Wieczorna rutyna

Od miesiąca w pokoju syna sa lampki które mają mu pomóc wejść w ten tryb wieczorny . Zasada jest prosta jak jest koło 18 zapalam wszystkie lampki i on już sam mnie pyta „ mamo czy już będzie kąpiel „ i sam gasi światełko kiedy wykona jakąś czynność u mnie to 

🌸kąpiel 

🌸kolacja

🌸mycie zębow 

🌸bajeczką do czytania 

jak wszytskie lampki zgasną to już skończyły się dyskusje „ maaaamo ja nie chce iść spać „ tylko idzie do lozka i nareszcie sam zasypia . Bardzo mi się to sprawdza moja koleżanka też już zrobiła bo wieczorem ma haos w domu �

MamaKinga, ale rewelacyjny pomysł;))!

My zamiast lampek mamy projektor z planetami. Syn go uwielbia. Nie jest ciemno w pokoju jak zasypia ale też nie daje mocne światło. Po kąpieli go włączamy, kiedyś były masażyk i balsamowanie a teraz po prostu przytulas,  buziak i zaczynam czytać. 

Uważam że wieczorna rutyna jest bardzo ważna, reszta dnia już nam wychodzi różnie 

To prawda w ciągu dnia przy starszakach ciężko już o jakąś konkretną rutynę , zdecydowanie za szybko te dzieciaczki rosna 

Bardzo fajny pomysł, po pierwsze dziecko ma stałą rutynę która według mnie jest bardzo ważna a po drugie dziecko widzi że nadchodzi pora snu dzięki gasnącym światełkom. 

Super pomysł! Moje koleżanki wprowadzały wieczorną rutyne praktycznie od początku i teraz wieczorami mają najczęściej czas dla siebie. Na pewno sie zainspiruje! ☺️

Świetny patent  :) teraz tak mówię że wykorzystam ,ale z czasem pewno zapomnę;) 

Dobry pomysł! Sama bym na to nie wpadła :) 

Też Wam powiem, że mam ,,problem,, z córką  , ma 15 mcy i jej zasypianiem ;( 

Jak przychodzi pora spania to ona szuka jaj kwadratowych :(

Tu bajeczka, tu biega z bidonem, tu płacze bo nie chce być na łóżku  :(

Dziś to żeby dawały jej w kość i zasnęła na rękach u taty po 22 , a tak to chodzi spać kolo 21 

Od 19 30 już światła wygaszam .

Dzrzemke ma zazwyczaj 1 około 2h od 11 do 13 , czasami zaśnie o 10 , rzadko ma drugą drzemkę a jeśli to czasem 1 h bądź 1,5h i max o 16 się budzi

Też zauważyłam że nie ma znaczenia czy ma 1 czy ma 2 drzemki problem z zaśnięciem jest .

Może to minie, ale kiedy.

A może powodem jest,że zasypia w salonie gdzie je ,bawi się?  Już sama nie wiem .

W jakim wieku masz córkę ?

15 mc lada dzień 

A próbowałaś ten żel do kąpania ?

dodam zdj ten fioletowy zapach jest cudowny . Czytałam jeszcze że sok z wiśni podawany wieczorem dziecku pomaga w zasypianiu 

Jeju, moja córka ma 5 lat i dalej trudno jej zasnąć, w swoim łóżku. W naszym idzie Jej lepiej, a choc wtedy ma ochotę na pogaduszki 

Z hipp ma szampon , ale oczy ją szczypią wiec juz zelu do wanienki nie kupowałam,  też  mamy lawendę Babybream,  ale ma przesyszoną sucha skórę po tym i tylko w Oillan może być kąpana :(

Też jak ja czasem przetrzymam z zaśnięciem to chodzi z paluszkiem w buzi ,ale nie usnie od razu a kręci się na łóżku, palec w buzi musi być cały czas.

Wiecie teraz  nie idę do pracy bo czekamy na drugie bobo ,ale już też pora żeby usypiala o tej 20  a nie po 21 ;( 

Nie pozwalaj jej paluszka w buzi trzymać , pół dzieciństwa tak robiłam nie dość ze mam Krzywe palce to moje zęby to był dramat , tak wypchnęłam jedynki tym ciumkaniem palca że to jest tragedia . 

Moje Syncio jeszcze przed spaniem lubi wypić ciepłe mleczko bo fanem kakao nie jest 

Pną już ma jedynki w przodzie  ;( nie umiem jej oduczyć;( brak silnej woli ? Za łatwo się poddaje bo idzie w ryk ? ;(((

preparat jest taki żeby dzieci nie obgryzały paznokci bo smak w buzi jest niedobry , może to nie jest jakas bardzo wychowawcza metoda ale uwierz mi , miałam żeby tak wystające że wargi górnej Mi brakowało żeby je zakryc .wiadomo teraz już nie ma po tym śladu bo nosiłam aparaty na zęby ale Było co prostować 

Tak zwany gorzki paluszek? ;) zmora dzieciństwa 

Nie wiem jak się nazywa nie używałam ale żałuję że moja mama mi palca nie smarowala 😅