Dziewczyny czy podawałyście swoim noworodkom preparat Innovitum B? Jak reagowały? Bo u nas mega problemy z wypróżnianiem… Już nie wiem jak pomoc- masaże, układanie na brzuszku, termofor nic nie dają
Niestety nie pomogę. A co mówi pediatra?
Może zmiana mleka pomoże? W jakim wieku jest dzieciaczek? U nieco starszych dzieci pomaga szybsze wprowadzenie wody, chociaż generalnie zaleca się czekać z dopajaniem do 6 miesiąca życia.
Noworodek wiec urodzolas teraz ? Gratuluję :)))
A co pediatra na to ?
Warto skonsultować to z pediatrą, bo czasem problem leży gdzie indziej
Ja niestety w tym temacie nie pomogę. Raz miała córka problem z wyproznieniem, Ale to jeszcze w szpitalu. Niestety położne też nic nie podawały, córka męczyła się kilka godzin, obudziła oczywiście cały oddział. Dopiero jak była zmiana położnych, to przyszła do nas inna położna, pomasowała brzuch i powiedziała, że może podać glukozę. Mówiła, że no nie ma na to konkretnych badań. Na jedno dziecko działa, a na inne nie. U nas akurat pomogło błyskawicznie.
No i w domu córka miała problem z wzdęciami, mieliśmy akurat te rurki Frida Windi. Pomogła i na wzdęcia i od razu poszła kupa, ale nie wiem, czy pomaga to bezpośrednio na zaparcia.
Ja nie podawalam, bo na szczescie nie musialam. Ale mysle ze nie tylko Wy macie taki problem po tym.
Wyczytalam na Pan Tabletka że po tym bywaja problemy brzuszkowe.
" Wady Innovitum B:
- olej MCT, który jest tutaj nośnikiem – czasami powoduje u maluszków „problemy brzuszkowe” (analogiczna sytuacja ma miejsce podczas podawania witaminy D w formie kropli olejowych – i wtedy rozwiązaniem jest przejście na preparat na bazie wody, albo tabletkę rozpuszczalną)
- w tym przypadku wada – jest też zaletą – bo i tak wg mnie lepiej olej niż cukier, który deprawuje dziecku od urodzenia smak"
Właśnie zapytaj najlepiej pediatre
Dokładnie to samo czytałam… Nawet w witaminie D mamy ten olej i jak zaczęłam sprawdzać to do większości witamin jest dodawany
Dzięki, 3 tygodnie temu
Taaaak, ja przy starszaku musialam zmienic witamine D3 bo najpoerw podawakismy Ibuvit i wieczory ro byla masakra mimo iz wiedzialam ze najlepiej podawac wlasnie rano. Zmienilam na vigantol i duzo lepiej przyswajal. Teraz przy drugim dziecku odrazu kupilam vigantol
Byłam u pediatry, zaleciła probiotyk - Biogaia, ale dała nam jeszcze skierowanie na oddział, bo maluszek bardziej zżółkł - bo jeszcze się utrzymuje żółtaczka. Neonatolog na ten brak kupki poleciła nam tribudat, lek na receptę, podobno stosują, go od lat na oddziale. Może miałyście styczność z tym lekiem?
Ojej no to musicie się udać , nie miałam styczności z tym lekiem . Ale probiotyk też napewno pomoże
Może ja też powinnam wymienić tą witaminę D - bo na razie odstawiłam mu tylko tą B i sobie odstawiłam żelazo (choć lekarki mówiły, że to moje żelazo raczej wpływu nie ma, a i ta witamina B podobno też nie słyszały żeby zaparcia powodowały)
Tak, byliśmy od razu wczoraj, ale jest ok, z takim poziomem bilirubiny nie się nie robi.
Teraz wygooglowałam szybko ten Vigantol i on też zawiera ten olej MCT, więc to chyba jest na chybił trafił która witaminą akurat podpasuje maluchowi, bo wszystkie mają go w składzie.
Ja ostatnio tez slyszalam o problemach z brzuchem wlasnie spowodowanych tym olejem w witaminie D3. Probiotyk bym wlaczyla jakis tylko tez zwroc uwage zeby nie bylo oleju.
Takz twraz juz kazda witamina d3 ma olej, kiedys byla jakas na wodzie. No i dla mnie najwazniejsze zeby to byl lek a nie suplement
Każda witamina D będzie miała w składzie olej, bo witaminy A D E K są rozpuszczalne w tłuszczach, a nie w wodzie
Tak ale to chodzi o ten konkretnie MCT o którym pisał Pan Tabletka, że może być powodować te problemu z brzuszkiem, miałam np witaminy, tylko to był preparat dla dorosłych, której nośnikiem była oliwa z oliwek