Mój synek ma 8 miesięcy. Bardzo mało gaworzy. Dzisiaj okazało się, że ma język dosłownie “przyklejony” do dna jamy ustnej. Język bierny, leży na dole, nie ma szans na to aby nim poruszyć. W pierwszej dobie życia Mały miał podcięte wędzidełko, jadł z piersi i myślałam, że wszystko jest w porządku a tu taka wiadomość :(… Proszę napiszcie mi, czy za krótkie wędzidełko podjęzykowe ma wpływ na gaworzenie? Czy jak już podetniemy to repertuar Małego powiększy się? Jak na razie synek mówi tylko ba ba ba i wydaje dźwięki zbliżone do sylab, ale tylko gdy ma paluszek włożony do buźki… Martwię się bardzo :(…
Napisz proszę jak jest z jedzeniem stałych pokarmów u synka, czy ma jakieś problemy bo z tego co wiem to przyrośnięte wędzidełko powoduję że dziecku trudniej jest żuć i transportować jedzenie z języka do gardła. Ja poleciłabym zabieg podcięcia wędzidełka u chirurga ponieważ wiem że wielu stomatologów i ortodontów poleca aby taki zabieg był wykonywany wyłącznie przez doświadczonego chirurga, Moja koleżanka ma przyrośnięty język i nie ma jakiś ogromnych problemów z wymową ale na pewno jest to utrudnienie i jeżeli jest taka możliwość to należy taki zabieg wykonać.
wydaje się ,że jednak ma… mój też miał podcięte wędzidełko…na razie jest ok i nie mamy problemów ale tak myślę sobie,bo czytałam duzo o tym ze strachu o malucha…to problemy z wędzidełkiem powodują ,że dzieci seplenią itp. pytałaś co można jeszcze z tym zrobić??
annawianna jeśli chodzi o jedzenie stałych pokarmów - nie zauważyłam żadnych anomalii, ale to moje pierwsze dziecko i nie mam odniesienia. Mamy takie mieszane jedzenie - trochę papki, trochę BLW i radzi sobie fajnie i z jednym a zwłaszcza drugim (zresztą na korzyść drugiego). Wędzidełko na pewno będzie miał podcięte, tylko zastanawia mnie gaworzenie - teoretycznie zakładam, że Mały zacznie gaworzyć więcej, ale nie wiem jak to jest w praktyce. Może zaczynam już panikować (?)…
greendream można masować, ale u Małego nie ma za bardzo co - musi mieć podcięte, bo jest źle…
Witam,
opisana przez Panią sytuacja jest rzadka, ale - niestety - możliwa. Zdarza się bowiem, że po usunięciu wady anatomicznej /ankyloglosis - czyli skróconego wędzidełka podjęzykowego/, dochodzi do wtórnego zrostu. Przyczyny takiego stanu rzeczy mogą być różne - od nieprawidłowości w przebiegu samego zabiegu po obniżone napięcie mięśniowe w obrębie aparatu oralnego, co - mimo zachowania karmienia naturalnego - nie pozwoliło na wypracowanie wystarczającej aktywności motorycznej języka.
Proponuję dokonać oceny anatomicznej i funkcjonalnej jamy ustnej dziecka u logopedy lub laryngologa i ponownie podciąć wędzidełko / jeśli będzie to możliwe/, bądź wykonać drobną plastykę dna jamy ustnej /gdy wytworzył się zrost/; ostateczna decyzja należy do chirurga, który będzie wykonywał zabieg. Postępowanie po zabiegu będzie wymagało okresowego stosowania masażu w miejscu interwencji.
Skrócone wędzidełko istotnie limituje prawidłowy rozwój gaworzenia, zatem nie warto odraczać tej korekty i dać dziecku szansę na progres wokalizacji w lepszym standardzie.
Aleksandra Łada
Myślę ,że to co pani dr napisała jest wystarczające… najlepiej weź skierowanie do chirurga dzieciecego jesli jest bardzo źle i spróbuj działać…bo przez to idzie ból przy jedzeniu i płaczu oraz wada wymowy…trzymam kciuki Mój synek póki co nie ma problemu z wędzidełkiem już
Moja córcia też miała podcinane wędzidełko językowe. Teraz ma 20 miesięcy i mówi, więc myślę, że u nas jest wszystko w porządku. Nawet nie pomyślałam, że jeśli ma podcięte to jeszcze mogłyby wystąpić jakieś problemy.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.