakieś pomysły na dobrą wybielającą pastę właśnie?
Niby nawet niektóre szczoteczki są wybielające, ale nie używałam-nie mam pojęcia czy w to wierzyć.

Wpływ środka wybielajacego na płód mozliwe, ze odbije się na dziecku za kilka lat w postaci niedorozwoju szkliwa, osłabienia zębów. Słuchajcie całą ciążę dbacie o siebie, więc może nawet z tym można zaczekać? Ja osobiście nie polecam wybielania zębów, jak się ktoś upiera Proszę bardzo. Jest to dla mnie wyrzucenie pieniędzy w błoto.

Ja bym poczekała, aż do końca karmienia. Wybielanie to akurat już jest widzimisię, a nie konieczność. Co innego leczenie zęba w ciąży, bo sypią się jak szalone.

spróbuj past optycznie wybielających - nie zmieniają koloru szkliwa, tylko np. zostawiają na zębach jakąś warstwę, która optycznie wybiela albo barwią dziąsła na czerwono, dzięki czemu zęby wydają się bielsze. tak, są takie wynalazki, choć sama nie stosowałam :slight_smile: parę lat temu była moda właśnie na taką czerwoną pastę, może na allegro poszukaj, ale też poczytaj, czy można używać ją w ciąży.
z optycznych polecam taką niebieską signal, lubię i używam.

raczej nie polecam… zęby w ciąży są wrażliwe… a po porodzie to już w ogóle;) wstrzymaj się i zobaczysz jaka będzie ich kondycja po?:slight_smile:

Nie można wybielać zębów w ciąży. Także nawet nie można prześwietlać zębów