Hej dziewczyny, podpowiedzcie mi proszę, jak wybrnąć najkorzystniej z sytuacji, ponieważ moją księgową temat przerósł. Prowadzę własną działalność, korzystam z ulgi na start. Przychody mam niskie, bardziej dokładałam do biznesu przez te pierwsze miesiące. Jestem w ciąży. Które rozwiązanie wybrać:
1. Zawiesić działalność, nie ponosić w związku z tym żadnych dalszych kosztów i po porodzie złożyć wniosek o świadczenie rodzicielskie (kosiniakowe) 1000 zł/miesiąc
czy
2. Prowadzić działalność dalej, ale zacząć odprowadzać podwyższoną dobrowolną składkę chorobową – nie jestem jednak za chiny w stanie obliczyć, ile powinnam wpłacać, żeby otrzymać zasiłek macierzyński w takiej wysokości, żeby to w ogóle miało sens – tzn. żeby nie zjadły mnie koszty miesięczne.
Kurczę najlepiej jakby ktoś ci z doswiadczeniem w tej branży pomógł . Ale jeśli musisz dokładać do interesu to opcja pierwsza dla mnie wydaje się lepsza
-czy są inne osoby zatrudnione które będzie pracować pod Twoja nieobecność
-policzyć zyski i wydatki żeby spr czy będzie opłacało się prowadzenie działalności (jeżeli ponoszone są straty to trzeba z czegoś i tak je pokryc)
- zastanowić się czy z czasem firma ma szansę na większy rozwój i przynoszenie większych zysków.
Zrobić tabele gdzie wpisze się plusy i minusy po czym podjąć decyzję co dalej robić. Jeżeli firma nie będzie przynosić zysków, a Ty nie będziesz miała czasu pracy ze względu na dziecko to może lepiej zawiesić..
Chociaż najpierw warto.udac się do doradcy finansowego na poradę.
Skoro księgowa przerósł temat .. to proponuję znaleźć lepsza która poradzi co zrobić żeby wyszło korzystnie. Ja sama mam działalności i wiem że dobry księgowy to skarb. Tyle że ja jescze mam etat i z tego tytułu teraz mam macierzyński .
Znajdź kogoś kto dobrze ci poradzi, poszukaj na lokalnych grupach sprawdzonego księgowego. Umów się na spotkanie a może ktoś co lepiej poradzi i nie trzeba będzie.zaiwszac działalności
no powiem Ci, ze jak dla księgowej to ciężki temat to tym bardziej tu nic konkretnego nie usłyszysz. Najlepiej porozmawiać z dobrą księgową bo ona powinna się na tym znać.
Jakby dla osób nie siedzących w temacie to mimo wszsystko magia
sama też musisz ocenić czy jesteś w stanie na początku swojej działalności mieć duże przychody by jednak jakiś zysk był i to macierzyńskie nie było niskie
Dziewczyny, nie piszcie mi, że muszę znaleźć lepszą księgową, bo doskonale sobie z tego zdaję sprawę :D Ale teraz nie mam na to przestrzeni.
Prowadzę prostą działalność jednoosobową. Większość spraw około-księgowych ogarniam sama.
Napisałam tutaj bardziej pod kątem tego, że może któraś z mam była w podobnej sytuacji i jest w stanie coś doradzić lub ktoś się zna lepiej na księgowości i ZUSie niż ja (i moja księgowa :P).
Myślałam o zwróceniu się z zapytaniem do ZUSu, ale powiem szczerzę, że do końca tego nie czuję - tzn. że faktycznie wskażą najlepszą dla mnie (a nie dla siebie) opcję finansową. Szczególnie, że czytałam, że ZUS bardzo lubi wszczynać kontrole u podmiotów, które "nagle" zaczęły wpłacać podwyższone składki chorobowe.
Ja nie prowadzę działalności więc nie pomogę. Miałam zacząć ale ze względu na macierzyński i 2 dzieci zrezygnowałam.. jednak zysk musi być na tyle duży żeby pokryć koszty i jak i opłaty zus...
Jeżeli to prosta działalność jednoosobowa, to wydaje mi się, że chyba najbardziej sensowna będzie ta pierwsza opcja. Kojarzę, że moja znajoma też zawieszała działalność, gdy w ciążę zaszła, bo to jej się najbardziej opłacało. No ale tu musisz się zastanowić, czy Tobie też będzie się to opłacać, bo każda działalność ma inne przychody.
Z takim problemem chyba najlepiej byłoby się udać do doradcy podatkowego. Sama jestem księgową, ale nie jestem w stanie doradzić co będzie bardziej opłacalne, na podstawie tych informacji. Tak na czyja, to zawieszenie działalności wydaje się być bardziej sensowne w tej sytuacji.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.