Nie wiem czy tylko ja mam ten dylemat czy Wy też. Czasem jak robię zakupy to przy wodach stoję kilka minut nim wybiorę jakaś bo wybór w sklepach ogromny.
Pamiętam jak rok temu koleżanka w pracy mówiła że najlepsze wody to te których nazwy kończą się na -anka, czyli Cisowianka, Nałęczowianka itp.
Ostatnio zaczęłam o tym czytać by właśnie sprawdzić czy mój wybór jest dobry. Gdyż wody powinno się pić minimum 2.5 litra dziennie.
W czasie ciąży woda jest bardzo ważna gdyż jest niezbędna do produkcji płynu owodniowego oraz prawidłowego rozwoju i funkcji tkanek płodu, przede wszystkim komórek ośrodkowego układu nerwowego, które są szczególnie wrażliwe na jej niedobór. Jak dla mnie jest to poważne więc i wybór wody musi być dobry. Tym bardziej że prawidłowe nawodnienie w ciąży może likwidować poranne nudności i wymioty, zaparcia czy też infekcje dolnego odcinka dróg moczowych.
Te 2.5 litra to też taka odgórna granicą. Ale teraz lato - upały dają w kość, dużo się pocimy więc teraz najbardziej musimy o siebie dbać i poziom wody uzupełniać.
A więc przy wyborze wody warto czytać ulotkę. A więc dobra woda powinna pochodzić z naturalnych zbiorników podziemnych i być rozlewana do butelek bezpośrednio przy ujściu, aby nie była czasami przewożona w cysternach. To jest główny punkt taki. Woda musi mieć właśnie atest czystości chemicznej i mikrobiologicznej. Ważne są też składniki mineralne : wapń, magnez, sód, jod itp. i jak sprawdziłam mamy trzy rodzaje wód: wysoko, średnio i niskozmineralizowane. Te pierwsze zawierają 1500-4000 mg składników mineralnych na litr ( magnez,wapń,sód,potas,chlorki,wodorowęglany,siarczany,jod). Te średnio - 500-1500 mg/litr. zazwyczaj mają one w składzie sporo magnezu i wapnia, mogą pokrywać nawet 10% dziennego zapotrzebowania.a więc systematyczne picie takich wód uzupełniają w dużym stopniu niedobory tych pierwiastków. No i te niskozmineralizowane - 50-500 mg/litr.
Ogólnie rzecz biorąc specjaliści polecają wody sredniozmineralizowane zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Jednakże kobietom w ciąży poleca się te niskozmineralizowane gdyż przyjmują suplementy diety. Poniżej wrzucam taka ściągawke na nazwy wód które najlepsze w danym rodzaju i jaki procent mają tych pierwiastków mineralnych. Jednakże trzeba sprawdzić jakie witaminy się przyjmuje gdyż jeśli mają braki wapnia i magnezu to warto od czasu do czasu pić wodę sredniozmineralizowana…bo wiadomo że w ciąży zapotrzebowanie na magnez wzrasta nawet dwukrotnie…
U mnie króluje Nałęczowianka, jurajska czasem kropla Beskidu. A jak u Was ? Zwracacie uwagę na te składniki mineralne ?
Zależy od organizmu, jego zapotrzebowania.
Ja skòo mam tendencje do kamieni nerkowych wapniowych powinnam unikać wody, która zawiera dużo tego pierwiastka. Faktycznie kiedyś sprawdziłam i różnice w składzie wód są niekiedy ogromne.
Teraz to na wszystko trzeba patrzeć nim cokolwiek się włoży do koszyka. Dobrze że teraz okres letni prawie więc poziom wody w organizmie można wyrównać jedząc arbuzy
Żywiec Zdrój i Kropla Beskidu mają około 40 mg /l kationów wapnia, a już Muszynianka ponad 100, Staropolska 300!!! Ale wszystko zależy co komu potrzeba. Przy osteoporozie takie wysokie wartości są akurat zbawienne
Ja dostałam w prezencie butelkę z filtrem i jest najlepsza!!!500ml wlewam wody i piję przefiltrowaną. Nie muszę targać zgrzewek wody, wygoda . POlecam!!!
Też myślałam o butelce ale wg mnie praktyczniejszy jest filtr. Wyedy z filtrowanej wody może korzystać cała rodzina. Filtrowaną wodę używamy do kawy, herbaty, zup - wszystkiego
Mi przypadły do gustu wody z primavery i Muszynianki - ta druga często ma czegoś wiecej w składzie, ja zawsze wybieram z potasem przez moje niedobory ale widzialam tez z jodem, wapniem. Dzieciaczkom daje primavere ale nie wiem czemu mam takie zboczenie ze do picia dzieciom zawsze musze przegotować. A najbardziej lubie w smaku wode od tesci - prosto z studni, przejrzysta jak z butelki, bez chloru i smak ma podobny wlasnie do tych butelkowych Nooo i zawsze zimna
Ostatnio na ten temat był artykuł w “M jak Mama”. Wody typu Muszynianka kobiety w ciąży mogą pić jedynie okazjonalnie. Do takiego codziennego picia polecano takie w stylu Kropla Beskidu. Jestem u rodziców i nie mam tego tekstu pod ręką, ale w piątek mogę wrzucić zdjęcie jeśli chcecie.
