Wełna merino/ wełna

Mam kombinezon   merino, rajstopy I kurtkę. Poradzcie  jak je pierzecie  aby zachowały swoje  właściwości? To będzie  moje  pierwsze  pranie i bardzo  się boję, ze zniszczę  rzeczy 

Najlepiej sugerować się metka producenta. Tak masz pewność że nic się nie powinno dziać

Ja bym prała to ręcznie, bo zapewne też tak jest na metce 

Dokładnie jeżeli nie masz tego dużo to wypierz ręcznie. 

Lepiej prac ręcznie w letniej wodzie. Ja zniszczylam sobie kiedyś sweter jak puściłam go w pralce na programie delikatne 30 stopni. Pranie ręczne nie jest wygodne ale niestety tak trzeba jeżeli chcemy zachować kształt. Odciskamy nadmiar wody i suszymy najlepiej na płasko, na suchym ręczniku lub specjalnej macie. 

Dużo osób prało ubrania z wełny merino w pralce i się zniszczyły albo skurczyły i czytałam gdzieś, że do pralni trzeba zanieść albo prac w pralce w programie do welny

Ja mam 2 rzeczy z merino i na metce jest, żeby brać ręcznie. Tak też zawsze prałam i to mnie trochę zniechęca do noszenia, bo nie lubię prać ręcznie, mam wrażenie, że nie są do końca "czyste"

Ja zawsze prałam ręcznie , tak na wszelki wielki

Polecam prać tylko ręcznie, bo pralka zniszczy Ci sweter i już taki sam nie będzie..

Wg metki producenta lub tego co napisane na opakowaniu produkty przy kupnie. Inaczej się zniszczy, skurczy itp. 

Dokładnie !

Popieram, nie tylko może się skurczyć, zniszczyć ale ta wełna strach swoje właściwości i nie będzie już trzymała ciepła. To bardzo ważne.

Ja  skarpety piore recznie w letniej wodzie. Jednego roku wypralam w pralce to dosyc ze sie skurczyly to byly sztywne w dotyku. Wiec niestety tylko pranie rwczne wchodzi w gre niestety