Witamina D3 w ciąży

Czy można stosować witaminę D3 w dni słoneczne? ostatnio słyszę na ten temat różne opinie i już sama nie wiem

najbezpieczniej sprawdzić poziom wit D3 w badaniu krwi, ja takie badanie robiłam zimą ponieważ nie toleruję laktozy i unikam produktów mlecznych, poziom jednak był w normie więc nie suplementowałam.
teraz latem raczej nei ma potrzeby suplementacji bo nam się witaminka sama wytwarza pod wpływem promieni słonecznych ;0

Ja pytałam pediatry to powiedział że to jest mało ważne czy lato czy zima, witaminkę D3 podajemy nieustannie do 3roku życia… :slight_smile:

Ja osobiście nie robiłam tego badania krwi, ale ostatnio synkowi oznaczyłam poziom witaminy D3 z krwi. Naprawdę warto, bo nam wyszło troszkę za wysokie i przestałam podawać witaminę.

niestety wit d3 tez mozna przedawkowac

Ja nieustannie przyjmuję witaminę D w ilości 100% zalecanego dziennego spożycia. Ile z tego się wchłania do organizmu to już inna sprawa.

Artan ja w ciąży nie brałam dodatkowo, i miałam sprawdzany poziom, wyszło ponad normę więc jakbym dodatkowo suplementowała to na pewno bym przedawkowała i akurat z tą witaminą trzeba bardzo uważać, wiem o tym ponieważ dużo z nią kiedyś pracowałam i prowadziłam rozmowy z reumatologami i ortopedami. Każdy mówił że przed rozpoczęciem suplementacji należy wykonać bdanie aby określić jej poziom, później systematycznie również trzeba to momitorować.

Ja mam przepisywaną witaminę D3 od endokrynologa na początku ciąży przy okazji badań na tarczycę wyszedł mi bardzo duży niedobór i teraz biorę w tabletkach i badam co 2 miesiące pod stałą kontrolą endokrynologa sama nie zdecydowałabym się na dodatkowe witaminy bo to łatwo można przedawkować a jest to czasem groźniejsze niż niedobór

Ja słyszałam że można