Witam,
ostatnio bardzo modne do kąpieli, polecane przez położne i rodziców jest wiaderko Tummy tub. Czy macie jakieś doswiadczenia związane z kąpielą niemowlaczków w tym właśnie wiadrze… jakie są wasze wrażenia? Polecacie ten zakup czy bardziej preferujecie kąpiel w tradycyjnej wanience?
Ja jakoś do tych wiaderek nie jestem przekonana, jakoś tak te dzieciątko dziwnie w tym wygląda, takie pozginane. My mieliśmy wanienkę i wanienkę polecam, dzieciątko jest w niej wyprostowane, masz większy dostęp przy myciu, więc ja polecam wanienkę:)
To wiaderko mnie też nie przekonuje-chyba nie jestem nowoczesna.
Niby dziecko ma się w nim czuć jak w brzuszku mamy,ale bałabym się włożyć do tego wiadra dziecko.
Ja z wiaderka nie korzystałam i mówiąc szczerze bałabym się kąpać w nim noworodka , może jeszcze włożyć tak ale umyć i później wyciągnąć to dla mnie byłby problem , może gdyby mnie ktoś nauczył , pokazał i wtedy nie bałabym się , a tak to nie wykąpałabym sama dzieciątka we wiaderku .
My przy córce korzystaliśmy z wanienki na stojaku , mi bardzo dobrze kąpało się dzieciątko w wanience. I tak jak pisze aleks1983 , dziecko nie jest pozginane tylko wyprostowane jest lepszy dostęp do mycia , i zapewne lepiej się dziecko wyciąga z wanienki niż z wiaderka .
Ja także polecam ci wanienkę najlepiej ze stojakiem .
Podobnie jak dziewczyny nie jestem przekonana do tego typu “wynalazków” i nie kupiłbym takiego wiaderka. Korzystam z wanienki i jestem z niej zadowolona, dziecku też jest pewnie o wiele wygodniej, gdy się go tak myje. Nie przesadzajmy z tym żeby dziecko miało jak w brzuchu mamy, rozumiem, że tak się czuje bezpieczniej, ale akurat kąpiel nie trwa długo i moim zdaniem można spokojnie ja wykonać w innych warunkach, a nie tak zginąć dziecko.
Ja również jestem staromodna i preferuje wanienkę do kąpieli dla dziecka. Wiaderko wydaje mi się, ze krępowałoby ruch dziecka i ograniczało jego swobodę. Niemniej jednak wiem, ze duzo kobietek z niego korzysta i chwali sobie wiec to kwestia indywidualnego wyboru i podejścia do nowoczesności.
U mnie stelaż byłby zbędny, puki co mam bardzo malutką łazienkę i siłą rzeczy nie zmieścił by się nawet. Kwestia tego czy masz miejsce jeżeli tak to na pewno łatwiejsze kąpanie zapewni taki stelaż.
A ja jakbym miała problem z np kolkami to na pewno zaopatrzyłabym się w wiaderko Nie ma możliwości włożenia do niego zabawek, to dlatego że służy ono dla maluszków, później należy przejść na klasyczną wanienkę i taką my również wybraliśmy. W wiaderku noworodek sam przyjmuje pozycję embrionalną główkę na pochyloną w stronę kolanek i na pewno jest mniej ściśnięty i wygięty niż w brzuszku, wystarczy popatrzeć na zdjęcia noworodków na sesjach, w jakich pozycjach są w stanie się ułożyć i pozostać
Mnie jedynie do faktycznej codziennej kąpieli dziecka nie przekonują względy domycia dziecka w tej pozycji i małej powierzchni, ale jako alternatywa raz na jakiś czas jestem na tak
Uczestniczyłam ostatnio w warsztatach dla przyszłych mam i tam położna odradzala ze względu że jest mało praktyczne i o wiele łatwiej kąpać dziecko w tradycyjnej wanience. Sama myślałam o takim zakupie, ale wiem że zostanę przy wanience.
Ja wybrałam wanienkę. Jakoś tak karkołomnie wygląda kąpiel dziecka w tym wiaderku… moim zdaniem łatwiejszy dostęp do dziecka jest w wanience. A zwłaszcza na początku kiedy nie mamy wprawy jest to potrzebne.
Ja sama jeszcze bez doświadczenia, ale nie jestem przekonana co do tummy tub. Wolę klasyczną wanienkę. Mam natomiast koleżankę, która bardzo je sobie chwali, twierdzi że przez wiaderko jej synek pokochał kąpiel
Ja zakupiłam jednak to wiaderko i będziemy probować kąpać w nim małą. Frajda i przyjemność dzieci, które widziałam na filmach kąpiących się w nim zaważyła na tej decyzji. Jeśli się nie sprawdzi to zakup wanienki nie jest problemem. Na pewno przekażę opinię po pierwszym użyciu. Pozdrawiam
Czy to wiaderko jest wygodne dla Was podczas mycia maluszka ? Fajny pomysł ale czy praktyczny dla osób z małym doświadczeniem (lub żadnym) w myciu bobasow ?
Ja wybrałam wanienkę. Zakupiłam taka sylikonowa ktora składa sie całkowicie na płasko ze względu na to ze mam po prostu mało miejsca w mieszkaniu . Jest mała, lekka, ma korek ci ułatwia wylewanie wody, poręczna . Ja jestem mega zadowolona . Koszt 120 zl
Kasiu a masz może jakis link do tej wanienki, gdzie można zobaczyć ją? Ciekawy pomysł
My również używamy wanienki do kąpieli . Jest przede wszystkim wygodna dla mamy i dla dziecka . Raczej nie skusiłabym się by kąpać dziecko w tym wiaderku .
Ale może warto przetestowac :))
Z kąpaniem noworodka bym się powstrzymała w takim wiaderku jak już bym miała wprawe to może bym się skusiła ale też niekoniecznie.
Ja chyba bym się bała w takim wiaderku kompac ale np później bym przetestowala sobie
Jakoś sobie nie wyobrażam kąpieli we wiadrze Zwłaszcza właśnie takiego noworodka. Poza tym ciężko go umyć, bo wiadro bardzo ogranicza ruchy.
Wanienka i jeszcze raz wanienka. Potem jak dzidzia podrosnie to się będzie bawić w wodzie, a takie wiaderko to raczej do zabawy nie posłuży