Włókniak pod pachą

Hej, pod prawą pachą mam dość dużego włókniaka ktory boli mnie jak go dotykam denerwuje mnie to i chciałabym go usunąć,
Tylko nie wiem czy iść do dermatologa czy pozbyć się go samemu, jeżeli lepiej iść do lekarza to czy ktoś wie jak wygląda takie usuwanie i czy jakoś mocno boli? Z góry dziękuję za pomoc i bardzo przepraszam za moje nieogolone pachy ale nie miałam czasu się ogolić :grin:

Ja miałam włókniaka usuwanego przez chirurga. Raczej sama bym nie usuwała na własną rękę. W pierwszej kolejności najlepiej udać się do dermatologa, zeby ocenił zmianę i ewentualnie pokierował dalej. Ja miałam dużego włókniaka na przedramieniu i zostałam pokierowana do chirurga, miałam wszystko w ramach NFZ ale to było dawno, jakieś 15 lat temu.

Na pewno najbezpieczniej będzie udać się na wizytę do dermatologa :wink:
On oceni tę zmianę i pokieruje dalej co z nią można zrobić :blush:
Często dermatolodzy też usuwają takie zmiany, nie koniecznie od razu musi skończyć się to chirurgicznym usunięciem, więc na pewno w pierwszej kolejności konsultacja :wink:

Na własną rękę nie ma co “kombinować” :blush: to Twoje zdrowie :blush:

A odnośnie dolegliwości bólowych to na pewno wszystko zależne od Twojego progu bólowego, sposobu w jaki będzie to usuwane,.więc na pewno dermatolog odpowie na większość nurtujących Cię pytań w tym zakresie :blush:

Najlepiej iść do dermatologa

dermatolog może ci to usunąć
jest kilka sposobów
krioterapia
laser
wypalenie pradem o wysokiej częstotliwości
chirurgicznie (jak jest duzy i twardy)

Mam takiego samego przy prawej brodawce sutkowej. Byłam u dermatologa i miałam robioną dermatoskopię. Jest to łagodna zmiana . Dostałam skierowanie do chirurga i chirurg powiedział że można zostawić ale lepiej usunąć bo jestem w ciąży i przy karmieniu będzie przeszkadzać . W przyszłym tygodniu idę usuwać , zabieg podobno trwa dwie minuty . Znieczulenie takie zewnętrzne i dwa szwy albo nawet sam plaster.

Jak będę po zabiegu dam znać czy bolało co i jak.

Poszukaj dermatologa który to robi, wtedy może Ci to usunie już na danej wizycie.
Napewno warto to pokazać lekarzowi oceni zmianę a następnie podpowie jakim sposobem usnąć.
Ja wiele razy usuwałam znamiona i zawsze jest to w znieczuleniu miejscowym wiec nie bój sie napewno nie będzie to bolec :smiling_face:

Zdecydowanie idź do dermatologa :wink: oceni zmianę i dobierze odpowiedni sposób usunięcia :smiling_face_with_three_hearts:

Absolutnie nic nie usuwaj sama! Możesz zrobić więcej szkodzi niż pożytku. Idz do dermatologa ew chirurga i oni Cię pokieruja co i jak.

Nie chce straszyc ale moj sasiad sobie sam usunal … przez kilka tugodni mu sie babralo to… no nie wygladalo to fajnie. Jak poszedl do lekarza bylo juz za pozno… zrobil sie stan zapalny wdalo sie zakazenie potem sepsa i zmarl :frowning:

1 polubienie

Ja udałabym się do dermatologa i poprosiła o opinię co do usunięcia. Na własną rękę niczego bym nie robiła , zwłaszcza jeżeli boli. Z takimi znamionami itp. nie ma żartów , wszystko pod kontrolą specjalisty.
Usunięcie podejrzewam , że byłoby chirurgiczne. Ewentualnie laserem , ale to już ocenia specjalista

Ja też chciałam iść usunąć , ale zaszłam w ciążę i dopiero po ciąży pójdę , ale to właśnie trzeba do dermatologa iść , nić samemu

1 polubienie

W miejscu w którym pracowałam lekarz wymrażał takie zmiany ciekłym azotem. Też uważam że najpierw dermatolog, a potem się zobaczy co dalej.

1 polubienie

Ja jak przestanę karmić to też chcę pousuwać takie wloknikaki kilka mam , ale sama bym nic z tym nie robiła
@Nicia113 jabtez miałam tym robione , ale po tym i tak po czasie mi odroslo

1 polubienie

Też słyszałam że po tym zamrażaniu odrasta. Chyba że to zależy od rodzaju zmiany :thinking:

1 polubienie

Idź do chirurga usunie ci to bez problemu. Ja miałam pod pachą pieprza który mi starsznie przeszkadza. Usunęłam i mam spokój :grin:

1 polubienie

Ja od razu z pieprzykami chce iść

1 polubienie

dasz nam znać czy bolało, chociaż przy znieczuleniu nic nie bóli :blush:

1 polubienie

Trzymam kciuki żeby gładko poszło :slight_smile:

1 polubienie