Nie wiem czy jest wśród nas jakiś Pan, a jeśli nie to pytam kobitki, czy którejś partner poddał się zabiegowi wazektomii? Co myślicie o tej metodzie?
Ja właśnie dziś przeczytałam o tej metodzie antykoncepcji choć wcześniej nigdy nie słyszałam o czymś takim. Zapytałam mojego partnera - pokazując mu film przedstawiający taki zabieg -co o tym myśli - odpowiedział w życiu bym się nie zgodził.
Nasi panowie nie mają nic przeciwko żeby kobiety się zabezpieczały, brały tabletki, zakładały wkładki itd a sami… no właśnie nie chcą stosować zabezpieczeń.
Ja o wazektomii słyszałam już dawno temu. Kiedyś nawet oglądałam program w telewizji o małżeństwie, w którym właśnie mężczyzna poddał się wazektomii, ale coś źle zrobili i kobieta zaszła w ciążę. To chyba był nawet program “Ciąża z zaskoczenia”, emitowana na TLC.
Ogółem często słyszałam i czytałam, że wazektomia jest nielegalna w Polsce i mężczyzna chcąc poddać się takiemu zabiegowi, “bo tak”, nie może i że muszą być do tego wskazania medyczne. Jednak znalazłam pewną stronę, która mowi o legalności i nielegalności jednocześnie, więc nie wiadomo jak to do końca jest.
J. Warylewski (Prawo karne. Część ogólna, Warszawa 2012 r.) uznał, iż „możliwe jest uznanie kontratypizacji takiego czynu przez odpowiedni kontratyp, do którego znamion należeć będzie m.in. zgoda pokrzywdzonego. Sterylizacja „na życzenie” – w celu innym, niż leczniczy jest więc dopuszczalna, poprzez legalizację kontratypu zgody pokrzywdzonego, w szczególności w sytuacji pełnej świadomej zgody pacjenta, wyrażonej przed zabiegiem. Podobny pogląd wyraził A. Wąsek (Czy dobrowolna sterylizacja jest przestępstwem, Państwo i Prawo 1988, nr 8).
Spełnione muszą być jednak następujące warunki:
1) zgoda musi być wyrażona dobrowolnie,
2) przez osobę dorosłą,
3) świadomą treści zgody,
4) zgoda co oczywiste musi być wyrażona przed zabiegiem,
5) a przepisy prawa medycznego wymagają również aby zgoda na każdy zabieg była co do zasady wyrażana na piśmie (ta ostatnia przesłanka nie wpływa jednak na legalność karnoprawną zabiegu).
Oczywiste jest również, że zabieg winien być dokonany zgodnie z zasadami sztuki medycznej.
Nie można jednak zapominać, że w doktrynie pojawiają się poglądy uznające nawet dobrowolną sterylizację za działanie bezprawne, sprzeczne z treścią art. 156 § 1 pkt 1 k.k. - wg A. Liszewskiej (A. Liszewska, Odpowiedzialność karna za błąd w sztuce lekarskiej, Kraków 1998 r.) sterylizacja na życzenie, nieuzasadniona leczeniem pacjenta jest ze swej natury nielegalna. Pogląd ten nie uznaje dopuszczalności decydowania o własnej prokreacji i nie przyznaje pokrzywdzonemu (?) prawa do wyrażania skutecznej dla lekarza zgody na dokonanie wazektomii bez uzasadnienia leczniczego. W doktrynie prawa karnego dominuje pogląd co do legalności wykonywania wazektomii w celach nieterapeutycznych w sytuacji, w której spełnione są powyższe przesłanki. Wynika to z faktu uznania autonomii pacjenta, w szczególności z prawa do decydowania o własnej płodności. Prawo to należy traktować jako zasadnicze – państwo nie może decydować arbitralnie o takich sprawach jak płodność danej osoby – pozostaje to w sferze uznania pacjenta decydującego się na przecież najskuteczniejszą metodę antykoncepcji.
źródło Czy wazektomia jest legalna? • KOPOCZYŃSKI • adwokaci i radcowie prawni
Moja siostra ma przyjaciela, który tak bardzo stawia na wakacje, odpoczynek, pracę i brak zobowiązań, że poddał się zabiegowi wazektomii. Bardzo nie chce mieć dzieci a że nie ma stałej partnerki czy też dziewczyny to boi się, że któraś dziewczyna się nie zabezpiecza i zajdzie w ciąże. Znalazł lekarza, który wykonał mu zabieg wazektomii i teraz w jego opinii nie ma się czym “martwić”.
