To prawda, jest to bolesny zastrzyk, bo substancja jest gęsta.
Jak wiekszosc zatrzykow jest bardzo nieprzyjemnych ;) tak samo zakladnie czy sciaganie wenflonu...
Mnie tez podano sterydy kiedy w 33 tc rozpoczela się akcja skurczowa, do dzisiaj mam taką siną skórę w tym miejscu (a minął rok od porodu).
Ściągania wenflonu nie powinnaś czuć, bo to jest tylko już plastikowa kaniula do wyciągnięcia. Dziś ne, że Cię to boli.
Zakładanie jest nieprzyjemne, ale mi jakoś szczególnie nie sprawia bólu.
Ja nawet wenflonu nie miałam zakładanego przy porodzie.
Moze tez mnie to ominie ale chyba w co watpie i na zlosc mi zaloza ;)
Dla mnie wenflon był niewygodny kiedy karmiłam juz na poporodowej, w obu porodach miałam je założone i zdjęli mi je w drugiej dobie jakoś chyba dopiero, trzeba się upomnieć, bo potem to tylko przeszkadza i haczy o wszystko
O to mi wlasnie chodzi ze kobieta czuje sie niekomfortowo tak naprawde ;)
Wenflon to jednak po jakimś powikłąnym porodzie np bezpieczniej jakby się coś miało dziać, jakby trzeba było pilnie podać jakieś leki to zawsze jest dostęp dożylny i nie trzeba na pilne kuć jak np żyły są zapadnięte.
Nie lubię mieć założonego wenflonu, bo mimo wszystko trzeba na niego uważać, krępuje ruchy, ale jest niezbędny bo do dnia wypisu ze szpitala może byc nagła potrzeba podania leków, wiec mimo wszysko te kilka dni trzeba się przemęczyć.
Dokladnie nie bedzie wyjscia ale tez nie lubie miec go zalozonego no trudno jak bedzie trzeba to nie bede robic problemow ;)
Teraz mają takie fajne plasterki przezroczyste i siateczki zabezpieczające, że prawie nie czuć że się go ma :)
Moja sąsiadka urodziła przedwcześnie. Maleństwo waży 600g nie wiem ile będzie w szpitalu to dopiero jest wcześniak.
Weronika jak u Was? U mnie trzecia ciąża 24 tc i skracający się szyjka macicy, odpoczywam ile się da, ale przy aktywnym dziecku jest to bardzo trudne, wiec tak naprawdę odpoczywam głównie w nocy. W ciągu dnia jsk tylko się położę to muszę wstawać bo synek coś chce.
Adamos 600g to który to tydzień?
600g - matko jakie maleństwo.
600g jaki maluszek jej, ważne że zdrowy!
600g to pewnie gdzieś około 26-28tc
Dziewczyny ona urodziła ok 3 mce za wcześnie w sumie to krwawienie miała. Czy zdrowy? Taki malec to trzeba się modlić żeby wszystko było ok. wiem że złapała jakąś bakterie to dziewczynka. Matka raz w tygodniu wozi jej swoje mleko.
Daj Boże żeby przeżyła, bo z taką masa nigdy nie wiadomo czy dojrzeje prawidłowo..