Witamina K a bóle brzuszka

Mam takie pytanie:czy witamina K i podawanie jej noworodkowi może wpłynąć na to że malec będzie miał problemy z brzuszkiem,kolki i problemy z wypróżnianiem??Spotkałam się z taką opinią i w sumie to mnie to zaskoczyło.

Nigdy czegos takiego nie słyszałam. Aczej nic nie powinno sie dziac po podaniu wit. K. Dzieci w okresie jej podawania czeto mają kolki, ale ja bym ich nie wiazala z podawaniem tej witaminy.

Również nigdy nie słyszałam o takiej opinii i wątpię, iż wit. K może wywołać takie skutki uboczne.
Sądzę, iż większe i gorsze skutki może wywołać niedobór wit. K, niż problemy z brzuszkiem w okresie noworodkowym czy niemowlęcym. A tak jak pisze Beata okres noworodkowy jest takim czasem, gdy te problemy występują

Nigdy o takim czymś nie słyszałam , także jestem zadnia że niedobór witaminy K może spowodować problemy

Osoba która mi to mówiła stwierdziła,że po tym jak odstawiła witaminę problem minął,a jak wróciła po kilku dniach to od nowa.

Wolałabym podawać wit K mimo tego, ze sa kolki. Skutki niepodawania mogą byc duże.
Zawsze mozna probowac z lekami ktore kolke złagodzą.

Ja wcześniej się z tym nie spotklałam i nie uważam aby miało to większy wpływ na takie zachowanie dziecka . Być może twoja znajoma powinna tylko zmienić firmę z której podaje witaminkę , a może robi coś źle w trakcie jej podawania . Nie wiem jak to tam jest ale raczej nie ma to wpływu . Trzeba przyjżeć się ulotce z witamin i tam powinno pisać czy mogą wystąpić skutki uboczne oraz jak tak to jakie .

Ee mi sie wydaje ze to jakies kolejne rewelacje. Ja bym dawala nawet gdyby to powodowalo kolki, skutki niedoboru witaminy K moga byc duzo powazniejsze.

no niestety część dzieci reaguje w taki sposób na przyjmowaną witaminę K - bóle brzuszka czy kolki, trzeba pomasować brzuszek, bo niedobór witaminy może bardziej się odbić na zdrowiu

Witam
Też słyszałam takie opinie. Grupa ekspertów, która przygotowała zalecenia zgodnie ze światowymi standardami nie podaje takich objawów jako objawy nietolerancji wit. K. Tym bardziej, że jest to witamina, która po 3 miesiącu życia jest produkowana przez florę bakteryjną jelita dziecka. Bóle brzuszka czy zaburzenia w oddawaniu stolca mogą być spowodowane inną przyczyną. Wit K podajemy malutkim wcześniakom i naszym, czasami bardzo chorym dzieciom i nie obserwujemy nietolerancji.
Pozdrawiam