Wkładanie rączek do buzi

Witam, mój synek 1 grudnia skończy 3 miesiące od dwóch, trzech dni wkłada rączki do buzi. Powiedzcie mi czy to normalne? Głodny nie jest :slight_smile: Smoczek wypluwa i wkłada mimo wszystko rączkę :slight_smile:

Po prostu odkrył, że ma rączki i tak poznaje świat. Ale Samantka podesłała Ci dużo wątków, więc zapraszam do lektury :slight_smile:

Mój synek od długiego czasu tak robi i to całkiem normalne, tylko trzeba Go kontrolować, bo czasem wkłada za głęboko.

ojj mój tez niekiedy za głeboko wsadza paluchy xD smieje sie ze lada moment to do samego gardła je wciągnie

No w końcu gardło też trzeba zbadać i wymacać :wink:

Mój też wkłada palce i czasami całą rękę do buzi. Ślina leci, a on się tym nie przejmuje.

To oczywiście normalne! Każdy maluszek tak robi pierwsze rączki, a pózniej stópki.

Moja Córcia robi dokładnie to samo. Trzeba pilnować, żeby miała dokładnie obcięte pazurki, bo tak zapalczywie je wpycha, że już raz się skaleczyła.

Taki etap - moja też wcina ręce i to czasem dwie na raz próbuje :stuck_out_tongue:

Tak oczywiście jest to normalne,każde dziecko tak robi i wkłada całe rączki do buzi,mój synek robi już tak jakoś koło 3 miesiąca,ciągle te rączki pcha do buzi,a czasami tow próbuje dwie naraz :slight_smile:

Ja z moją córeczką chodzę na rehabilitację i pan fizjoterapeuta mówi ze jeśli dziecko wkłada rączki do buzi to jest objaw że dobrze się rozwija nie można zabraniać tylko cieszyć się ze mamy zdrowe maleństwo.

Dokładnie, jest to pewien etap, mój mały jak pisze AnnaMa też próbuje już z dwiema rączkami. Do tego strasznie się ślini, muszę go przebierać kilka razy dziennie.

To całkiem normalne i nie należy się tym przejmować :slight_smile: to jest kolejny etap (jeden z wielu) w rozwoju dziecka. Problem byłby gdyby dziecko nie wkładało rączek do buzi. Poprzez wkładanie rączek do buzi dziecko poznaje świat :slight_smile:

Maluszek po prostu zczaił, ze ma takie super narzędzie jak rączki :slight_smile:

Raczki w buzi to smieszna sprawa. Moj maly jak pierwszyy raz wlozyl reke do buzi to zrobil takie mega oczy ze zdziwienia. Zaczal poznawac swiat namacalnie;) w buzce sa najlepiej rozwiniete receptory odbierania bodzcow dlatego wszystko za jakis czas bedzie ladowalo w buzi;) dziecko dzieki temu lepiej poznaje smaki, ksztalty, faktury przedmiotow;)

Dzieciaczek poznaje siebie :slight_smile: I zazwyczaj pierwsze co zauważa to swoje rączki :slight_smile: U nas rączki są już też od paru tygodni(Mateusz ma 3 miesiące) ale już powoli lądują w buzi zabawki :slight_smile: boję się co będzie następne :smiley:

Raz, że poznaje świat, a dwa, że to już czas, kiedy mogą go swędzieć dziąsełka przed pierwszymi zabkami :slight_smile:

Dokładnie dziewczyny. taka kolejność najpierw rączki a później i stópki będzie do buziaka pchał :slight_smile:

Wkładając cos do buzi dziecko poznaje swiat. U nas też synek najpierw zaczął wkładać rączki do buzi a jak był bardziej sprawny to nóżki. U nas rączki wkładał też z tej racji, ze zaczęły pojawiać się ząbki.

To zupełnie normalny objaw- tylko sie ciesz, ze masz książkowe dziecko, potem zacznie wkłądac do buzi stópki.