Kiedy dziecko uczy się wchodzenia na stopnie, krawężniki, łóżko? A w jakim wieku dziecko jest w stanie zejść z kanapy, schodów?
Chciałabym kupić “duże” łóżko ale zastanawiam się kiedy dziecko nabywa umiejętność takie przemieszczania się…
Witaj na forum #teamLOVI!
Kiedy dziecko uczy się wchodzenia na stopnie, krawężniki, łóżko? A w jakim wieku dziecko jest w stanie zejść z kanapy, schodów?
Chciałabym kupić “duże” łóżko ale zastanawiam się kiedy dziecko nabywa umiejętność takie przemieszczania się…
Mój ma 16 miesięcy. Umie chodzić po schodach do góry ( z asekuracją ), ale już nie zejdzie. Schodził z kanapy jak miał 12 miesięcy, bo wtedy zaczął chodzić. Umie pokonać krawężnik, próg jak trzyma się ściany.
Ja bym kupila najwczesniej kolo 2 roku zycia i to takie lozko z barierka. Wczesniej moze byc ciezko, dzieci jeszcze nie maja takiego poczucia rownowagi i koordynacji.
Witam,
Myśląc o dużym łóżku należy zastanowić się też nad tym jak dziecko odnajdzie się w innej, większej przestrzeni. W łóżeczku jest osłonięte z każdej strony i przestrzeń jest dość mała. Takie łóżeczko może dawać poczucie bezpieczeństwa, mimo, że zauważamy że dziecko śpi również w innych miejscach. Ale jest to swego rodzaju oaza w której może się też wyciszyć. Poza tym nocne spanie to mogą być też inne reguły niż w ciągu dnia. Najlepiej jeśli dziecko śpi za każdym razem w jednym miejscu i jest to jego łóżeczko, ale chodzi mi o to, że w nocy niektóre dzieci bardziej przy zasypianiu potrzebują rodzica i że takie łóżeczko dodatkowo może dziecku pomagać się wyciszyć,
Kolejna kwestia to bezpieczeństwo. Jeśli już większe łóżeczko to najlepiej z barierką z boku (są takie z odkręcaną barierką, kiedy dziecko podrośnie) a jeśli bez barierki to duża poducha na podłodze i zabezpieczenie kantów dookoła, żeby dziecko jeśli spadnie podczas spania to nic sobie nie zrobiło (bo to, że spadnie, zwłaszcza na początku jest prawie pewne).
Jeśli chodzi o zdobywanie umiejętności:
schodzenie dziecka z łóżka i wchodzenie na nie - zwykle dzieje się to w okresie kiedy dziecko uczy się chodzić. Wtedy też stając się coraz bardziej mobilne zaczyna się wspinać i uczy się też schodzić z łóżka (ok. 12-13mies.)…
Ze schodami jest trochę później. Po półtora roku zwykle dziecko potrafi zejść powoli, dostawiając nóżkę ze schodów i wejść na nie (choć wchodzenie jest prostsze, bo jak się już jest wysoko to samo to może powodować mały lęk), ale wyłącznie z przytrzymaniem się, a najlepiej z rodzicem za rękę. Z czasem doskonali coraz bardziej tę umiejętność aby ok. 3 roku życia radzić sobie z nią już na tyle dobrze aby schodzić samodzielnie i schodząc ustawiając nogi na zmianę, naprzemiennie.
Mam nadzieje, że odpowiedziałam na Pani pytanie. Jeśli ma Pani jeszcze jakieś wątpliwości proszę napisać, chętnie odpowiem.
Pozdrawiam serdecznie,
Marta Cholewińska-Dacka
Moja niunia w 9 miesiącu nauczyła się schodzić z łóżka. Wystarczyło 2 razy pokazać Śpimy w nim razem, więc wolałam jej pokazać za wczasu.
Moja corka spala w lozeczku do 6 roku życia. Potem dopiero kupilismy wieksze łóżko.
Duże łóżko to nie tylko kwestia umiejętności schodzenia i wchodzenia na nie ja bardziej bałabym się, że w nocy spadnie kręcąc się. Mój ma dwa i pół roku i cały czas śpi w łóżeczku.
Beata, to bardzo długo spała w łóżeczku twoja córka - mieściła się taka sześciolatka jeszcze w łóżeczku? i chciała tam spać?
Moja pierw nauczyła się wchodzić na łóżko a dopiero z czasem schodzić i to gdzieś około 12 miesiąca . A po chodach za ręke umiała od około 14 miesiąca i fest ją ciągnie na schody , uwielbia po nich chodzić .Na szczęście zawsze czeka aż podam jej rękę
Mamuśka tak chciała. Nogi jeszcze jej nie wystawały na zewnątrz, więc spokojnie się tam mieściła. Moja córka jest malutka, drobniutka. Ma 18 lat i tylko 155cm. Jako sześciolatka też była bardzo niziutka.
Nie kupowaliśmy też szybciej łóżka bo wiedzieliśmy, że będziemy się przeprowadzać. A z łóżeczkiem to łatwiej bo się go całe poskręca i jest małe i łatwo można go przewieźć.
to zależy od dziecka i w jakich warunkach przebywa i czy ma możliwość “podpatrzenia” doroslych - dzieci szybko naśladują, już 6 miesięczne szkraby potrafią się wdrapywać i schodzić, a niektóre dopiero w 9 miesiącu lub później.
Samanta mija juz wchodzi i schodzi z łóżka, w lozeczku ma wyciągnięte szczebelki, po schodach wchodzi za jedna rękę, schodzi tak samo. A raz mi weszła na gore na czworakach, gorzej z zejściem.
Lepiej pokazac dziekcu jak najszybciej jak sie powinno schodzic z lozka czy schodow tylem, bo takie dzieciaczki potrafia juz niezle kombinowac.
Z łózka warto pokazać, ale ze schodów nie za bardzo może to tylko zachęcić dziecko do chodzenia po nich i tragedia gotowa. Schody to bardzo trudna przeszkoda i nieraz dorosły z nich spadnie.
Mój maly nauczył się wchodzić sam na łóżko ok 10 msc a schodził jak miał 13 msc kupiliśmy mu duże łóżko ale nie śpi w nim ponieważ przez sen łazi na czworaka po całym łóżku i mógłby spaść… Poczekamy jeszcze chwilkę…
Mój synek jak miał trochę ponad rok sam schodził z łóżka i wchodził tak samo na schodach tylko że na nie wchodził na kolanach teraz ma 3 lata i wchodzi sam gorzej z zejściem
Myślę ze koło 1,5-2 lata to taki najlepszy czas na nowe łóżeczko:p
Moja córka zaczęła mając 13 miesięcy.
starsza włansie w tym mniej wiecej wieku spała już na kanapie mimo iż łóżeczko jeszcze miała w pokoiku to wolała na kanapie spać;)
ok 1,5 roku to już taki wiek, że dziecko chodzi i zaczyna się wspinać. wiadomo niektóre robią to szybciej inne wolniej ale jak już dziecko załapie wspinaczkę na łóżko to trzeba być mega czujnym bo powtarzalność to kwestia czasu:)
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.