Hej. Dołączyłam tutaj już jakiś czas temu. Mam takie pytanie. Czy macie problem po porodach ze współżyciem ? Mam taki trochę wstydliwy problem. Raz, że po stosunku, pochwa jakby puszczała bąki, a po wyjściu z basenu jakby wylewała się woda ![]()
Polecam urofizjoterapeute. Zbada miesnie, dni miednicy, powie jak cwiczyc zeby wrocic do formy. No i zalezy ile minelo po porodzie.
Pewnie masz słabe mięśnie dna miednicy. Idź do jakiegoś fizjoterapeuty uroginekologicznego podpowie ci jak ćwiczyć
Dokładnie jak dziewczyny piszą konsultacja i ćwiczenia
Fizjo uroginekologiczny z pewnością pomoże!
Sama po porodzie byłam pod jego opieką i dobrał odpowiednie ćwiczenia wzmacniające mięśnie dna miednicy. Proponowal również róznego rodzaju aplikacje i urzadzenia, jtore pomagały uzyskać oczekiwane efekty
A ile minelo od porodu ? Moze to minie a jak nie to fizjoterapeuta napewno pomoze
mi bardzo pomogl w ciazy
Nie znam tego problemu , najlepiej zapytać lekarza na pewno jakoś poprowadzi co robić
Puszczanie tzw bąków po współżyciu jest normalne, ponieważ jest jakby “wtłaczane” tam powietrze i ono później uchodzi. Nasila się to szczególnie po porodach lub gdy mięśnie dna miednicy są osłabione. Na to moga pomóc ćwiczenia Kegla. Na pocieszenie, czasami mi też się takie coś zdarzało, ale o dziwo, było to przed porodem. A po porodzie przeszło xd chyba musiałam się więcej skupić właśnie na ćwiczeniach Kegla i tym sposobem, nieświadomie, wyeliminowałam ten problem.
To normalne, że po porodzie pochwa się rozluźniła
Warto pójść do fizjoterapeuty, pokaże jakie ćwiczenia wykonywać, bo jeśli się wzmocni mięśnie powinno być lepiej!
U mnie było podobnie! Przed porodem też miałam takie dolegliwości
W czasie ciąży musiałam ćwiczyć mięśnie Kegla, bo miałam lekkie nietrzymanie moczu i te “bąki” ustąpiły ![]()
Ja pierwsze rodzilam przez cc, nie rodzilam naturalnie i nie mialam z tym problemu , warto skonsultować sie z dobrym fizjo na pewno doradzi
Ja teraz mam dostc mocny prblem z nietrzymaniem moczu w pierwszej ciazy wgl tego problemu nie bylo
Spokojnie, mysle ze nie jestes sama. To co opisujesz to tzw. „gazy pochwowe” i czesto pojawiaja sie po porodach, bo miesnie dna miednicy sa oslabione. Woda po basenie tez moze sie zatrzymywac w pochwie i potem wyplywac – to tez typowe.
Najlepiej pomagaja cwiczenia Kegla albo fizjoterapia uroginekologiczna, bo wtedy miesnie sie wzmacniaja i problem stopniowo znika. Wiele kobiet ma takie doswiadczenia po porodzie, wiec nie ma sie czego wstydzic ![]()
Nie tylko po porodzie, ja przy jednej z pozycji tez mam tak i strasznie to wybija z rytmu a mialam dwie cesarki.
Chodzi tez o powietrze ktore jest wtlaczane przy odpowiednim kącie i nie zawsze da sie cos z tym zrobic.
Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi. Mega mi ulżyło, że nie tylko ja mam taki problem. Ćwiczenia Kegla zaczęłam robić, ale mam wrażenie, że u mnie efekty są słabe
Fizjoterapię też biorę pod uwagę, bo sporo z Was to poleca. Zastanawiam się też nad zabiegiem, bo chciałabym czuć się pewniej w swoim ciele. Jeszcze nic nie zdecydowałam, ale czy któraś z Was myślała o takim rozwiązaniu
Daj sobie czas na spokojnie
Na to na pewno potrzeba duzo wiecej czasu aby pomoglo
A ile minelo po porodzie ? Bo to wazne, mysle ze wczesniej niz rok po porodzie to nikt sie nie podejmie plastyki. Moja ginekolog zaczela przygode z taka medycyna estetyczna i mowila mi ze odzew jest ogromny, ale nim to poleca to najpoerw urofizjo, ćwiczenia i czas
Nie jesteś sama. U siebie też zauważyłam taką właśnie zmianę. Ewidentnie jest to efekt, skutek uboczny porodu naturalnego. I cofnąć tego zupełnie się nie da. W niektórych pozycjach seksualnych pochwa ma.prawo pierdzieć.
Warto jednak skonsultować to z urofizjoterapeutą. No i trochę poćwiczyć żeby na starość nie było gorszych problemów.
Kochana już sporo czasu
kilka ładnych lat
A jesteś może obeznana co do plastyki ? Dowiadywałaś się może jak to wygląda ?