Wiem ze wniosek EKUZ przeznaczony jest dla osób ubezpieczonych w NFZ, członków rodzin zgłoszonych przez osoby ubezpieczone, osób nieubezpieczonych posiadających prawo do świadczeń na gruncie przepisów krajowych, których wyjazd do innego niż Polska państwa członkowskiego UE/EFTA jest związany z pobytem czasowym, tj. wyjazd turystyczny , wyjazd w celu nauki (szkoła/studia) lub inny wyjazd czasowy, który nie jest związany z wykonywaniem pracy, przeniesieniem miejsca zamieszkania lub uzyskaniem leczenia planowanego.
Jak długo czeka się na karty ? Czy zdobywa się je od ręki??
Mi taka kartę wydali od ręki w wojewódzkim oddziale NFZ.
Należy złożyć odpowiedni wniosek , i albkdriga elektroniczna albo osobista odebrać
Tak - od ręki w oddziale NFZ
Ale najszybciej jest załatwić jąod ręki / czyli jechać osobiście- wypełnić bardzo szybki wniosek składający się z podania - imienia i nazwiska, nr pesel , data i podpis - od razu, bez zbędnego czekania otrzymujemy kartę EKUZ, która ważna jest cały rok od momentu jej wydania przez NFZ.
Można także komuś złożyć i odebrać w niosek / potrzebne jest tylko upoważnienie.
Ode mnie wymagało jeszcze zaświadczenia z pracy, że odprowadzają jest składka zdrowotna
Ode mnie nie wymagali zaświadczenia z pracy
Na miejscu wszystko można załatwić