Innego przypadku osobiście nie znam.
Myślałam, że wazektomia jest w Polsce legalna, bez względu na przyczynę. jej zastosowania. Słyszałam o tej metodzie, ciekawe czy jest skuteczna w 100 %
Przeczytałam, że jest skuteczna w 99,99% - czyżby błąd statystyczny, czy źle wykonany zabieg?
Weronika wydaje mi się, że te 0,01 % to właśnie źle wykonany zabieg.
Słyszałam o takiej metodzie antykoncepcji dla mężczyzn ale osobiście nie znam nikogo kto by taki zabieg wykonał…może ze względu własnie, że jest nie legalna w Polsce ?!
Znam więcej par które pragną mieć dzieci a niestety nie wychodzi niż takie które właśnie tak się zabezpieczają…
Osobiście przyznam, że to dość dobry sposób na zabezpieczenie się przed niechcianą ciążą niż antykoncepcja hormonalna która pozostawia jednak po sobie ślad w ciele kobiety…ale mój mężczyzna pewnie nie zgodziłby się na coś takiego…
Piszecie o nielegalności w Polsce, z tego, co czytałam na stronach, to jest to legalne. Są kliniki, które to wykonują po wcześniejszym wywiadzie, oczywiście mogą mieć swoje zasady.
Może chodzi o to, że w tym sensie nasz kraj się do tego nie przyczynia, nie proponując czy nie finansując takich zabiegów.
Ja tak jak napisałam znam osobę dokładnie moja siostra zna i nawet wiem w której klinice zabieg został wykonany.
Może jest to prawda co napisała Magoczny jednak jak ktoś chce wykonać zabieg i ma pieniądze (ten kolega wykonał zabieg prywatnie) to wazektomia jest możliwa.
Jak ktoś ma pieniądze w dzisiejszych czasach to wiele rzeczy jest możliwe.
To też nie chodzi tylko o pieniądze Kasia S., bo to nie jest czarny rynek, to są kliniki, gdzie jawnie proponują swoje usługi. Gdyby to było nielegalne, to te kliniki miałyby problem, a tak nie jest.
Weronika pieniądze w tym sensie właśnie, że jak się ma pieniądze można znaleźć klinikę w której wazektomia nie jest problemem i można ją wykonać prywatnie.
Kasiu, przyznam, że myślenie znajomego lekkomyślne raczej jest. To jest raczej nieodwracalny zabieg, a co jak za rok czy dwa pozna kobietę swojego życia i zmieni zdanie?
W Warszawie nie ma problemu ze zrobieniem takiego zabiegu, cena również moim zdaniem nie jest jakaś nie do osiągnięcia, de facto tabletki potrafią wynieść więcej w dłuższym czasie.
Co do samego zabiegu mój mąż za żadne skarby świata nie zgodziłby się na niego. A ja? Ja bym go nawet nie przekonywała, bo sama na podwiązanie jajowodów też bym nie poszła.
Wazektomia może być odwracalna, jednak nie ma pewności w 100% czy przywrócenie “zadziała” od razu. Można też trzymać nasienie w banku spermy dla tych, którzy nie są pewni czy jeszcze kiedyś będą chcieli mieć dzieci.
Nie mam wiedzy, ale wydaje mi się, że zabieg u kobiet jest bardziej skomplikowany niż u mężczyzn (podobno 15min. i po sprawie) i u mężczyzn wszystko działa tak jak powinno - poziom testosteronu itp…, a nie wiem czy u kobiet przez to, że komórka jajowa się nie zagnieżdża to czy nie zachodzą jednak inne reakcje hormonalne w ciele (jak przy antykoncepcji hormonalnej? Nie wiem czy się dobrze wyraziłam… ;p
Mój mąż też na pewno nie zgodziłby się na taki zabieg:)
Z tego artykułu co wam podałam to właśnie jest to trochę sprzeczne, że wazektomia jest legalna i nielegalna. Dlatego kliniki wykonują takie zabiegi, bo nie jest całkowicie zabroniona.
Natomiast sterylizacja kobiet jest całkowicie nielegalna w Polsce, nie można sobie, np podwiązać jajowodów ot tak, jeśli się chce.
Zgadzam się z Magicznym sterylizacja kobiet w Polsce jest nie legalna.
A wazektomia jest odwracalna. Tylko właśnie nie ma pewności, że po zabiegu wszystko wróci do poprzedniego “stanu”.
Magros zgadzam się z Tobą, że zachowanie kolegi jest lekkomyślne o ale…ja już na to wpływu nie mam…