Ja duuuużo przed ciążą wybierałam Cisowiankę. Dla mnie jest smaczna i ma wygodną butelkę Jak nie ma w sklepie to sięgam po Kingę Pienińską albo Dobrowiankę.
Majupa następnym razem jak będę zakładać wątek nowy sprawdzę wszelkie gazety czy aby nie było takiego artykułu. O wodzie był miesiąc temu w M jak mama, rok temu w Zdrowie a dwa lata temu może w Dziecko bo to temat tabu na wakacje.
Ja niestety info znalazłam w necie, wpisz sobie w Google to zobaczysz ile takich samych artykułów ci wyskoczy i wszystkie na jedno kopyto. A zdjęcie tej ściągawki dostałam od kumpeli. Ona mi podsyła takie różności. Tak samo jak ten test na to czy jesteśmy przesądni. Ale nie ukrywałam skąd go mam tylko wprost napisałam że od znajomej i wkleilam go dla zabawy bo kiedyś już sporo pisaliśmy na temat przesądów kiedyś zakładałam wątek gdy znalazłam fajny artykuł w gazecie ale to też pisałam wprost że z gazety. Nie lubię gdy mi się zarzuca plagiat gdyż jeśli kopiuje to piszę to wprost. Teraz zaczęłam trochę więcej czasu tu spędzać by tak zapełnić ta ciszę w domu gdy dzieci śpią bo mąż nadal w szpitalu…może to był głupi pomysł…przepraszam, jak co to mijajcie artykuł. Miłego dnia dziewczyny
Ewcia zakładaj jak najwięcej nowych lubie czytać twoje wątki jak i wypowiedzi. Tak samo jak Kasi S. Tez ma zawsze do powiedzenia duzo i z sensem
Bez urazu dziewczyny bo kazdej z nas wątek i wypowiedzi sa wartościowe i przydatne
Rewers bo ja też nie zakładam byle co tylko takie które są mega wartościowe lub są godne dyskusji. Tak jak ten. Chciałam poznać wasze zdanie, co wy pijecie i czym się kierujecie przy zakupie. Nie rzuciłam suchej informacji tylko pytanie do Was…
Ja ewxia tez lubię twoje wątki :-). Ja pije żywiec zdrój. Który nie jest woda mineralną a źródlana. Tak samo julce daje przygotowana żywiec zdrój. Do robienia herbaty kawy i gotowania używam wody z dzbanka filtrujacego.
Co do wody. To należy pamiętać ze butelek pet nie należy ponownie napełniać.
Pamiętam ze kiedyś sprawdziłam i kupowalam Zawsze wody niskosodowe. Bo ważny jest stosunek potasu do sodu w organizmie. A niestety przez sól która jest wszechobecna w jedzeniu czesto w organizmie stosunek sodu do potasu jest zaburzony.
Ja dziś robiłam zakupy w polo markecie i pierwszy raz rzuciął mi się w oczy woda Staropolanka 2000 albo jakoś tak…teraz powiem Wam ze więcej uwagi zwracam na same nazwy nawet ;)))
ale tej Kingi Pienińskiej o której pisała majupa i chyba była też na tej zrzutce zdjęciowej to jeszcze nie słyszałam i nie widziałam też …
Ewcia88, czy ja Ci gdzie zarzuciłam plagiat? W żadnym wypadku! Bardzo dobrze, że założyłaś taki wątek, bo to jest bardzo ważna sprawa Napisałam tylko jedno zdanie, że artykuł o tym był w gazecie, którą regularnie kupuję Jeśli jakoś źle to odebrałaś to bardzo przepraszam, nie miałam takiego zamiaru
Forum ma taką przewagę nad gazetą, że tu się możemy podzielić swoimi preferencjami czy doświadczeniami
Co do samej nazwy wod to nie brala bym jej tak mocno pod uwage… Bo to zwykly marketing. Pamietacie wode bonaqua? Nie zdobyla za duzo rynku… Za to ta sama woda pod zmieniana nazwa kropla beskidu jest juz wiodaca marka na rynku.
Agniejska to ta sama woda? Nie miałam pojęcia! Mam dzbanek z brity i jestem zadowolona choć co pewien czas lubię cały dzban wymienić jak już jest „schodzony”
Powiem Wam szczerze że w pierwszej ciąży jeszcze zwracałam na to uwagę ale potem już nie, tzn chodzi mi o rodzaj wody. ja w ogóle pije dużo wody, przeważnie źródlana, wodę źródlana można pić bez ograniczeń a niektóre naturalne wody mineralne wysoko zmineralizowane nie nadają się jednak do picia dla każdego, zwłaszcza dla dzieci, a moje dzieci piją w szczególności wodę. Wody mineralne (nie wszystkie oczywiście) nie powinny być wypijane w dużej dawce dziennej, dlatego ja wolę wybierać źródlane
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.