Ciekawy temat, posiedzę
Hej. Powiedzcie dziewczyny czy mozna znaleźć informacje na internecie odnośnie wytycznych żywienia dzieci od 6m.ż odnośnie tego jakie warzywa mozna podawac itd?
Chyba nie ma warzywa które jest zakazane. Wszystkie warzywa mogą jeść dzieci.
W ogóle rd teraz wg who to wszystko oprócz zakazanych rzeczy czyli No surowe mięso, surowe ryby, surowe jajko o grzyby.
Też mi się wydaje że można wszystko. Natomiast wyczytałam w poradniku ze lepiej nie dawać na początku pewnych warzyw. Żeby sobie ułatwić rd pobrałam aplikacje bobovita. Wrzucam screeny.
Wyświetla się w niej fajnie jakie posilki podawać w jakich dniach. Np na początku tylko jedno warzywo /owoc a dopiero później już 2 posilki itd. Też się zastanawiam od czego zacząć żeby nie zaszkodzić, nie tylko jeśli chodzi o warzywa.
Wczoraj dałam synkowi kalafior, przedwczoraj również. Wczoraj wieczorem płakał, pojękiwał. Fakt wychodzi mu zabek ale odkąd mu wychodzi tylko Wczoraj miał półtorej h płaczu. Być może to od kalafiora, mama też tak mówiła. Jeszcze dowiedziałam sie, ze lepiej z kalafiorem zaczekac. Tak sobie właśnie myślę, że może to nie do końca tak wszystkie warzywa można podawac? Może rzeczywiście lepiej z czymś zaczekac?
Kalafior akurat wzdyma, więc to pewnie dlatego. Marchewka mimo że słodziutka to zapiera. Dlatego warto po prostu poczytać co jest jakie żeby np nie połączyć marchewki i banana bo oba zapierające. Ale generalnie czy podasz kalafiora teraz czy za 2 miesiace to on dalej będzie gazujący heheh
Masuj brzuszek,podkurczaj nóżki, ewentualnie ciepła kąpiel czy termofor i bączki powinny wylecieć
Malina, od 6 roku życia czy 6 miesiąca życia? ;)
Bo jeśli chodzi i RD od 6 mż to ja też się sugerowałam tabelkami Bobovita i Gerber. Zaczynałam od marchewki, dyni, później jakiś ziemniak, brokuł, kalafior. Na początku pojedyncze smaki, później zupki jarzynowe.
Tez korzystałam z tych tabelek :)
Inka404 od 6 miesiąca:) dzięki, pomyliłam się:)
Dziewczyny jak już tutaj będziecie to proszę powiedzcie czy blendujecie makaron takiemu maluszkowi? Jak tak to z czym?
Ojej ja dzisiaj dałam banana a później marchew. Chyba muszę się lepiej w te wszystkie tabelki wczytać.
Malina ja bym nie blendowala makaronu. Ważne jest żeby dziecko poznawało też inne tekstury. Natomiast jeżeli naprawde masz obawy to ugotuj go naprawdę na miękko i mozes nawet przecisnąć przez praske do czosnku. Zwykły blender też da radę.
Iwona, właśnie lekkie mam obawy a to początek rd. Na razie chce podawac papki przez miesiąc i później jak sama nabiorę odwagi i pewności to wtedy kawałki.
Można podawać warzywa takie jak marchewka, dynia, ziemniaki, brokuły czy cukinia, zaczynając od puree i wprowadzając nowe produkty stopniowo.
Iwona,.jeśli nie było płaczu przy wypróżnianiu to nic się nie stało: )
No i wooooda, dużo wody i może nie być w ogóle problemu wtedy.
Osobiście po miesiącu rd już przestałam patrzeć w te tabelki bo syn jadł chętnie, nie miał alergii więc jadł wszystko, najgorzej szło z grudkami więc szybko przeszliśmy na kawałki i jadł obiady podobne do naszych tylko bez soli
Bo te tabelki strasznie mnie stresowały właśnie, wtedy bałam się cokolwiek podać
Są w Internecie tabelki i fajne artykuly gdzie można znaleźć jakie warzywa podawać. Napewno bym unikała tych ciężko strawnych a sama dynia bo najczęściej o niej każdy pisze jest jak najbardziej polecana na male brzuszki :) ja również gotowałam sama zupki marchewka + udko kurczaka (bez skóry) +ziemniak oczywiście bez przypraw i według mnie smakowało dobrze, było lekkie i córka jadła z chęcią :)
Kiniiiiia a dlaczego bez przypraw ? Przyprawy nie są zabronione przecież
Ja wiem ze w necie sa tabelki, ale okazuje się że to nie do końca aktualne i można od początku podawać praktycznie wszystko, a ja pamiętam jak stresowałam się właśnie i nim zrobiłam obiadek dla synka to czytałam godzinę czy mogę coś podać czy nie. W końcu trafiłam na super stronę rozszerzanie diety ( mają też stronę na fb) I rozszerzanie diety stało się przyjemnością a nie strachem czy podaję dobrze.
Także zachęcam jeśli ktoś miał takiego stresa jak ja : )
Ja przy pierwszym synku patrzyłam na te tabletki w internecie ci i kiedy się podaje i w od jakiego miesiąc z drugim synkiem jakiś mniej patrzyłam ale dużo też pamiętałam, teraz niedługo będę zaczynala przygodę z rozszerzeniem z córką , ale puki co ma dop 4mc ale więc że na początek zacznę od warzyw takich jak ziemniaczki, dynia, marchewka , rosołek z kaszka a potem marchewką, jabłko ale oczywiście na początek po jednej rzeczy i tak delikatnie, tak że jak się będzie coś działo to żeby wiedzieć jak dziecko dostanie jakiegoś uczulenia czy cokolwiek, to zeby wiedzieć po czym to . Także dna spokojnie podawać np. dzisiaj dwie łyżeczki ziemniaczka i tak po troszkę w każdym dniu co innego i czasem po więcej.
Mamina mogłabym prosić o nazwę strony z rd?
Tez bym skorzystała :) zawsze to jakieś urozmaicenie